Manel Gomáriz va néixer l’any 1951 a Son Espanyolet. Des de fa cinc anys està jubilat després de fer feina com a jardiner durant 35 anys. Abans va treballar durant 11 anys a Gesa Central Tèrmica. Gomáriz sempre ha estat actiu en fer front a les injustícies, com la del genocidi de Ruanda que denuncia des de fa 30 anys. Darrerament, Gomáriz s’ha convertit en un defensor infatigable de Son Bonet. Raó per la qual va constituir amb altres persones la plataforma Son Bonet Pulmó Verd per aturar els plans d’Aena d’instal·lar un pla fotovoltaic amb 32.000 plaques solars a la zona de Son Bonet. Un espai que sempre ha estat d’esbarjo per als veïnats en compensació als inconvenients patits durant dècades per l’aeròdrom. Gomáriz promet que no aturaran fins que Aena renunciï a fer el pla fotovoltaic a un espai “sagrat” per als veïnats.
Qui és Manel Gomáriz?
Un marratxiner, una persona de sentiment ecologista i de lluita. Un inconformista indignat.
Des de quan existeix Pulmó Verd i quines són les seves funcions?
La plataforma neix a partir de gener de 2021 davant la situació d’emergència que plantejava el projecte d’Aena. Malgrat que l’embrió de tot plegat ja venia de feia més de 20 anys, quan un grup de veïnats ja ens reivindicàvem perquè Son Bonet fos una comuna per al poble. La funció de la plataforma és lluitar per preservar i dignificar la zona com a un Espai Lliure Públic que és, millorant l’entorn natural i paisatgístic de la zona i cohesionar-lo amb els usos públics i recreatius que ja té. I perquè les administracions actuïn en conseqüència.
Des de quan és president de Son Bonet Pulmó Verd?
La plataforma és un moviment social, que no té estructura formal i, per tant, no necessita aquestes figures. En som el portaveu i ens coordinam amb un grup de més de 30 persones on hi ha representades diferents entitats i organitzacions ecologistes i socials de Mallorca.
Recorda com va rebre la notícia que Aena volia fer un parc fotovoltaic?
A través de na Xisca Pizà, que tenia notícies i vaig contactar amb ella. Després vaig cercar per internet informació i davant això vaig decidir fer uns cartells i penjar-los pel poble per demanar a l’Ajuntament de Marratxí que s’oposés. Pocs dies després faríem la primera roda de premsa del “Pulmó Verd”. I amb poc més d’una setmana, ja teníem operatiu un grup de Whatsapp amb més de 200 contactes (avui dia en té 150), d’on han sorgit la majoria d’iniciatives
Què suposa per als veïnats aquesta zona propietat d’Aena?
Representa un espai natural a preservar, un dels pocs vincles amb l’entorn més natural i rural que lliga amb el caràcter històric del poble. A més de ser un espai característic i d’identitat que no es pot perdre.
Com i quan creu que acabarà aquest conflicte?
Quan Aena decideixi renunciar al projecte i regularitzar aquest acord verbal amb l’Ajuntament de Marratxí, per a què els veïnats del poble puguin gaudir de la totalitat d’aquest espai sense sorpreses i això permeti dignificar-lo
S’ha sorprès del gran i variat suport social, d’entitats ecologistes i de tantes institucions?
Conec bé els moviments ecologistes, i el seu tarannà compromès i solidari, i, per tant, davant una injustícia tan gran, era inevitable romandre immòbil. Partint de la base que aquests moviments són molt compromesos socialment.
Creu que es podrà arribar a una solució satisfactòria per a totes les parts?
No s’ha de satisfer cap voluntat d’una empresa amb uns interessos obscurs i lucratius per sobre de la voluntat d’un poble i els seus drets adquirits. Per tant, l’única solució és escoltar el poble, que, per altra banda, és una opció lògica en una democràcia dins el s. XXI.
Aena promociona el parc fotovoltaic com una instal·lació verda, però vostè nega que ocupar vint hectàrees amb 32.000 panells solars a prop d’una zona urbana ho sigui.
El problema parteix, que molts experts en renovables, ja posen en dubte que aquesta sigui la solució, de fet són moltes les veus en contra d’aquest tipus de model a un territori limitat com Mallorca, ja que no són eficients (perden molta energia pel camí), i estan més enfocats a la venda d’energia que realment a donar solució a l’emergència climàtica. No hem d’oblidar que aquesta instal·lació no dóna cap mena d’energia a la zona urbana propera i se’n va 10 km enfora per anar a la subestació de Son Orlandis. Per altra banda, Aena planteja això com una mena de greenwashing mediàtic, ja que no té cap intenció de frenar el seu creixement i un bon exemple està en Son Sant Joan, que és un dels principals focus de contaminació en CO2.
