L’Ajuntament felicita el taller familiar de ceràmica Ca Madò Bet dels Siurells per la Medalla d’Honor i Gratitud de l’Illa de Mallorca

184

Coloma Cañellas, ceramista marratxinera: “És un gran honor rebre aquesta medalla; el nostre treball és reconegut i apreciat per la gent”

El batle de Marratxí també ha expressat la seva alegria pel reconeixement i ha transmès les seves felicitacions a la artesana 

El taller familiar Ca Madò Bet dels Siurells, dirigit per Coloma Cañellas i situat a Sa Cabaneta, ha estat guardonat amb la Medalla d’Honor i Gratitud de l’Illa de Mallorca per part del Consell de Mallorca. Aquest reconeixement destaca la importància de preservar i promoure les tradicions i l’artesania local, celebrant més de 100 anys de dedicació a la creació de siurells. 

“Per a mi és un gran honor rebre aquesta medalla, ja que significa que el nostre treball és reconegut i apreciat per la gent”, ha explicat Coloma Cañellas, responsable del taller ceràmic i neta de Madò Bet. 

Pel que fa a la originalitat de les seves creacions, Coloma comenta: “M’inspir en el que succeeix al meu voltant i en les tendències del moment. La inspiració ve de tot arreu. El que més m’agrada és veure la cara d’un nen quan escolta sonar per primera vegada un siurell”. A més, la ceramista ha mostrat la seva preocupació per la manca de relleu generacional, ja que reconeix que “els joves ja no volen dedicar-se a professions que requereixen tant de sacrifici i tantes hores de treball”. 

El taller “Ca Madò Bet dels Siurells”, fundat fa un segle per Elisabet Amengual, coneguda com a “Madò Bet”, és la siurelleria més antiga de Mallorca. Amb el suport del seu marit Felip, van establir el seu propi taller. La seva filla Francisca va continuar l’activitat, mantenint els models més tradicionals durant el boom turístic, fins que la seva neta Coloma Cañellas va assumir la direcció del negoci. 

Coloma no només ha mantingut viva la tradició dels siurells mallorquins, sinó que també ha sabut innovar amb noves creacions exclusives, així com la realització de nombrosos encàrrecs especials per a esdeveniments i celebracions. 

El batle de Marratxí, Jaume Llompart, també ha expressat la seva alegria pel reconeixement i ha transmès les seves felicitacions a Coloma Cañellas: “Volem felicitar-la perquè s’ho ha guanyat. A ella i a la família. Els que les coneixem de tota la vida podem donar fe que és un reconeixement més que merescut. Són referents en la ceràmica, tant a nivell autonòmic, com nacional i internacional. És un estil de vida que han anat passant de generació en generació. Tenc peces de la seva padrina, la primera siurellera de Mallorca. Estic molt content per la família i perquè duguin el nom de Marratxí a uns premis tan prestigiosos com aquests”.

Els siurells són molt més que simples figures de fang. Originalment es consideraven una activitat complementària de les olleries. Avui en dia representen un valuós llegat artesanal. Són una expressió profunda de la identitat mallorquina i un símbol de la nostra història i cultura. Es elaboren des de temps immemorials i estan estretament vinculats al terme de Marratxí, especialment als nuclis de Sa Cabaneta i Pòrtol. Aquests petits tresors han evolucionat gràcies a la dedicació i creativitat de generacions de dones com Madò Bet, Francisca i Coloma.

L’Ajuntament de Marratxí convida a tots els ciutadans a visitar el taller “Ca Madò Bet dels Siurells” i a conèixer de prop aquesta tradició centenària que ha estat reconeguda amb la Medalla d’Honor i Gràcies de l’Illa de Mallorca.