Casal Solidari, una eina clau durant la pandèmia

1388

Casal Solidari-Gent del món és una ONG nascuda a l’any 2010 a Marratxí. Fins al 2015 es va dedicar a projectes humanitaris al Senegal, amb la construcció d’una maternitat i de pous d’aigua potable, però la finalització d’aquests dos projectes va coincidir amb la crisi immobiliària, que va deixar famílies del municipi en estat de necessitat. “Unes famílies que no estaven trobant ajuda ni respostes des de les diferents administracions. I en aquells moments l’ONG va decidir invertir els seus esforços cap a la gent d’aquí i intentar crear un casal solidari per al municipi. D’aquí el nom de Casal Solidari- Gent del Món”, explica Xisca Mulet, secretària de Casal Solidari.

Casal Solidari considera que la tasca més important que fan és aconseguir aportacions i recursos per preparar quinzenalment una bossa d’aliments i productes de primera necessitat per a les famílies usuàries, la qual cosa implica tenir ”una bona xarxa de voluntaris ben consolidada i una important tasca de gestió”, explica Mulet.

Inicialment Casal Solidari es finançava amb esdeveniments com rifes, concerts, exposicions solidàries i aportacions de particulars, una etapa en què atenien a unes cinquanta famílies. Posteriorment aquesta xifra va arribar a les cent cinquanta famílies, un total de cinc centes persones, gràcies al conveni de col·laboració signat amb Serveis Socials de l’Ajuntament, que els va cedir un local i els varen derivar les famílies que atenia el Consistori.

“L’augment va ser tan gran i sobtat que vàrem haver d’establir convenis amb Creu Roja per rebre aliments de la Unió Europea, amb el Banc d’Aliments per recollir producte setmanalment i sol·licitar subvencions a La Caixa i a l’Ajuntament per omplir el rebost”, explica Mulet.
La filosofia de l’ONG sempre ha estat implicar als veïnats del municipi i per això van engegar projectes com els Cors Solidaris amb els centres escolars o els clubs esportius de Marratxí, que fan recollides de productes que no aconsegueixen per altres vies, com articles de neteja i d’higiene personal o producte nadalenc.


L’ONG ha travessat per tres moments crítics al llarg de la seva existència. “Un va ser fer front a dos locals i a un augment sobtat de famílies que ens va obligar a cercar vies de finançament més compromeses que implicaven molta paperassa i una infraestructura d’emmagatzematge i transport que en aquell moment no teníem, així com triplicar també la xarxa de voluntaris per poder donar l’abast”. El segon moment crític va ser quan el Bisbat els va informar de que no podien continuar al local de l’antiga rectoria perquè l’edifici no estava en condicions “i el tercer i, segurament el més fort, l’arribada de la pandèmia”.


Xisca Mulet assegura que han estat tres moments complicats però que els han enfortit, “en gran part gràcies a la coordinació amb els Serveis Socials i la implicació de l’Ajuntament de Marratxí que ens proporciona un espai per emmagatzemar el producte de Creu Roja, ens transporta el producte cap als casals, ens va facilitar tot d’una un nou local a Pòrtol i s’ha fet càrrec de gran part de les despeses derivades de l’augment de famílies usuàries durant aquesta crisi”.

Pandèmia

Fins l’’arribada del Covid, Casal Solidari feia activitats per obtenir ingressos, com les havaneres solidàries, les exposicions i concerts solidaris d’artistes del municipi, com Pep Suari, Joan Miquel Lladó, en Rafel Cifre, Marga Mairata, Catalina Moll, Quino M. Niebla, Esther Bosch, Marga Rotger. A més de participar en fires, fer rifes solidàries o col·laboracions amb les recollides a les grans superfícies que feien Càritas o Rotary Club.


“La pandèmia ha estat molt dura però probablement també la que més sentit han donat a la nostra entitat. En ple confinament vèiem com, des dels Serveis Socials, ens derivaven set o vuit famílies diàries per atendre d’urgència que no tenien res per menjar. Teníem el 70 % dels voluntaris en edat de risc sense poder donar una mà i totes les dificultats que, de per si, comportava el moment”, conta Mulet.

Altruisme

Les dificultats i el sentir-se útils van esperonar aquesta ONG que es va moure per aconseguir donacions per part de restaurants i escoles que havien tancat, d’empreses de Marratxí que volien col·laborar, de veïnats que s’organitzaven per recollir producte fresc, d’amics que ens proporcionaven productes per rifar i molts de voluntaris joves que ens ajudaren a gestionar tot el producte extraordinari que en aquells moments ens arribava de la Conselleria d’Agricultura per repartir-los entre les entitats socials.


“Amb coordinació directa amb la gent dels Serveis Socials i amb l’ajuda de la brigada de l’Ajuntament vàrem poder fer entregues a domicili, tenir sempre capses d’urgència preparades per a les noves famílies i comprar el producte necessari per poder mantenir la qualitat de les bosses que entregàvem”.

Casal Solidari subratlla la resposta de la societat civil de Marratxí durant la pandèmia. “Vull remarcar com s’han bolcat les famílies de Marratxí en les recollides solidàries que hem fet a les escoles i a les botigues. També estam molt contents de la col·laboració de l’alumnat, com els del Liceu que cada setmana venen, en petits grups, a preparar bosses per a les famílies, o els dels IES de Marratxí i Sant Marçal que han organitzat diverses jornades solidàries en benefici del casal”, explica Mulet.

Famílies ateses

Actualment Casal Solidari atén unes 300 famílies de mitjana. Els problemes més comuns són la falta de feina, les dificultats per cobrar els ERTOS, l’elevat preu del lloguer o les denegacions de l’ingrés mínim vital. “Ens preocupa especialment la dura situació de moltes dones que s’han de fer càrrec totes soles dels seus infants i viuen de les poques hores de feina que poden fer”, sosté Mulet.


Un dels moments més feliços que es viuen al Casal és quan donen d’alta una família perquè ja no necessiten la seva assistència. “És un moment molt emocionant al casal. Ens mostren un gran agraïment i, nosaltres, de broma els deim: “esperam no tornar-vos veure pus, conta Mulet”.

Casal Solidari té una seu a Sa Cabana (carrer Balanguera 11), on atenen cada dijous, i a Pòrtol, al carrer Major 114, on es troben un dijous cada dues setmanes. “Poden venir a conèixer el nostre projecte i col·laborar fent aportacions econòmiques, de productes o oferint-se com a voluntaris per preparar i entregar les bosses d’aliments. Tothom serà ben rebut”, conclou Mulet.