El 15 de novembre de l’any passat, deu joves varen començar a fer feina a distintes àrees de l’Ajuntament i a l’empresa municipal Marratxí XXI com a treballadors seleccionats en el programa ‘SOIB Jove Qualificats-Entitats Locals 2018’. Tenen un contracte en pràctiques de 12 mesos i els requisits que complien eren estar inscrits al SOIB i al programa de Garantia Juvenil, ser menors de 30 anys i acreditar titulació universitària o superior de Formació Professional.
Set d’ells (Miquel Àngel Obrador, de l’Oficina de Treball i Formació; Toni Ferragut, de Comunicació; Vanessa Overbeck, de Tributació; Maria del Mar Casas, de Medi Ambient; Xisca Llull, de Serveis Socials; Javier Cortés, d’Urbanisme; i Joan Cristòfol Arbós, de Comerç) varen participar en una taula rodona convocats per aquesta publicació: hi varen explicar les principals lliçons que n’extreuen i com valoren la importància de tenir formació per accedir a un bon lloc de feina.
Així, a la pregunta de què és allò més important que han après en les respectives feines a l’Ajuntament fins ara, responen en aquests termes: “És una oportunitat molt bona de fer feina en allò en què ens hem format, d’ampliar el nostre currículum i de demostrar experiència en el nostre sector professional”, comença dient Ferragut. Llull hi afegeix que “és molt interessant aprendre dels teus companys de feina. En el meu cas, són persones que ja hi duen temps fent feina. És molt enriquidor”. D’altra banda, també trob que és interessant aprendre a manejar programes i eines noves per tenir a l’abast dades dels usuaris”. En aquest sentit, Casas afirma que “aprendre a manejar el sistema informàtic intern també trob que és un aspecte molt positiu”.
De la seva banda, Overbeck diu que “aprendre el procediment administratiu crec que també és una qüestió interessant”. I Arbós comenta que “també és important el fet que aprens el funcionament dels organismes públics. Poder-hi fer feina i veure com funciona l’Ajuntament està molt bé”.
Finalment, Cortés assegura que “he après o estic aprenent a ser resolutiu davant de situacions que es generen. Estic aprenent a actuar amb agilitat i rapidesa”. Tanca el torn Obrador per afirmar que “destacaria el fet que aquesta feina me permet observar les grans diferències que hi ha o hi pot haver entre la teoria i la pràctica, tant des de qualsevol gestió senzilla fins a una temàtica més complexa”.
Més formació, més i millor feina
Una altra qüestió sobre la qual responen els joves qualificats és la relativa a fins a quin punt es compleix l’equació “amb millor formació, més opcions de fer feina i que aquesta sigui més bona”. En aquest capítol, Arbós explica que “no crec que una cosa sigui més important que l’altra. Pens que l’èxit està en la combinació d’experiència i formació. De fet, s’ha d’intentar estudiar i fer feina sempre, en paral·lel. La formació contínua és clau, mentre vas fent feina. En l’equilibri hi ha el premi”. Ferragut hi afegeix que “crec que depèn molt dels àmbits de feina en què estigui cadascun. En Biologia, per exemple, potser és més complicat obrir-se camí que en altres àrees. Si no trobes allò que t’agrada, crec que s’ha de reivindicar l’opció de crear-te-la tu mateix, com a emprenedor”.
L’opinió de Casas al respecte és la següent: “Tenc companys que tenen màsters i doctorats fins i tot i no troben feina. No hem de quedar aturats, però el sistema falla un poc, perquè des de joveneta te diuen que si estudies i treus una carrera, trobaràs feina, i això no sempre és vera”. “En tot cas -matisa Llull- és important ser una persona oberta, per trobar feina i per anar-te acostant a la teva feina idònia. Hem de valorar la feina que tenim a cada moment, i pensar que en el futur arribarem allà on volem”.
Finalment, Overbeck comenta que “a la fi t’acabes adaptant a allò que vol l’empresa o allò que t’ofereixen. És important fer feina i anar-te formant mentre treballes”, i Obrador remata el torn de paraula sobre aquest particular dient: “L’important és no quedar-se aturat i anar fent camí, fins a trobar la feina òptima que un vol ”.
LES XIFRES DELS JOVES QUALIFICATS
Número de treballadors: 10 (vuit a l’Ajuntament, 2 a Marratxí XXI)
Mesos del contracte: 12
Titulació: 3 graduats, 7 tècnics superior FP
Edats: 22, 23, 26, 27, 28