I Trobada d’Entitats Socials i de Voluntariat

452

El centre sociocultural de Ca ses Monges del Pla de na Tesa va acollir el passat mes de desembre la celebració de la I Trobada d’Entitats Socials i de Voluntariat. L’acte, que va ser inaugurat per Aina Amengual, regidora d’Igualtat i Serveis Socials, es va celebrar per donar a conèixer als ciutadans de Marratxí totes les entitats i associacions socials que es troben en el municipi. Durant l’acte es va visualitzar els vídeos de presentació de les entitats socials de Marratxí i es van exposar les bones pràctiques de les entitats socials i es va presentar la plataforma d’entitats socials amb la seva nova eina telemàtica.

Aquesta plataforma neix amb l’objectiu de potenciar i consolidar el teixit associatiu del municipi. La primera edició d’aquesta trobada pretén fomentar un teixit associatiu potent, on es creïn espais d’intercanvi d’informació, d’experiències i nou contingut treballant conjuntament en xarxa. A més, els ciutadans van veure de forma directa les tasques que es duen a terme dins les entitats i quines opcions de col·laboració i/o participació es troben actives per adherir-se a elles i exercir com a persones voluntàries. Tots els assistents, tant membres de les associacions com ciutadans, van poder conèixer en detall el ventall de serveis que estan a disposició dels marratxiners.

Francisca Pizà, membre fundadora de l’Associació Dones de Marratxí considera “interessant la trobada, sobretot perquè desconeixia algunes entitats del municipi i només per això ja val la pena reunir-nos. També ens va servir per veure què fan altres entitats i per esclarir dubtes i intercanviar experiències i conèixer com s’organitzen”.

A la trobada van participar Adaptatetu, l’Associació Homes per la Igualtat de Mallorca, l’Associació Dones de Marratxí, l’Associació Voluntaris per Marratxí, l’Associació Espanyola Contra el Càncer, Casal Solidari-Gent del Món, Càritas, Creu Roja, Esment Fundació, Fundació ASPACE, Mallorca Accessible per a Tothom, Mallorca Amiga, Sos Mamá Baleares.

Aquest va ser el primer acte per fomentar l’associacionisme que es feia a Marratxí en gairebé dos anys a causa de la pandèmia.  “Em vaig trobar amb una comunitat d’entitats molt participativa i amb la il·lusió i les ganes de tenir un espai de trobada i comunicació, de compartir experiències, recursos i accions conjuntes per la creació d’un bon teixit associatiu”, explica Marta Egidos, tècnica social comunitària de Marratxí Social.

L’acte va servir com una retrobada que va comptar amb una ampla participació tant d’ entitats locals com de ciutadans. “Gràcies a les dinàmiques dutes a terme vàrem poder posar damunt la taula totes aquelles necessitats i objectius amb els quals hem de treballar en el futur per la continuació de l’associacionisme i el voluntariat a Marratxí”, apunta Egidos.

Llei de Voluntariat

Segons la Nova Llei 11/2019, de 8 març, de voluntariat de les Illes Balears s’entén per voluntariat el conjunt d’accions i activitats d’interès general desenvolupades per persones físiques i que reuneixin els requisits de ser solidari i altruista, que es participi de forma lliure, que es dugui a terme sense contraprestació econòmica o material ni amortitzar llocs de feina remunerats.

La nova llei entén per persones voluntàries les persones físiques que, mogudes, entre d’altres, per l’altruisme i la voluntat de transformació, decideixen participar en projectes de voluntariat desenvolupats per entitats privades sense ànim de lucre, amb les quals formalitzen el compromís que dóna origen als drets i deures que s’estableixen en aquesta llei.

Les entitats de voluntariat són entitats privades sense ànim de lucre que duguin a terme activitats d’interès general i hagin decidit que la participació voluntària de la ciutadania és un valor imprescindible per assolir la seva missió, i que compleixin els requisits següents:

 -Estar legalment constituïdes i inscrites en els registres corresponents d’acord amb la normativa establerta. 

-Estar integrades per persones voluntàries, sens perjudici del personal assalariat que puguin tenir.

 -Desenvolupar una part o totes les seves actuacions mitjançant programes de voluntariat.

-Estar inscrites en el cens d’entitats de voluntariat, creat segons el que preveu aquesta llei