UN DIA AMB EL POLICIA TUTOR, EL POLICIA MEDIAMBIENTAL I ELS POLICIES D’EDUCACIÓ VIÀRIA

320

Policia tutor, policia mediambiental i policia d’educació viària. Totes tres figures estan integrades en la plantilla de la Policia Local de Marratxí i van associades, respectivament, als noms de Silvestre de Río, Israel Rodríguez i Miquel Ramis, Malén Tugores i Joan Tudela. 

El policia tutor (o de menors) actua davant qualsevol fet conflictiu (consum de drogues, furts, agressions…) comès per un menor (fins a 18 anys) no només en l’àmbit escolar sinó de manera integral, també dins la família o al carrer. Del Río, que fa feina en aquest departament des de fa 12 anys, també opera en aquells casos en què el menor és la víctima. 

Assenyala que la “violència familiar ascendent” (és a dir dels fills cap als pares) és un dels capítols que més està creixent els darrers mesos. També incideix en la proliferació de delictes via xarxes socials. Del Río fa una visita mensual als cinc instituts públics del municipi (IES Marratxí, IES Sant Marçal, Es Liceu, La Salle i Santa Teresa), fa feina coordinadament amb cinc equips de treball de Serveis Socials i interactua amb Fiscalia de Menors, Protecció de Menors (Consell de Mallorca) i Direcció General de Menors i Famílies (Govern).

De la seva banda, Israel Rodríguez és el policia de Medi Ambient des de 2008. Llicenciat en Medi Ambient, explica que la seva feina, molt transversal, inclou la inspecció, control, vigilància i, arribat el cas, denúncia en matèria d’animals, residus, renous i cremes forestals. 

El capítol relatiu als animals és el que li comporta el major volum de feina, de l’ordre del 70%. “Sovint, he de fer d’intermediari entre dos veïnats per evitar que el conflicte arribi als Jutjats per qüestions de renous de cans. Això sí, per actuar, si és de dia, hem d’haver rebut un requeriment previ. Una altra part important de la meva feina és la dels cans vagabunds. I en aquest sentit, he de dir que me sent orgullós del fet que la ciutadania de Marratxí s’ha anat conscienciat de tenir-los identificat amb el xip preceptiu, cosa que fa uns anys no es donava tant”. 

Rodríguez fa feina vestit de paisà per passar desapercebut i fer així més efectiva la seva feina. “Respecte a les qüestions medi ambientals a Marratxí, la ciutadania ha anat guanyant en conscienciació, si bé molt més en allò relatiu a animals que en residus (ja siguin enderrocs de construcció o residus urbans)”. Respecte a les multes, explica que “solen ser efectives, ja que normalment qui n’ha hagut de pagar una, sobretot si és quantiosa, vigila de no tornar a cometre el mateix error”. 

Miquel Ramis, Malén Tugores i Joan Tudela són els responsables del programa d’Educació Viària, que es du a terme a través de la Policia Local, amb el lema “Prevenim educant”. És un programa plenament consolidat en el municipi (data de 1999) i que arriba a totes les etapes de la formació obligatòria, des de la primera etapa de l’educació infantil fins a l’educació secundària, si bé també s’hi han afegit les primeres classes a les escoletes (de 0 a 3 anys). En total, al llarg del curs, el programa arriba a uns 5.500 alumnes del municipi, repartits en 16 centres educatius: set de públics, quatre de concertats, tres de privats i dos centres d’educació especial.

LES XIFRES DEL POLICIA TUTOR, DEL POLICIA MEDIAMBIENTAL I DE LA POLICIA D’EDUCACIÓ VIÀRIA 

Policia tutor: 

Xerrades preventives de 2018 a les aules: 22

Total alumnes: 450

Policia Medi Ambient:

125 informes enviats el 2018 a Medi Ambient i al Jutjat (a través de SEPRONA), 95 relacionats amb animals i 30 amb residus.

Policia d’Educació Viària: 

Alumnes que segueixen classes d’Educació Viària: 5.500 anuals

Centres receptors de formació: 16