Acrobàcies sobre rodes

83

La música ressona mentre més de tres-centes persones llisquen amb els seus patins per diferents indrets del municipi fent patinatge artístic, una disciplina esportiva que combina equilibri, força, elasticitat i dansa. A Marratxí hi ha una gran oferta de clubs que entrenen quasi diàriament per aconseguir bons resultats a la pista i sobretot gaudir del temps lliure amb companyia. Tot i que aquest esport s’associa majoritàriament a nines, cada vegada són més els nins que s’animen a practicar-lo. N’hi ha que tot just comencen a caminar i ja es desplacen damunt rodes. De fet, les entrenadores assenyalen que la millor edat per practicar-lo és entre els deu i els setze anys.

El club Alpha és el més nombrós de Marratxí. Actualment té unes 196 persones de totes les edats. Olívia Fernández (13 anys) és una d’elles. Ens explica que el que més li agrada de patinar és fer equip i anar progressant. La seva entrenadora, Tamar Fernández, va muntar el club fa 24 anys, quan en tenia 19. Aquests anys de dur treball, amb el suport de la seva família, han fet que el club hagi aconseguit diferents triomfs. Un dels més importants i recents ha estat la sisena posició de Clara Pérez i Pau Salas en el Campionat d’Europa a Suïssa i la tercera classificació al Campionat d’Espanya. A més de participar en competicions d’alt nivell, col·laboren en el teixit municipal fent exhibicions a les fires locals. Aquests assoliments no haurien estat possibles sense la tasca diària que fan els infants al nucli d’ Es Pont d’Inca.

No tots els clubs tenen l’origen a Marratxí. Patín Bellver Manila es va traslladar a Es Pla de na Tesa l’any 2005, després d’onze anys a Palma. Les entrenadores Antònia Palerm i Goya Roa dirigeixen més de seixanta nines al pati del Gabriel Janer Manila per aconseguir els resultats esperats a les competicions. A més de categories individuals, als campionats també s’hi participa en equip, com fan Marta Navarro (13 anys), Noa Tello (13 anys), Daniela Campuzano (12 anys) i Yaiza Ruiz (15 anys), que competeixen a la modalitat de quartet i show. Totes quatre coincideixen que la pràctica d’aquest esport «ajuda a superar els obstacles del dia a dia», diuen a l’uníson. Navarro, que fa deu anys que patina, incideix que «quan venim a la pista ens alliberam». A més, «tenim un club que ens estima molt», afegeix. 

Ara farà una dècada que el club Axel es va constituir. Amalia Matas, mestra de professió, va decidir apostar, juntament amb els seus germans Miquel i Mireia Matas i la seva mare, Elena Álvarez, per obrir el club quan tan sols hi tenia sis nines apuntades. Ara són més de seixanta que es troben cada horabaixa per repetir els exercicis fins a arribar a la perfecció. Neus Pascual (16 anys), Júlia Ramis (16 anys), Nuria Ortiz (14 anys), Julia Jiménez (12 anys) i Maria Mora (14 anys) són les més grans del club. Entrenen tres hores cada dia, de dilluns a divendres. Tot i les moltes hores que passen a la pista, per a elles és una nova oportunitat per aprendre. «El patinatge treu una altra versió de mi, és com fer teatre sobre rodes», afegeix Júlia. Aquesta passió i dedicació, tant per part de les entrenadores com per part dels alumnes, es veu recompensada amb molt bons resultats, amb guardons tant de l’àmbit nacional com de les Illes Balears.

Però no tots els clubs se centren en la competició. El pati de l’escola de ses Cases Noves és el lloc on es duen a terme els entrenaments del Club Patinatge Roller, fundat fa tres anys per l’entrenadora Sonia Calzada. A l’inici va decidir que no competiria, i així continua actualment. «El meu objectiu és que s’ho passin bé i que gaudeixin d’un esport a l’aire lliure», assenyala.

Durant la setmana combinen el patinatge, el ballet i diferents jocs per practicar les habilitats tècniques i físiques que requereix aquest esport, que segons Aina Mateu (13 anys), destaca per la seva elegància. Fa dos anys que forma part del club i assegura que les rutines d’entrenament es fan més difícils a l’hivern, quan cau el sol i les horabaixes es fan més fredes. Així i tot els infants no s’aturen. Tan sols s’abriguen més. «Quan ens endinsam a la pista, el fred només és anecdòtic», apunta  Mateu. 

Tot i que el patinatge artístic té una gran representació a Marratxí, se segueix considerant un esport minoritari. Per aquest motiu, és molt important tenir referents, femenins i masculins, que li donin visibilitat. Només així es podran aconseguir més oportunitats per poder arribar a viure d’aquest esport. Qui sap si algun marratxiner o marratxinera serà la pròxima Natalia Baldizzone Morales (Fuengirola), 23 vegades campiona d’Espanya.