Ancestral és la relació entre la cuina i la ceràmica a la història de la Humanitat. Essent (com és obvi) el menjar una primera necessitat des dels principis dels temps, el fang era un element amb el qual els nostres avantpassats podien fer determinats utensilis amb els quals poder cuinar els pocs aliments que tenien a l’abast. Simple qüestió de supervivència… Enguany, la temàtica central de la Fira del Fang és, justament, ‘Cuines del món amb ceràmica’.
Molt han evolucionat els estris de cuina i molt ha evolucionat també la gastronomia fins arribar als nostres dies. I el millor de tot és que hi ha moltes formes distintes de cuinar amb ceràmica arreu del món. Per això, la XXXVI Fira del Fang, que enguany se celebrarà entre el 7 i el 15 de març, tractarà a través de diversos actes programats ex-professo, la fecunda relació entre la terra i la cuina a diversos indrets del món. De fet, moltes de les activitats programades en el marc de la Fira estaran, directament o indirectament, relacionades amb aquest tema central.
Així, els mateixos dies d’obertura de la Fira romandrà oberta al públic una exposició que mostrarà diverses peces ceràmiques recopilades de diversos països per part del ceramista local Toni Vich. “Algunes peces les tenim exposades de forma permanent al Museu del Fang; d’altres són cessions que ens han fet puntualment i d’altres jo mateix n’he fet rèpliques el més fidedignes possibles”, comença explicant Vich.
“A l’exposició -continua- no hi faltaran com és lògic peces de cuina tan nostres com les olles i les greixoneres. Però també s’hi podran veure un forn de te, el tajin (que encara ara s’usa moltíssim en els països del Magreb per cuinar-hi tot tipus de menjar: carn, peix o verdura); d’Alemanya tendrem l’olla romana, que després d’omplir-se amb diversos ingredients es deixa reposar moltes hores submergida en aigua, abans d’enfornar-se. Tendrem també comales, l’utensili amb el qual els mexicans fan les seves ‘tortitas de maíz’ i el forn tandoori, de l’Índia”.
El cuiner Pedro Suau, que és cuiner professional i alumne de l’Escola de Ceràmica, i el mateix Toni Vich protagonitzaran un showcooking, amb demostració de l’ús de la major part d’aquests utensilis. Serà el penúltim dia de la Fira, el dissabte 14 de febrer, a les 18.00 h.
D’altra banda, per dimecres 11 de març, està programat un taller familiar d’elaboració de pizzes de ceràmica, fetes amb distints fangs de diversos colors i amb el denominador comú que s’assequen ràpidament. L’impartirà Virgínia Massagué, entre les 16.30 i les 18.30 h.
Un altre esdeveniment gastronòmic és el conegut com ‘Gustatio Romana’, que se celebrarà el divendres dia 13 a partir de les 19.30 h. Es tracta d’un esdeveniment reservat per a 20 o 25 persones que servirà els plats típics de la cuina romana de fa 2.000 anys, amb vaixella feta amb fang i que emula els plats, tassons i altres utensilis per menjar de la mateixa època.
Per si fos poc, una actriu vestida de romana, farà les explicacions pertinents respecte a la composició de cada plat. L’empresa de gestió cultural Aldarq és l’encarregada de dur a terme aquesta activitat, fonamentada en tots els aspectes en una rigorosa recerca històrica.