Els establiments turístics de Marratxí afronten una temporada complicada

578

La incertesa quant a les possibilitats de viatjar a Mallorca i les restriccions anunciades inicialment han provocat una situació difícil per al turisme d’interior

Tot i no tenir platges, Marratxí compta amb nombrosos al·licients per configurar una oferta turística diferenciada i de gran valor afegit. Atractius com ara la Ruta del Fang, amb visita a les olleries i el Museu del Fang; l’antic nucli de Marratxinet, amb construccions i oratori de gran interès; les esglésies de Sant Marçal, Sant Alonso, Sant Llàtzer i Sant Juníper; el Gran Mercat dels diumenges i els mercats tradicionals setmanals dels diferents nuclis o les Rutes Saludables, són alguns exemples. 

Malgrat aquest valors, la pandèmia del coronavirus i el decret de l’estat d’alarma ha fet que els establiments turístics de Marratxí facin front a una temporada plena de incertesa. Les recomanacions de no viatjar a la nostra illa de mercats emissors propers com ara França i Alemanya, així com les restriccions en els vols internacionals i l’anunciada quarantena de 14 dies, han provocat un allau de cancel·lacions gens fàcil de gestionar pels hotels rurals.

“L’adopció de totes les mesures d’higiene i seguretat no ha estat el problema, amb només 16 habitacions i un espai limitat a les nostres instal·lacions ho hem pogut preparar tot per garantir la màxima seguretat als nostres visitants”, ens manifesta Dominique de l’allotjament d’interior Asís de Marratxinet. “El problema és que, encara que les notícies aquí siguin positives, els nostres visitants escolten el que diuen els responsables polítics dels seus països, com n’és el cas d’Alemanya, i nosaltres ara mateix tenim més cancel·lacions que reserves. Tot i això, ho tenim tot a punt per obrir aquest cap de setmana, amb manco taules al menjador, sense adorns ni coixins innecessaris, amb llençols precintats de la bugaderia i amb safates de berenar individuals a les taules, a més de dispensadors de gel higienitzant i estrictes mesures d’higiene. Quant a l’aforament, de moment no crec que puguem arribar al 50%” 

En una línia semblant es manifesta Miquel Romaguera de l’Hotel Son Caulelles, encara que amb pitjors previsions, donant per perduda la present temporada: “Enguany no obrirem. La gestió del govern central ha fet molt de mal, especialment quan es va anunciar una quarantena de 14 dies per als turistes. Els polítics no tenen en compte que els nostres visitants planifiquen les vacances d’un any a l’altre i la incertesa que s’ha transmès ha provocat les cancel·lacions de les reserves. Ara el mal ja està fet i nosaltres ja vàrem tenir importants cancel·lacions el 10 de febrer, un fet que no ens havia passat mai i que feia sospitar del que ens venia al damunt”. Romaguera segueix confiant en les bones perspectives per al turisme d’interior, però “en tot cas, ja serà per a la propera temporada”, conclou.

L’Hotel Cal Secretari Vell tampoc obrirà aquesta temporada. Mercè Bonet, gerent de l’establiment es lamenta de que la pandèmia del Covid-19 hagi frustrat els plans dels responsables d’aquest hotel, que ja preparaven amb il·lusió la seva cinquena temporada, amb previsió de noves contractacions i millores. “Vàrem començar bé l’any, amb un bon flux de reserves al gener i el febrer, però al març es varen aturar i començaren les cancel·lacions. El que més mal ha fet ha estat la incertesa i nosaltres no hem vist la manera d’obrir aquesta temporada, ja que ens preocupa sobretot garantir l’estabilitat dels llocs de feina”. “Hem de tenir en compte que no hem tengut cap ingrés des del novembre passat i que, a més, les actuals circumstàncies de l’estat d’alarma ens obliguen a despeses addicionals per tal de garantir la seguretat”, s’ha lamentat Bonet, que ja pensa en la temporada 2021.