L’any 2022 ha estat per Marratxí l’any de la recuperació de les activitats socioculturals després de dos anys extraordinàriament durs i restrictius, especialment per al sector cultural. Una bona prova és el programa de Nadal amb més de 80 activitats durant gairebé un mes que ha servit per omplir d’arts, cultura, esbarjo i oci tot el municipi.
Però el Programa de Nadal va ser només el tancament d’un any on es va oferir uns esdeveniments socioculturals de gran nivell i per a tots els públics, i especialment per al públic infantil i les famílies. El Magrana Petit Fest o el nou Magrana Tardor Fest, una reformulació de l’antiga Fira de Tardor, és un exemple. Fins a 5.000 persones participaren en aquest esdeveniment que va tenir un gran impacte, tant a nivell cultural com econòmic per als firaires i botiguers participants. Xanguito, Mel i Sucre, La Fada Despistada, Situation Group i Monkey Doo van seduir el públic, un esdeveniment que també va omplir el mercadet artesanal i els tallers per als més petits.
També podem parlar del Frikifest, dirigit al món gamer o el Gaming Day, esdeveniments nous ben estructurats que són un imant tant per a la població local com per als illencs que troben a Marratxí una oferta única a tota l’illa. També altres activitats com la cinquena diada ciclista solidària o la ruta eChallenge sobre mobilitat sostenible que va tenir una parada al nostre municipi. Uns actes on l’esport i la cultura han omplit els carrers de Marratxí. Sense oblidar Cultura a la Fresca, dels Wow Happy Days o de la Fira Motor Retro.
La recuperació de Fang Tapa també va servir per donar un cop de mà als restauradors marratxiners després de dos anys de molts d’entrebancs. Festes com la Fira del Fang o les de Sant Marçal, amb les actuacions de Manel, Sopa de Cabra, Los Inhumanos o Anegats, proven que Marratxí té un lloc privilegiat en l’agenda dels mallorquins perquè saben que el nostre municipi aposta per la cultura, l’esbarjo i per activitats que fan poble. També nous esdeveniments com la Festa d’Entitats Ciutadanes o clàssics consolidats com la Diada de la Policia Local.
És notori que l’agenda sociocultural de Marratxí és constant durant tot l’any, i que el nostre municipi està permanentment en els mitjans i en les agendes culturals gràcies a la Fira del Fang, les Festes de Sant Marçal, la Fira de la Llet d’Ametlla o altres esdeviments com el FeminFest, o èxits tan rotunds com el Magrana Tardor Fest o el Creart Live per promocionar l’art marratxiner. I sempre subratllant les nostres tradicions i oficis com feim amb l’espot de Nadal per a promocionar la marca Ceràmica de Marratxí que, per segon any consecutiu, ha tengut un gran ressò i ha generat desenes de titulars i d’informacions al voltant de l’artesania marratxinera.
Esport, cultura i tradicions són les grans armes de Marratxí que enguany ha batut un rècord de participació en la IX Cursa del Siurell de Marratxí o la Marxa de la Dona. La mera enunciació d’activitats dutes a terme durant l’any passat és la prova que els esdeveniments ben organitzats, estructurats i dirigits a diferents públics (joves, infantils, familiars, gent gran, visitants…) ,on les activitats es complementen entre si, són els que agraden als visitants, els que ajuden als firaires i artistes i els que fan poble i germanor.
Ajudes municipals
Enguany l’Ajuntament de Marratxí ha repartit 300 mil euros en bons de descompte per impulsar el consum al comerç local. És la segona edició d’aquesta campanya després que al Nadal de 2021 es repartissin 277 mil euros per donar suport als comerciants i a l’economia local, un dels sectors més penalitzats per la pandèmia.
Durant 2022 l’Ajuntament també va aprovar un descompte del 50% per a les famílies monoparentals en les instal·lacions esportives, activitats formatives i culturals i va bonificar al 100% les tarifes de les piscines municipals per a persones amb una discapacitat igual o superior al 33%. I pròximament es bonificaran al 50% les taxes de les escoletes de 2-3 anys i l’escola de música. L’objectiu dels descomptes és reduir les desigualtats entre els diferents tipus de famílies.
