Gairebé 3.000 persones participen en la Fira de la Llet d’Ametlla al Pla de na Tesa

416

Devers 3.000 persones van participar aquest diumenge en la XVI Fira de la Llet d’Ametlla celebrada al Pla de na Tesa. Des de les 10 del matí, els visitants van omplir la plaça de l’església per gaudir d’aquesta fira que no s’havia celebrat en els darrers dos anys per la pandèmia. En un ambient lúdic i familiar, els visitants acudien en uns casos per tastar per primera vegada aquesta tradicional beguda nadalenca i en altres per participar d’una tradició marratxinera molt arrelada i lligada al Nadal.

Els visitants compraven un tiquet amb el qual obtenien un tassó de llet d’ametlla servit en un tassó de ceràmica que es quedaven per ells i una porció de coca. Es van servir dos mil tassons de llet d’ametlla, gairebé 500 litres de llet, una prova de l’èxit de la Fira.

La regidora de Participació Ciutadana, Neus Serra, s’ha mostrat “molt satisfeta” de la gran assistència de públic a la XVI Fira de la Llet d’Ametlla, un públic que va omplir la fira des de primera hora. “Va ser un èxit de gent. És una fira consolidada que, a més, suposa el sus al Nadal. La gent ve cada any a cercar llet d’ametlla, ja que a altres llocs és difícil trobar. Abans era molt tradicional a tots els pobles, però ara ja no en fan”.

Durant tot el matí va haver-hi un anar i tornar de gent a la plaça de l’església. Hi havia devots de la llet d’ametlla i d’altres que tenien curiositat per tastar una beguda desconeguda. Els visitants també es van interessar per les xerrades sobre l’origen i elaboració d’aquesta beguda que es remunta al segle XVII. La llet d’ametla té un procés de cocció llarg i després s’aromatitza amb sucre, canyella i llimona. Es beu calenta i mullant-hi coques de patata.

A les 11 del matí, el batle, Miquel Cabot, i les autoritats municipals van recórrer la fira en companyia dels xeremiers on van poder constatar les ganes que tenien productors, expositors i visitants de celebrar la Fira de la Llet d’Ametlla després que la pandèmia impedís la seva celebració en els dos darrers anys.

Com cada any, l’església de Sant Llàtzer va acollir el concert de Nadal de la Banda Municipal de Música de Marratxí amb la qual es va donar per finalitzada la Fira, una fira anual organitzada per la Comissió de Festes del Pla de na Tesa per mantenir la tradició de consum de llet d’ametlla en el municipi a les festes nadalenques i reconèixer a les famílies marratxineres que, generació darrere generació, han continuat amb la seva elaboració.