La decisió del Govern de no declarar com a estratègic el parc fotovoltaic de Son Bonet gràcies a l’informe desfavorable de l’Ajuntament i de l’elevat rebuig social, supòs que ha estat una gran victòria?
Sí, s’ha de posar molt en valor el suport social generalitzat i la comprensió per part tots els partits polítics que han propiciat aquest escenari, però no s’ha de perdre de vista, que si no hauria estat per aquesta gran mobilització i les 1.300 al·legacions de la plataforma, no sabem fins a quin punt la pressió d’Aena hagués pogut més que la voluntat dels partits. Tot i això, estaria bé que aquesta bona entesa entre partits en favor del poble fos més sovint.
Com valora com a veïnat que aquesta societat a la qual cada vegada li costa més mobilitzar-se surti al carrer de forma constant per defensar Son Bonet?
Molt positivament i sorprès en el bon sentit, ja que no sempre ha estat així. Personalment, ho atribuesc a les noves generacions i a una nova presa de consciència ambiental davant la crisi climàtica que se’ns apropa.
Sembla difícil que una empresa pública amb una oposició política frontal, un gran rebuig social i 1.500 al·legacions pugui tirar endavant aquest projecte, sobretot perquè ara necessitaria que l’Ajuntament el declaràs d’interès general, que ja ha dit que no ho farà, o que ho fes el govern central directament.
Està clar que no s’ha de perdre de vista que les administracions estan per obeir el mandat democràtic i en aquest cas concret, ha estat molt clar, per tant, hauríem de canviar la percepció que fer cas a la voluntat popular sigui tan difícil. Creiem que l’Ajuntament de Marratxí ha de mantenir la mateixa posició del poble sense matisos, i aquest és un Son Bonet Viu, una comuna i un pulmó verd, sense contraprestacions ni cessions de cap mena.
Son Bonet Pulmó Verd ha pensat en una alternativa o cessió que permeti un acord satisfactori, en la línia del proposat per Aena de deixar lliure un 41% del solar per als veïnats
Aquesta proposta ha estat inacceptable en tot moment. Això estaria damunt la taula si no s’hagués produït, en primer lloc, un pronunciament clar i massiu del poble que “no vol ni un pam de plaques dins Son Bonet” i, en segon lloc, sobretot perquè a nivell del Govern i a nivell estatal, amb les dues darreres decisions administratives, deixen clar que aquest projecte fotovoltaic no té sentit ni futur. Avui dia, queda molt clar que dins Son Bonet l’única alternativa viable és mantenir i millorar el que hi ha. A més de regularitzar i posar negre sobre blanc a aquest històric acord verbal d’una vegada per garantir el dret dels marratxiners i marratxineres.
Heu demanat la regulació de l’ús públic del solar de Son Bonet, una iniciativa complexa enmig del conflicte, amb quines finalitats?
Aquest tipus d’acord no són gens complicats si hi ha voluntat, de fet són molt comuns en diferents àmbits. En el nostre cas, el que volem és evitar ensurts com el que ens ha ocasionat el projecte de megaparc d’Aena. Creiem que per dret propi ja és ben hora, que en ple segle XXI no tinguem acords de república bananera entre administracions, que són més dignes d’una peli de Berlanga, que no pas d’una societat europea moderna.
Com sufragueu totes les despeses que està ocasionant el conflicte i les nombroses iniciatives posades en marxa?
La bona voluntat particular i el suport de les moltes entitats que hi formen part del Pulmó Verd han estat crucials. En definitiva podem dir que funcionam amb amor i solidaritat.
Quanta gent forma part de Pulmó Verd i quin creixement ha tengut des de l’inici del conflicte i de quines zones del poble provenen?
Tot i que no demanam DNI, sabem cert que hi participa gent de Pòrtol, Sa Cabaneta, Es Figueral… (ens han ajudat a regar aquest estiu entre moltes altres coses a més de participar en les activitats reivindicatives) evidentment tenim un suport massiu dins el Pla de Na Tesa, Cas Capità, Son Llatzet i també una gran participació del Pont d’Inca. En definitiva, poques vegades, per no dir mai, s’ha vist un moviment d’aquest tipus a Marratxí. I evidentment el nostre objectiu és arribar més enfora.
Aena s’ha dirigit a vosaltres directament, heu tingut qualque interlocució?
Mai, tot i que la nostra intenció és fer-los canviar d’opinió.