UN DIA AMB EL PERSONAL DE TRESORERIA

452

Actualment, el departament de Tresoreria de l’Ajuntament està compost per quatre persones: la tresorera (Milagros Vázquez), dues administratives (Maria Zanoguera i Magdalena Cañellas, amb 29 i 19 anys, respectivament, a la casa) i dos auxiliars administratius que han col·laborat a l’àrea el darrer any: Josep Lluís López i Susana Tejedor. 

Vázquez és la cap del departament des de 2016, després de 20 anys com a interventora municipal i que, com a tresorera, va substituir Joana Maria Bibiloni, jubilada després de 45 anys a la Casa de la Vila. Des d’aquesta àrea, clau en la dinàmica i el funcionament ordinari de l’Ajuntament, s’encarreguen dels cobraments i dels pagaments a càrrec del consistori.

En aquest sentit, són diverses les línies de feina que duen a terme perquè tot estigui a punt en temps i forma. Així, una d’aquestes tasques és l’elaboració de plans, calendaris i pressuposts de Tresoreria, atenent a les prioritats legalment establertes. Així, amb caràcter trimestral, l’àrea de Tresoreria envia al Ministeri d’Hisenda un informe sobre el període de pagament als proveïdors, que, segons la llei, és de 30 dies com a màxim. El darrer trimestre de 2018, Marratxí va pagar a 19,84 dies de mitjana.

En efecte, l’elaboració i acreditació del període mitjà de pagament a proveïdors de l’Ajuntament és una labor que correspon a Tresoreria, d’acord amb el compliment de la legislació sobre transparència i dels objectius d’estabilitat pressupostària, sostenibilitat financera, despesa pública i morositat.

Una altra gran partida de feina és la relativa al cobrament, en el període voluntari, als contribuents d’imports corresponents, per exemple, a taxes urbanístiques, imposts relatius al sector de la construcció o les plusvàlues. D’altra banda, d’igual manera que fan molts de municipis, l’Ajuntament de Marratxí té cedida la recaptació de grans tributs municipals a l’Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB), quan aquests no s’han abonat en el període voluntari. 

Aquí s’emmarquen, entre altres, l’Impost de Béns Immobles (IBI), l’Impost d’Activitat Empresarial (IAE) o l’impost de matriculació de vehicles. Des de Tresoreria es notifiquen a l’Agència (dependent del Govern) els ingressos no satisfets en el període voluntari, perquè després sigui l’ATIB qui els reclami al contribuent. Finalment, fa un ingrés mensual i una liquidació trimestral a l’Ajuntament pels imports corresponents.

Importants són també les anomenades actes d’arqueig, que permeten constatar la liquiditat disponible de les arques municipals. En aquest àmbit, el departament de Tresoreria du a terme un control diari dels doblers de què disposen les arques públiques en les distintes entitats financeres amb què opera, i les actes d’arqueig s’elaboren un pic l’any (al final de cada exercici) o bé amb motiu de canvi de l’equip de govern, cosa que ara, després de les eleccions del 26 de maig, es durà a terme el dissabte 15 de juny. 

També forma part de la feina del departament la custòdia d’avals i fiances en operacions vinculades a la contractació i l’urbanisme, i la tramitació dels expedients de responsabilitat que es derivin de la gestió recaptatòria.

LES XIFRES DEL DEPARTAMENT DE TRESORERIA

Pagaments 2018: 26.395.746 €

Cobraments 2018: 33.360.753 €

Nombre rebuts gestionats:

2018: 16.164

2017: 14.404

2016: 17.875

Nombre pagaments gestionats:

2018: 10.804

2017:   9.032

2016:   8.411