La Fira de l’Ocupació torna amb molts de participants i llocs de feina

450

606 persones van assistir a la Fira celebrada a Sa Deixalleria on participaren un total de 24 empreses en un esdeveniment que vol ser un nexe entre les empreses que necessiten contractar personal i les persones que cerquen un lloc de feina. Les vint-i-quatre empreses participants van oferir 781 llocs de feina distribuïts en seixanta-tres ofertes. Els assistents van poder entregar el seu currículum directament a les empreses que oferien els llocs de treball. A més, durant la Fira es van celebrar quatre tallers de recerca de feina en què van participar una cinquantena d’assistents.

Luisa Serra, tècnica AODL de l’Àrea de Promoció econòmica, Comerç i Turisme, explica que el balanç de la Fira és “molt positiu”. ”Pensàvem que en la situació actual era imprescindible tornar a celebrar-la perquè hi havia molt d’interès tant per part de les empreses com per part de les persones en recerca o millora de feina”. Serra subratlla que la Fira de l’Ocupació de Marratxí ha estat l’única fira presencial que s’ha fet juntament amb la de la UIB, que està enfocada a altre tipus de perfil, i la de Palma Activa, que es va celebrar de forma virtual.

L’elevada afluència d’assistents, la varietat de llocs de feina oferits i el nivell de les empreses participants, com Mercadona, Decathlon, Adecco, Abante Mallorca, Limcamar, Alcampo o Mallorca Fashion Outlet, és una mostra de la utilitat de la Fira de l’Ocupació que feia dos anys que no es podia celebrar a causa de la pandèmia. A la Fira també van participar entitats col·laboradores SOIB, Fundació Deixalles, RUGE Illes Balears, CCOO, Probens I IB Jove.

Satisfacció

L’edició d’enguany ha superat la de 2019 en assistents, en nombre d’empreses i entitats col·laboradores, així com en nombre d’ofertes i de tallers de suport a la recerca oferits. Gairebé la totalitat de les empreses participants en la Fira ja han anunciat que tornaran en pròximes edicions. I inclús han demanat “més temps per poder fer entrevistes en profunditat o inclús han proposat altres formats com ‘jobs days’, explica Luisa Serra. Els assistents també van quedar satisfets per poder parlar en persona, i no de forma telemàtica, amb les empreses i poder entregar-los el currículum i conèixer a fons els llocs de feina oferits.

El batle de Marratxí, Miquel Cabot, considera que les dades i els testimonis de les persones i empreses assistents són una mostra de l’encert de celebrar la Fira de l’Ocupació. “Vull agrair als assistents i a les empreses que han fet un èxit d’aquesta edició de la Fira de l’Ocupació. Les dades d’enguany demostren que aquest esdeveniment és útil tant per a les empreses com per a les persones que cerquen feina i troben a la Fira una oferta que els interessa o un curs que els pot ser útil”.

L’empresa Limcamar considera que la seva participació en la Fira ha estat “molt positiva” tant per a les empreses participants com per a les persones assistents. “El format de la Fira va permetre un esdeveniment accessible on es varen crear espais per a entrevistes i tallers”.

Empreses

Limcamar és una empresa amb 9.000 treballadors que va participar en la Fira. Es dedica a la gestió de serveis de neteja i higiene a grans empreses i organismes públics en el sector sanitari, alimentari, industrial, logístic o administratiu a Espanya i Portugal. Limcamar va cobrir els dos llocs de feina per a professionals de la neteja que varen oferir a la Fira. “També vàrem recollir més d’un centenar de currículums de neteja i d’especialistes en neteja i és molt probable que davant futures necessitats recorreguem a aquestes candidatures”. Per la qual cosa consideren que han complit amplament els objectius plantejats abans de la Fira.

Limcamar compta amb una delegació a Balears, des de la qual donen servei a clients nacionals i locals, tant privats com públics, en totes les illes, inclosa la zona de Marratxí, on treballem amb clients com Guess, Fifty Factory, Correus o AEMET, entre altres.

Limcamar assegura que tornarà a participar en pròximes edicions de la Fira perquè considera que aquest tipus d’esdeveniments “ens permet tenir un contacte més estret amb cada persona i transmetre-les personalment la nostra cultura”.

Cara a cara

Assistents i empreses han trobat en la Fira de l’Ocupació un tracte personal i individualitzat amb les persones responsables de la selecció i contractació de les empreses. “En aquest format es poden fer petites entrevistes de preselecció on les empreses poden explicar els seus processos de selecció i els requeriments i requisits de les seves ofertes”, detalla Luisa Serra.

Les ofertes de feina es varen publicar dies abans de la Fira perquè les persones interessades poguessin conèixer les empreses i els llocs de feina oferits i poguessin preparar la seva candidatura. A més, les ofertes varen romandre una setmana més penjades a l’agència de col·locació de l’Ajuntament per a les persones que no van poder assistir a la Fira.

La regidora d’Ocupació i Formació, Aina Amengual, també s’ha mostrat  satisfeta dels resultats de la Fira que ha superat amb escreix els objectius plantejats. “És una mostra de la necessitat existent i de què hem de continuar treballant per tal de crear sinergies i dinamitzar espais de trobada que facilitin la posada en contacte entre la demanda i l’oferta de feina”.

Una fira “necessària”

L’entitat sense ànim de lucre Probens, que va participar en la Fira de l’Ocupació amb un estand, és una entitat on fan feina amb col·lectius vulnerables als quals els presta un servei d’orientació laboral. Probens va impartir dos tallers durant la Fira sobre consells a l’hora de participar en una entrevista de treball. “Del nostre taller varen sortir molt contentes, va haver-hi molta participació i va ser molt dinàmic. En el primer torn va participar gent de menys de 30 anys i en el segon va ser molt enriquidor perquè va intervenir gent amb més experiència a entrevistes”, explica Catalina Llabrés, tècnica d’Orientació Laboral de Probens, que afegeix que aquest tipus de fires és clau donar oportunitats als joves perquè coneguin les diferents empreses. “És important posar en pràctica, entrenar, entregar el currículum, és una primera passa per a la gent més jove”.

Els organitzadors de la Fira estan molt satisfets d’haver pogut celebrar la III Fira de l’Ocupació després de dos anys d’interrupció per la pandèmia. Les bones dades de participació empresarial i d’assistents són el millor estímul per preparar la pròxima edició. L’elevada assistència mostra les ganes de participar en esdeveniments reals i on les persones poden parlar cara a cara i conèixer amb detall les ofertes disponibles. “L’objectiu és posar en contacte a persones en recerca o millora de feina amb empreses que necessiten personal a través d’un canal que no sigui tan fred i impersonal com entregar el currículum a una recepció o inserir-lo en una pàgina web”, conclou Luisa Serra.