Grups de conversa, una manera propera d’aprendre la llengua

597

El servei de dinamització lingüística del Consell de Mallorca té com a objectiu promoure la consciència lingüística dels ciutadans i l’ús del català en tots els àmbits i les activitats de la vida social de l’illa. Aquest servei realitza a diversos municipis de l’illa una bateria d’activitats que afavoreixen que el català sigui llengua de cohesió social i incideixen especialment en la població infantil, jove i nouvinguda.

El centre Ca ses Monges del Pla de na Tesa acull des de fa uns mesos dos grups de conversa  organitzats per tècnics del Pla de Dinamització Lingüística per tal de preservar i fomentar l’ús de la llengua catalana. Un taller que es realitza els dimecres de 17 a 19 hores per a la Gent Gran; i de 19 a 21 hores per a joves i infants.

Les diferents sessions celebrades en el centre han servit als participants per apropar-se a les rondalles mallorquines, al teatre o a les glosses. També s’han format grups de conversa perquè els participants parlin i posen en pràctica les seves habilitats lingüístiques i per potenciar l’ús i el coneixement de la llengua oral.

L’objectiu d’aquests tallers és parlar en català, perdre la por a parlar en una llengua nova i adquirir habilitats lingüístiques. “Primer veiem el nivell dels participants, molts d’ells parteixen gairebé de zero, i ens acostem als temes i les inquietuds que els interessen i els convidam a parlar. Tractam que el dinamitzador tingui poc pes per tal que la gent parli”, explica Miquel Pascual, tècnic del pla de dinamització lingüística del Consell de Mallorca.

Durant el mes de setembre aquest grup de gent gran farà sessions de  contacontes i activitats manuals, a més de jocs de cartes i jocs de taula. El passat 24 d’agost van tenir una activitat molt especial. Va visitar el grup de conversa el glossador Mateu Xurí, que va impartir un taller de glosses

Durant la seva intervenció Mateu Xurí va explicar la seva trajectòria de més de vint anys i va parlar dels diferents glossadors d’arreu de l’illa que l’han influenciat en el seu aprenentatge. Les persones participants recordaren glosses antigues i fins i tot algú es va animar a glossar. Es varen viure moments molt emotius, com el que va experimentar en Nadal, que acabava de complir 98 anys, i a qui Mateu li va dedicar una glossa improvisada.

Parlar sense prejudicis

Els tècnics afirmen que en aquests grups de conversa els participants tenen l’oportunitat de practicar la llengua i de parlar tot el temps en català, fet que no sempre succeeix al carrer. “Els autòctons no s’hi adrecen a ells en català pel seu accent o color de pell. Llavors li giren la llengua i els hi parlen en castellà, i això no els fa cap bé. Aquí, en canvi, tenen un espai molt indicat per practicar-la i la veritat és que l’evolució és molt ràpida perquè els nouvinguts són com una esponja”, assegura Miquel Pascual.

Recentment, han començat altres dos grups de conversa a Marratxí. Un a Pòrtol, format per onze persones, que es reunirà els dilluns de 18 a 19.30 hores; i un altre a Sa Cabana, integrat per set persones, i que se celebra els dilluns de 17 a 18 hores. “Es tracta de gent estrangera derivada de Serveis Socials a qui se’ls ha oferit participar en aquest taller amb l’objectiu de fomentar la llengua i d’afavorir la seva integració”, explica Marta Egidos, tècnica de Serveis Socials.

Ramon Piña es mostra entusiasmat de la seva participació cada dimecres en el grup de conversa de gent gran del Pla de na Tesa. “És un èxit total perquè m’ha servit per treure una espurna interior que tenia amagada i m’he sentit alliberat de contar coses de la nostra època i hem xerrat de Xesc Forteza, de paraules oblidades i experiències amagades… la veritat és que la gent estava molt implicada i per jo ha estat una passada”.

Jordi Alfonso, treballador social de l’Ajuntament de Marratxí, explica que aquest projecte ha servit a la dotzena de participants per sortir, relacionar-se i per practicar el català. “Hem parlat de cuina tradicional, de menjar, de glosses, de rondalles i tot això els ha servit per expressar-se i per recuperar expressions clàssiques que abans es feien servir i ara no”. Un projecte que ha estat molt motivador per als participants perquè els ha animat a participar en una activitat diferent on han pogut expressar-se, conèixer gent, intercanviar opinions i rebre visites com les de Mateu Xurí.

Cada dimecres la dotzena de participants del Pla de na Tesa ha acudit a la seva cita amb un berenar per compartir i amb ganes de dialogar en català en un grup de conversa que s’ha consolidat en poques setmanes.