La Nit de les Ànimes dona una nova vida a les llegendes mallorquines

695

Més de cinc mil persones van seguir per streaming la Nit de les Ànimes organitzada per l’Ajuntament de Marratxí i produïda pel cineasta marratxiner Luis Ortas que s’ha proposat revitalitzar les llegendes mallorquines de misteri per actualitzar-las i apropar-les a la gent jove .“Es tracta d’actualitzar la riquessa de les llegendes mallorquines, revitalitzar aquestes històries que no tenen res que envejar a les històries de les pel·lícules de por actuals, però sí cal actualizar-les amb el llenguatge dels joves d’avui en dia”, explica Luis Ortas.
Durant més d’un hora els narradors Caterina Valriu i Tomàs Vibot van interpretar el passat 31 d’octubre aquestes llegendes mallorquines que el públic va poder gaudir a través de la pàgina web de l’Ajuntament, de Facebook Live y de Youtube. “Gran iniciativa per recuperar les nostres rondalles i grans narradors”, deia una espectadora a les xarxes socials. La potència interpretativa de dos narradors d’altura com Caterina Valriu i Tomàs Vibot i l’entusiasme del públic reflectit a les xarxes socials permet comprovar la vigencia i l’autenticitat de les llegendes balears.


“És una iniciativa original, valenta i innovadora per recuperar els arrels propis d’un vespre de mística i de recolliment front a la importació que s’ha fet de Halloween, que és una festa globalitzada, estandaritzada i comercial”, explica Caterina Valriu.
“Em sembla fantàstic aquesta iniciativa de revitalitzar llegendes mallorquines. A Europa és per pegar-nos de garrotades perquè és infinitament més antiga la nostra tradició de llegendes i rondalles que la dels Estats Units i compram lo de fora. És una desviació anòmala de la cultura que es produeix des de fa 30 o 40 anys. Crec que hem de revitalitzar el nostre cabal, ja era hora de deixar de fixar-nos en allò que fan fora i mirar dedins”.


CULTURA ADAPTADA

Aquesta producció, filla de la Covid19, demostra la importància d’escollir el canal més adient i més segur per mantenir les tradicions i perquè la cultura no s’aturi, sigui quin sigui el seu format, i que s’adapti a totes les circumstàncies, inclós una situació extrema com la d’un toc de queda.


“És una iniciativa altament positiva perquè és una forma de donar sortida a continguts culturals amb seguretat. És cert que no són els més ideals però és una forma de ser innovador damunt una base tradicional. La pandèmia no és excusa perquè els gestors culturals bandejin la cultura, es demostra que la cultura es el contrapunt a qualsevol sofriment. Si ens lleves la cultura, ¿què ens queda?, es demana Tomàs Vibot.


Aquest contacontes emès de forma online té un doble objectiu. Per una banda recuperar la tradició mallorquina de La Nit de les Ànimes i per altra no perdre els arrels a la vegada que els nins celebren la festa de Halloween.
Per la seva banda, el batle de Marratxí, Miquel Cabot, ha explicat que amb aquesta emissió en streaming enmig de l’estat d’alarma i amb el toc de queda vigent “hem intentat innovar en totes les activitats i continuar amb la màxima normalitat a les nostres festes més populars mirant per la màxima seguretat dels nostres ciutadans”.


LLEGENDES MALLORQUINES

La producció de Cinètica introdueix personatges llegendaris mallorquins com El Comte Mal, condemnat a vagar durant tota l’eternitat com a una ànima en pena sobre un cavall negre, al qual li surten flames per la boca i els ulls, per a redimir les seves malifetes.


També Maria Enganxa, una dona d’aigua que s’assemblava una bruixa que disfrutava fent el mal, de qui la tradició diu que agriava la llet de les vaques o que robava nens per iniciar-los en la màgia negra, va ser una de les grans protagonistes d’aquest contacontes actualitzat i concebut per ser emès en streaming.


“La Nit de les Ànimes és un esdeveniment recuperat, totes se cultures s’han apropat a la mort. Es tracta de fer una aproximació a la mort des de la cultura mallorquina, des de la poesia i des de la literatura oral i popular feta a Mallorca”, explica el regidor de Cultura, Josep Ramis.
En la mateixa línea incideix la directora insular de Cultura del Consell de Mallorca, Maria Pastor. “Des de la Direcció Insular de Cultura continuam impulsant iniciatives que serveixen per a preservar la tradició oral i aplaudim que els ajuntaments, com ha fet el de Marratxí, també s’hi sumin. Hi ha molts de rituals i festes mallorquines al llarg de l’any que gràcies a la tradició oral s’han transmès de generació en generació fins a arribar als nostres dies. Així, per exemple, celebram la Nit de les Ànimes”.


La directora insular de Cultura també remarca com la reducció d’aforaments i les retransmissions per internet han servit per bandejar els obstacles provocats per la pandèmia. “Amb la voluntat de no deixar ningú fora són moltes les institucions i equipaments culturals que hem optat per les retransmissions a través d’internet. Crec que els streamings, per exemple, ens ajudaran a la preservació de les festes perquè a través de les xarxes socials, per exemple, podem arribar a un major nombre de persones i les festes i tradicions es fan més universals.”

Caterina Valriu explica que mai havia participat en un format com aquest amb un director i un decorat, però considera que és una experiencia positiva perquè “tot va fluir molt i van arribar a un enteniment”. No obstant això reconeix que aquest tipus d’emissió no permet els narradors mirar als ulls als espectadors, veure la seva gestualitat i que es perd calidessa però, a canvi, permet arribar a molta de gent.
Tomàs Vibot asegura que, tot i que les emissions en streaming són una segona divisió és una possibilitat de treure continguts. “La cultura ja està trobant sortida amb aquestes inciatives perquè mentre no hi hagi vacuna la cultura és la millor vacuna que pot trobar la humanitat, perquè la cultura és la manifestació més clara de la essència humana”.