L’Ajuntament de Marratxí i el Consell de Mallorca comencen a netejar l’abocador il·legal del Camí dels Morts

660

L’actuació de les pales i camions de Mac Insular juntament amb quatre operaris es perllongarà durant quatre dies per tal de recollir les 150 tones de residus de construcció i demolició (RCD), i voluminosos abandonats a aquesta zona.

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot ha assenyalat que “seguirem fent feina al costat dels ajuntaments de Mallorca per acabar amb el ‘turisme de residus’, abandonar tota classe de residus de demolició i construcció (enderrocs) i voluminosos (mobles vells, matalassos, etc.) i ha recordat que “la solució definitiva en aquests casos passa per la col·laboració entre totes les institucions”.

Tots els residus retirats es duran fins a la planta de Mac a Bunyola per al seu tractament. Mac Insular no cobrarà res a l’Ajuntament de Marratxí, que només es farà càrrec de pagar el tractament dels enderrocs.

La directora insular de Residus, Patrícia Arbona ha aprofitat per fer una crida a la ciutadania recordant que “tots aquests impactes sobre el medi ambient tenen fortes repercussions i anualment les administracions han de dedicar molts esforços econòmics i materials per restituir-lo”. Arbona ha afegit que és important reforçar la vigilància per evitar que aquestes pràctiques es tornin a repetir.

L’Ajuntament de Marratxí ha tancat recentment l’accés rodat d’aquest camí, on es permet únicament l’accés a peu i en bicicleta. D’aquesta manera es tracta d’evitar que el camí es torni a trobar ple de residus d’aquest tipus. L’abandonament de residus és una infracció tipificada a la Llei de residus i que implica una sanció econòmica.

El batle de Marratxí, Miquel Cabot, ha destacat que els abocadors incontrolats són un problema generalitzat a tot Mallorca que atempta contra el medi ambient i costa molts de doblers als ciutadans. “Estem molt contents d’aquesta col·laboració amb el Consell de Mallorca i Mac Insular, a qui estem molt agraïts, per netejar aquestes escombraries i que aquesta zona torni a ser un camp on tothom pugui passejar i gaudir i no com ara que fa mal a la vista i al medi ambient”

Per la seva banda, Cristina Alonso, tercera tinent de batle i regidora de Medi Ambient, ha destacat que la neteja es perllongarà durant quatre dies perquè cal separar manualment materials tòxics com amiant o pots de pintura. Si aquests residus s’haguessin tirat on toca el cost de retirar-los hauria estat tres o quatre vegades inferior”, ha afegit Alonso, que ha assegurat que durant el confinament va haver-hi un increment substancial de llançament de fems a abocadors il·legals.