EL TE I LA CERÀMICA, TEMA DE LA TRENTA-CINQUENA EDICIÓ DE LA FIRA DEL FANG

283

Enguany, la Fira del Fang arriba a l’edició número 35, i ho fa com una cita adequadament apuntada a l’agenda dels amants del món de la ceràmica. “És l’element cultural i identitari més important de Marratxí. I, evidentment, de la mateixa manera que ja acumula uns anys de trajectòria, també té molts d’anys de recorregut per davant”, constata el regidor de Fires, Josep Ramis.

Enguany, la Fira del Fang arriba amb alguns canvis a subratllar. Una variació, ben significativa, és el canvi de dates: serà del 9 al 17 de març, i aquest endarreriment en el calendari, l’ha decidit l’Ajuntament per no coincidir amb la celebració dels actes del Dia de les Illes Balears.

Una altra qüestió que també canvia és la temàtica de la Fira; de fet, ho fa cada any. En ocasions, ha estat vinculada amb la tradició dels ollers marratxiners; d’altres, en canvi, ha tocat temàtiques diverses, com ara l’arquitectura o sobre la figura de Ramon Llull (el 2016).

Enguany, el protagonisme temàtic serà per al te i la seva relació amb la ceràmica. Comptarà amb tallers i conferències, amb especial protagonisme per a un dels principals especialistes en aquesta matèria, Eduardo Geijo. “A la Fira del Fang -anticipa ell mateix-, hi faré un petit taller-demostració per parlar del te matcha, el que s’usa en la cerimònia del te. A més, distints estudis científics parlen de les bones propietats que té aquest te. Sense dubte, estam parlant d’un producte que està en auge”.

Toni Vich, que col·labora en l’organització de la Fira, explica que “la ceràmica i el te tenen una relació molt estreta, van molt lligats. Els orígens del te s’han de cercar a la Xina, en els monestirs budistes, després arriba a Corea i al Japó i a través del colonialisme arriba a tot el món”.

De la seva banda, Joan Pere Català, formador de ceramistes, a propòsit de la relació entre te i ceràmica, comenta: “No hi ha dubte que la ceràmica sense el te perdria el seu àmbit i la seva estètica. D’altra banda, el te sense ceràmica tendria més complicat seu ritual a l’hora de consumir-lo”.

Un dels expositors d’aquesta edició de la Fira del Fang serà Julio León, guanyador del Premi Benet Mas 2019 de ceràmica. El seu projecte guanyador, ‘Geometric Patterns’, el podran veure tots els visitants de la Fira. El projecte en qüestió utilitza la interrelació entre la ceràmica i la xilografia sobre una abstracció geomètrica de l’art islàmic.

Al marge del canvi de data i de temàtica, a la Fira d’enguany també destaca com a novetat un show cooking a càrrec del cuiner Miquel Calent, que cuinarà distints plats amb ceràmica.