VOLUNTARIS PER UN MARRATXÍ SENSE FAM

615

El Casal Solidari de Marratxí es va constituir com a tal l’any 2014, amb la voluntat d’ajudar a pal·liar les necessitats alimentàries de les famílies necessitades del municipi, que, per mor de la crisi econòmica, varen augmentar de manera important, en quedar-se moltes persones sense feina. “Ajudam persones i famílies de distints perfils. Des de persones d’una vintena d’anys fins persones jubilades a les quals no arriba la pensió per passar tot el mes, però el col·lectiu més ampli el formen persones de devers 45 anys que s’han quedat sense feina o la tenen en condicions molt precàries per tirar endavant tota la família”, explica la responsable del Casal, Bel Mestre.

En col·laboració amb el departament de Serveis Socials de l’Ajuntament, que determina -a través de tècnics- quines són les famílies susceptibles de rebre aquestes ajudes, l’entitat reparteix cada dijous productes alimentaris de primera necessitat i també d’higiene, personal i domèstica, a unes 160 famílies, el que equival a unes 500 persones. “La fluïdesa en la comunicació i la col·laboració amb l’equip de govern actual ens ha permès millorar la gestió i arribar cada any a més persones”. El Casal reparteix dos tipus de kits: un per a famílies de més de quatre membres; i un altre per a famílies de menys de quatre membres.

Aliments provinents de fonts diverses

Un grup d’uns 25 voluntaris s’encarrega de treure endavant tota la feina que genera el Casal Solidari. Com explica Bel Mestre, “els aliments els rebem de diferents fonts. D’una banda, nosaltres mateix compram productes (ous, bolquers…), i ho feim en establiments de petit comerç, i sempre que podem adquirim producte local. A més, a través de la Creu Roja, accedim a aliments provinents de la Unió Europea i que s’emmagatzemen a l’edifici de Sa Deixalleria.  Per altra banda, també rebem provisió d’aliments del Banc d’Aliments, que ens facilita producte fresc de MercaPalma, com fruita i verdura. A més de tot això, també obtenim productes a través de la campanya ‘Cos solidari’, que organitzam amb les escoles (els centres d’educació públics del municipi, així com El Liceu, fan periòdicament recollida de material divers d’higiene -tovalloles per a bebès, productes de neteja per a la casa…), de la mateixa manera que també col·laboren entitats esportives i culturals de Marratxí”. Els forns Fornaris i Can Garau fan arribar així mateix pa al Casal amb regularitat, de la mateixa manera que també presta serveis gratuïts la Clínica Dental Kinda Halwani.

En aquest sentit, Bel Mestre no té dubte: “Marratxí és un municipi solidari. Els fets ho demostren”. En tot cas, vol fer un apunt: “Me consta que no és una qüestió generalitzada, però he escoltat comentaris, alguns me’ls han fet directament, dient que han vist persones que reben aliments del Casal Solidari en un bar fent un cafè…, com si pel fet de rebre el nostre ajut no poguessin gaudir de petits moments socials i d’oci a la seva vida…”.

Desvinculada de cap afiliació política, el Casal Solidari té obertes dues dependències. Des de la seva fundació, una a l’antiga rectoria de Pòrtol i, des de 2016, una nova seu, al Casal d’Entitats de l’Ajuntament, a Sa Cabana. Quant al finançament de l’entitat, aquest prové de les aportacions d’empreses i de particulars.