Un grup de persones de diferents capacitats d’Esment són els encarregats d’atendre els visitants. Al llarg de la visita es dona a conèixer les gerres de fang més importants dels tres tipus d’obradors: olleria, alfareria i siurell. La mostra també inclou els elements etnogràfics que són necessaris per a la creació de les diferents peces. La visita al museu també inclou un audiovisual on es pot veure la interacció de l’home amb l’aigua, el foc, l’aire i la terra. Els visitants també poden participar en un taller de fang on cada nin i nina crea les seves obres inspirant-se en els siurells.
El projecte d’Esment Guies, explica Aina Torres, tècnica d’Esment, “és ocupació amb sentit a la comunitat. Donar l’oportunitat a les persones per tal que puguin contribuir al seu entorn. Els guies que estan al Museu del Fang ofereixen una visita guiada al Museu i la possibilitat de participar en un taller de fang.
Aquest projecte és fruit d’un conveni de col·laboració signat l’any 2017 entre l’Ajuntament de Marratxí i Esment. Actualment, al museu hi ha vuit guies i un tècnic que els dona suport. Les visites organitzades per Esment Guies al Museu del Fang es poden fer els dilluns, dijous i divendres, de 10:30 a 13 hores. La visita, que és gratuïta, té una durada de trenta minuts, i la visita si inclou el taller dura una hora i mitja.
L’objectiu del taller és donar a conèixer els atuells de fang més importants de tres tipus d’obradors de fang: olleria, terrisseria i siurell. La mostra també inclou els elements etnogràfics que són necessaris per a la creació de diferents peces.
El projecte Esment Guies evidencia que “les persones amb diferents necessitats de suport també poden contribuir al seu entorn, en aquest cas, fent de guies al Museu. També serveix per “fomentar les capacitats de les persones, el rol actiu, en lloc de veure només les necessitats de suport”, explica Torres.
Segons Esment, els participants es queden “molt contents” de la visita i se solen sorprendre de la quantitat de dades que els hi donen les persones i de la “professionalitat” que tenen. Només enguany, de gener fins a juliol s’han fet 29 visites al Museu del Fang i s’han comptabilitzat 459 visitants. La majoria d’escolars i d’entitats socials. També visiten el museu persones estrangeres.
Organització
Cada guia explica una part de la visita. Es fan les adaptacions necessàries perquè cada guia pugui dur a terme la seva explicació perquè hi ha persones que tenen molta facilitat per aprendre el contingut, d’altres que necessiten les preguntes del tècnic per dur a terme l’explicació, etc. Per tal d’oferir una bona atenció al visitant es treballa la imatge dels guies, l’expressió oral/corporal, habilitats socials, transversals, etc.
Per poder assistir al Museu del Fang es pot fer a través de tres vies:
- Pàgina web d’esment guies: www.esmentguies.es
- Cridant al telèfon/correu del Museu.
- Ajuntament de Marratxí.
Esment Guies ha complit cinc anys d’aquest projecte al Museu del Fang i ha aconseguit que els visitants visquin una experiència artística amb valor social, segons Aina Torres, que considera que als guies d’Esment el Museu del Fang els hi aporta “autorealització, progrés, l’oportunitat de conèixer altres persones i establir nous vincles”. Més important encara, remarca Torres, és demostrar com les persones poden contribuir al seu entorn. “Que la comunitat pugui veure les capacitats de les persones i no només les seves necessitats de suport”.