Dissabte, canvi d’hora: a les dues de la matinada seran les tres

    402

    La matinada de diumenge, 29 de març, a les 02.00 s’avançaran els rellotges fins a les 03.00 i es donarà així el sus a l’horari d’estiu, que es perllongarà fins a l’últim diumenge d’octubre quan es recuperarà l’horari d’hivern.

    Amb el canvi d’hora es compleix amb la Directiva Europea 2000/84/CE que continua afectant, sense excepció, tots els estats membres de la Unió Europea. Les primeres disposicions de l’horari d’estiu es van adoptar a Europa el 1980 i amb l’aprovació l’any 2000 d’aquesta directiva comunitària es va fixar l’inici de l’horari d’estiu l’últim diumenge de març i la seva finalització a la matinada de l’últim diumenge d’octubre.

    El canvi horari forma part de la Directiva Europea 2000 / 84CE que afecta tots els estats membre de la Unió Europea (UE) amb l’objectiu d’aprofitar millor la llum solar el capvespre. Per tant, el canvi és obligatori i sempre es produeix en les mateixes dates i hores en el conjunt de la UE, de manera que no hi ha la possibilitat que un Estat membre no apliqui aquest canvi d’hora.

    La Comissió Europea considera que el consum d’energia no és l’únic aspecte positiu sinó també subratlla altres impactes sobre sectors com el transport, les comunicacions, la seguretat viària, les condicions de treball, les formes de vida, la salut, el turisme o el lleure.

    El canvi d’hora es remunta a la dècada dels 70, amb la primera crisi del petroli, quan alguns països van decidir avançar el rellotge per aprofitar millor la llum natural de sol i consumir menys electricitat en il·luminació.

    En l’actualitat el canvi d’hora està subjecte a un estudi en els diferents països després que la Comissió Europea realitzàs el 2018 una consulta pública en què més del 80 per cent dels 4,6 milions de ciutadans que van participar-hi es van mostrar a favor d’acabar amb els canvis d’hora.

    A Espanya, fa un any el Consell de Ministres del 22 de març, la llavors portaveu de Govern i ministra d’Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, va avançat que el país mantindria el seu fus horari i el canvi d’hora estacional mentre reflexionava fins a l’any 2021.