El ple de Marratxí reitera per unanimitat el seu rebuig als parcs fotovoltaics que afectin els veïns

285

L’equip de govern assenyala la importància d’elaborar un pla de “zonificació” per a aquests projectes en funció de les dimensions i la població de cada municipi

El batle, Jaume Llompart, anuncia la modificació del traçat de la línia d’evacuació del parc de Puntiró, que travessava els nuclis urbans de Pòrtol i Sa Cabaneta: “L’impacte s’ha reduït, limitant l’afectació a només 1 quilòmetre en lloc dels 10 quilòmetres inicials que travessaven el municipi”

A més, el batle, Jaume Llompart, va informar dels avanços recents en la tramitació d’alguns d’aquests projectes. Entre les novetats, Llompart va assenyalar l’aprovació d’una proposta de traçat de la línia d’evacuació alternativa per al parc fotovoltaic de Puntiró (Hive I i II). “Després d’una sèrie de reunions amb la promotora i representants de les plataformes afectades, s’ha limitat l’impacte a tan sols 1 quilòmetre. El parc fotovoltaic de Puntiró ha canviat el seu traçat de la línia d’evacuació i els 10 quilòmetres projectats entre Sa Cabaneta i Pòrtol ja no passaran pràcticament per Sa Comuna”, va destacar Llompart.

El Ple de l’Ajuntament de Marratxí ha reafirmat per unanimitat el seu rebuig als projectes de parcs fotovoltaics que puguin causar molèsties als nuclis de població del municipi. En el ple ordinari de maig, celebrat ahir, es van debatre dues noves mocions dels grups de l’oposició, PSIB i Més per Marratxí, que van comptar amb el suport de l’equip de govern, PP i VOX, que també van votar a favor.

El Consistori ja havia mostrat el seu total desacord amb el traçat de la línia d’evacuació d’alta tensió del projecte del Parc Fotovoltaic de Puntiró. El parc pertanyerà a Palma, però la línia d’evacuació afectava els nuclis urbans de Pòrtol i Sa Cabaneta. Es tractava d’un tram de 10 quilòmetres, dels quals 6,3 impactaven el terme municipal de Marratxí. Les àrees afectades eren el Camí de Can Fornés, els carrers Cas Canonge, Trinitat, Sa Torre, Escola, Major i Son Caulelles de Pòrtol. Pel que fa a Sa Cabaneta, impactava els carrers Jaume I, el camí de Can Domingo, diverses parcel·les particulars i la Ma-3017, és a dir, la carretera de Sa Comuna, fins al terme municipal de Palma. La instal·lació d’aquesta línia comprometia la implantació futura de serveis bàsics com els d’aigua potable, aigües residuals, recollida de pluvials i enllumenat públic.

La primera de les mocions aprovades insta el Consell de Mallorca i el Govern de les Illes Balears a realitzar els canvis normatius necessaris per abordar la construcció incontrolada de parcs fotovoltaics en el sòl rústic de Marratxí, i a treballar coordinadament amb l’Ajuntament de Marratxí per avaluar cada projecte individualment i els seus impactes socials i mediambientals. A més, es busca mantenir informada la ciutadania a través de plataformes veïnals sobre qualsevol moviment o tràmit relacionat amb aquests projectes.

La segona rebutja els projectes fotovoltaics SON VERÍ I i II a causa dels impactes negatius que poden causar. A més, insta la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia del Govern de les Illes Balears a denegar l’autorització d’aquests projectes.

El batle també va aclarir que “no estem en contra dels parcs fotovoltaics en general, sinó en desacord amb aquells la construcció dels quals pugui causar molèsties o malestar als nuclis de població”. Llompart va assenyalar que la normativa vigent, no obstant això, competeix al Govern Balear i al Consell de Mallorca, tot i que va afirmar que treballa activament per influir en la seva modificació.

També va manifestar que “treballem perquè aquest tipus d’instal·lacions en sòl rústic i en sòl rústic protegit on hi ha projectes no es puguin realitzar”. Va posar com a exemple el projecte de Son Sales, per al qual l’Ajuntament ja ha emès un informe negatiu que “previsiblement serà recolzat pel Consell de Mallorca”.

El batle va mencionar la importància d’avançar en una “zonificació adequada per a aquests projectes en funció de les dimensions i població de cada municipi”. En aquest sentit, Llompart també va anunciar que està prevista una reunió amb la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia del Govern Balear per abordar aquest assumpte.

Llompart va concloure dient que “gràcies a aquestes reunions, es crearà un calendari de treball per zonificar i els ajuntaments hauran d’aportar el percentatge de sòl que li correspon a cada un”.