Ocupació
L’Ajuntament ha posat en marxa ‘Marratxí Activa’ per tal de dinamitzar el mercat de treball del municipi. Aquest servei facilitarà informació i orientació laboral a les persones que cerquen feina i també assessorarà els emprenedors. ‘Marratxí Activa’ també funcionarà com un servei d’intermediació per a empreses i els proporcionarà els candidats que millor s’adaptin a les seves necessitats.
Marratxí va celebrar la III Fira de l’Ocupació de Marratxí amb una oferta de gairebé 800 llocs de feina. Els assistents a la Fira van entregar el currículum directament a les empreses participants per inscriure’s a les ofertes de feina.
Plans
El pla municipal de prevenció i gestió de residus 2022-26 per estalviar recursos naturals i energia va veure la llum durant 2022, un pla que permetrà disminuir els impactes ambientals i reduir els costos associats a la gestió de residus. També s’ha aprovat el nou Pla de Joventut per situar els joves en el centre de les polítiques municipals i garantir els drets dels joves per promoure el seu màxim desenvolupament a nivell formatiu, laboral, d’oci i entreteniment. L’objectiu és que el jovent sigui el protagonista de la transformació social i estigui acompanyat i assessorat en àmbits com l’educació sexual, la salut, la formació o el mercat laboral.
El 2022 Marratxí va posar en marxa el primer pla director de la bicicleta de Mallorca. Un document que establirà les mesures necessàries per promoure l’ús i sensibilitat respecte de la bicicleta com a mitjà de transport diari. L’Ajuntament de Marratxí va presentar també el Pla Estratègic d’Ocupació Local (PEOL) per tal de millorar el capital humà amb programes de formació i ocupació i enfortir el teixit empresarial i comercial per tal de dinamitzar l’economia local. El PEOL preveu 20 projectes entorn de sis línies estratègiques fins al 2023.
Conscienciació social
El febrer de 2022 Rússia va envair Ucraïna desfermant la pitjor tragèdia de refugiats des de la Segona Guerra Mundial. Mil alumnes de primària de Marratxí es van manifestar en contra de la invasió russa d’Ucraïna. L’Ajuntament va donar suport a aquesta marxa per la pau sorgida al col·legi Es Liceu en què van participar totes les escoles de Marratxí en un exemple de civisme i compromís social. També 700 alumnes i docents de Marratxí es varen manifestar contra les violències masclistes amb estudiants de primària de sis centres educatius.
L’Ajuntament va celebrar el 25N amb un gran programa d’activitats per conscienciar la població de la xacra de la violència contra la dona. Es van programar tallers, obres de teatre, concursos i altres activitats que van concloure amb la Diada Jove, amb tallers i actuacions musicals per a tots els públics.
Obres
El 2022 ha servit per presentar obres de millora i reforma que es varen veure endarrerides o afectades per la pandèmia.L’Ajuntament ha renovat la xarxa d’aigua potable de Sant Marçal que resoldrà els històrics problemes de subministrament de la urbanització. Les obres, amb un cost previst d’1,7 milions d’euros, es finançaran gràcies al romanent de tresoreria de l’Ajuntament. L’alt grau de fuites d’aigua de l’actual xarxa de distribució feien necessària la renovació total de la infraestructura.
El camí Cabana ha estrenat un nou enllumenat públic més eficient. S’han renovat totes les columnes de quatre metres d’enllumenat públic i s’han instal·lat lluminàries LED. Les obres han tengut un cost de 79 mil euros. L’Ajuntament ha iniciat la millora de l’asfaltatge del municipi per un total de 946 mil euros. Un la que es finança gràcies al romanent de tresoreria del Consistori.
L’Ajuntament ha reformat l’Escola Vella d’Es Pont d’Inca, un edifici emblemàtic de Marratxí. Les obres han suposat una inversió de 320 mil euros i s’han perllongat durant sis mesos. El mes d’octubre es va organitzar una jornada de portes obertes per mostrar un edifici històric que encarna els valors educatius republicans.
L’Ajuntament ha adjudicat la primera fase de la rehabilitació de Sa Refinadora per convertir-la en un referent cultural. En la primera fase es crearà una sala polivalent per a usos culturals. L’Ajuntament ha començat també la reforma de l’antiga embotelladora de Pepsi per reconvertir-la en un centre sociocultural de referència. S’ha iniciat la reforma de les cobertes, amb un cost de 431 mil euros i una durada de tres mesos. Aquesta fase forma part d’un gran projecte juntament amb La Refinadora per fer d’Es Pont d’Inca un epicentre sociocultural.