14 famílies de Marratxí inicien un programa per a millorar les relacions familiars i aprendre a resoldre conflictes

449

Un total de 14 famílies del municipi de Marratxí s’han inscrit i han iniciat el Programa de Competència Familiar per adquirir habilitats socials per a la millora de les relacions i les dinàmiques en el si de la família amb l’objectiu de prevenir els factors de risc i reforçar la protecció.

Adreçat a famílies amb fills i/o filles d’entre 12 i 16 anys, el programa pretén identificar les situacions problemàtiques de l’entorn familiar i ensenyar a millorar la comunicació entre els diferents membres de la família, així com resoldre els conflictes. També pretén ajudar a assumir la importància que tenen els progenitors en el benestar dels fills per evitar comportaments de confrontació i dotar-los d’estratègies d’afrontament específiques; treballar les distorsions cognitives i les creences irracionals respecte de la família; modificar aquells comportaments i actituds disruptives que distorsionen la dinàmica familiar; atendre les necessitats psicoemocionals que poden sorgir en situacions de conflictivitat intrafamiliar; i fer prendre consciència als fills de la seva responsabilitat a favor d’un clima familiar saludable.

“És un programa validat i basat en l’evidència científica. És un tipus d’intervenció que supera la formació i informació passiva dels pares i que no arriba a processos terapèutics disruptius; és un procés intermig. Parteix de la base fonamental de què no hi ha cap família perfecte, que tots podem millorar i la feina grupal s’ha d’anar introduint perquè té un efecte amplificador. És un programa per enfortir les relacions familiars en el col·lectiu de risc que és l’adolescència. Volem millorar la comunicació i la motivació, treballar la negociació, posar límits i supervisar”, ha explicat la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, en l’acte de signatura del conveni amb el batle de Marratxí. Per la seva part, Miquel Cabot, ha dit que “si aquest programa compleix els seus objectius serà un èxit i ajudarà a les necessitats de les famílies”.

Les famílies participants han d’haver sol·licitat ajuda als serveis socials per millorar les seves dinàmiques internes i tenir una derivació del treballador social. El programa de Competència Familiar el duen a terme professionals de l’àmbit social. Es tracta d’un programa dissenyat i contrastat per la Universitat de les Illes Balears a través del Grup d’Investigació i Formació Educativa i Social (GIFES).L’objectiu de la Conselleria d’Afers Socials i Esports és implementar als municipis aquests tallers de prevenció per al desenvolupament de programes de competències familiars a les Illes Balears durant els propers 4 anys.