Les vespes asiàtiques trobades a Marratxí eren estèrils i no podien deixar cries per a l’any que ve

394

Un estudi del Laboratori de Zoologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB) sobre la capacitat de dispersió dels nius de vespa asiàtica que van trobar a Marratxí a principis de juliol ha conclòs que eren exemplars estèrils. En nota de premsa, la UIB ha explicat que l’anàlisi de la càrrega genètica dels quatre exemplars trobats en el niu ha determinat que tots eren mascles estèrils i que, per tant, no poden generar descendència fèrtil ni cries de cara a l’any que ve.

Ara, la labor dels investigadors de la UIB està centrada en analitzar el genotip de tots els nius i reines trobats a les Illes, per al que extrauran i seqüenciaran l’ADN de tots els exemplars. A partir de la informació genètica que obtinguin de cadascun, es podran determinar les relacions genètiques entre tots i, per tant, establir quin va ser el focus inicial des del qual es va propagar la vespa asiàtica per la Península i Mallorca, segons informa Europa Press.

De la mateixa manera, sabran si la vespa trobada a Marratxí és o no part d’una nova introducció de vespa asiàtica a l’illa. L’estudi es realitzarà en el marc d’un projecte de recerca l’objectiu de la qual és identificar la via d’entrada de la vespa asiàtica a Mallorca i en la Península, a través de l’estudi de la diversitat genètica d’aquesta espècie.

Els investigadors esperen que les dades que obtinguin permetin proposar mesures específiques de gestió que contribueixin a reduir l’impacte de la vespa asiàtica i frenar la seva expansió. Els investigadors de la UIB han recordat la importància de la participació ciutadana per a detectar nius i exemplars d’aquesta espècie invasora a Balears.

En aquest sentit, han demanat als ciutadans que, si troben o creïn que han trobat un exemplar de vespa asiàtica, el comuniquin mitjançant l’aplicació Vespapp i que no capturin l’exemplar, atès que l’objectiu és poder seguir-lo per a localitzar la ubicació del niu i poder eliminar-lo.

Per part seva, el Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del *Govern ha posat a la disposició de la ciutadania el número de telèfon 606 87 52 44 i el correu especies@dgcapea.caib.es per a comunicar la troballa d’exemplars sospitosos. La Conselleria ha activat totes les xarxes d’albirament, que van ser un factor clau en la campanya per a erradicar aquesta espècie entre 2015 i 2020.