La nova vida de l’antiga Pepsi de Marratxí

2801

La nova seu de l’Escola Música de Marratxí a l’antiga fàbrica de Pepsi s’inaugurarà després de l’estiu. Les obres d’adequació començaran al mes de març i es perllongaran durant cinc mesos. L’Escola de Música, que s’ubicarà al primer pis de les antigues oficines de Pepsi, gaudirà d’un espai de 209 metres quadrats que comptarà amb un total de set aules, a més d’una sala de professors, un despatx i magatzem. A la planta baixa s’instal·larà la seu de la Banda Municipal de Música Marratxí, que ocuparà un espai per a assajos de 135 metres quadrats. Aquestes obres es finançaran gràcies a una subvenció del Consell de Mallorca.

Comença així a prendre forma el desig de Pepsi, que al març de 2019 va anunciar la donació de l’espai i edifici en el qual se situava la seva antiga planta de begudes d’Es Pont d’Inca amb la condició que es destinàs a iniciatives educatives, recreatives o socioculturals en benefici de la comunitat de Marratxí. Una superfície total de 2.623 metres quadrats.

La planta, que elaborava begudes refrescants de les marques Pepsi, PepsiMax, 7Up i Kas, va operar entre 1963 i 2018 per subministrar-les al mercat balear. Va cessar la seva activitat el gener de 2018 a causa de la infrautilització de la planta i de la seva capacitat, a més de determinades limitacions tècniques i operatives per les seves dimensions, antiguitat i ubicació al centre urbà de la població.

El lligam de Pepsi amb Marratxí va arrencar a l’any 1990, quan PepsiCo va adquirir la planta que l’empresa de refrescs vasca Kas tenia a Marratxí des de l’any 1963. “Han estat 55 anys d’activitat de la planta en què ens hem sentit un membre més de la comunitat de Marratxí. Estam contents que les instal·lacions puguin tornar a obrir les portes per acollir iniciatives en benefici de la comunitat”, va destacar en el moment de la donació Marta Puyuelo, directora de Relacions Institucionals de PepsiCo.

L’Ajuntament de Marratxí valora la donació de Pepsi perquè és una gran oportunitat per millorar els equipaments socioculturals del municipi. A més, el Consistori considera que l’enclavament d’aquestes instal·lacions, situades al centre del nucli del Pont d’Inca, al carrer Sant Llatzet, és immillorable, ja que es troba en un punt de màxima concentració poblacional.

L’Ajuntament vol impulsar els projectes socioculturals tant a l’antiga Pepsi com a la Refinadora amb els fons procedents del romanent de tresoreria del Consistori, que és de 37 milions d’euros. Uns doblers que fins ara no han pogut gastar els ens locals a causa de l’anomenada regla de despesa que els impedia utilitzar el superàvit pressupostari a questions que no fossin l’amortització de deute o dipòsits bancaris. Ara el Ministeri d’Hisenda ha permés als ajuntaments que tenguin romanents utilitzar aquests fons sense límit en 2020 i 2021 per combatre l’emergència sanitària i econòmica provocada per la pandèmia, gràcies a l’autorització de la Comissió Europea a suspendre les regles d’estabilitat pressupostària.

A més de l’Escola de Música i del nou espai per a la Banda de Música, el Consistori ha començat amb la redacció del projecte per retirar el sostre d’uralita que cobreix una part de les instal·lacions de Pepsi, lluny d’on s’ubicaran l’Escola de música i la Banda municipal. En total s’han de retirar 1.446 metres quadrats d’uralita. Una tasca que està prevista que comenci al mes de septembre.

D’aquesta forma la Pepsi de Marratxí, que durant 65 anys va forma una part important del passat industrial de Marratxí, es reconverteix en un espai cultural dedicat a la música i a les arts. Lluny queden els anys d’entrar i sortir de grans camions carregats de refrescs per repartir per tot l’lla. Primer es va instal·lar com a Mallorquina de Bebidas Carbónicas S.A. fins que a finals dels 90 Pepsi va comprar l’empresa. També queda en el passat el gran renou de l’activitat industrial de la planta que estava operativa des de les sis del matí fins a les dotze del vespre i que durant molts d’anys va crear molts de llocs de feina i riquessa al municipi.

Joan Bestard, director administratiu de KAS d’Es Pont d’Inca des de 1970 fins a 1990, quan la va comprar Pepsi, dona la benvinguda a la reconversió de l’antiga fàbrica en un espai cultural perquè és una forma de compensar als veïnats de la zona que durant dècades patiren els inconvenients de tenir una planta industrial al costat de ca seva. “El Pont d’Inca ha estat una zona que ha estat molt molestada perquè a la fàbrica es feia feina des de les 6 del matí a les 12 del vespre i es feia molt de renou. Els camions entraven i sortien durant tot el dia i les caixes es carregaven i descarregaven a mà fent molt de renou. Els veïnats no protestaven perquè molts d’ells feien feina a l’empresa que va arrivar a emplear a 250 persones”.

Bestard aventura que al igual que l’arribada de KAS a Marratxí va ser com una revolució per la riquessa i llocs de feina que va crear al poble, ara els veïnats gaudiran d’una reneixença cultural a aquest espai. Bestard destaca el gran canvi que experimentaran els veïnats de la zona, que passaran de conviure amb una planta industrial a tenir al costat un espai cultural de grans dimensions, “la qual cosa és un fet extraordinari per al Pont d’Inca i un avantatge per als seus veïnats que el tindran aferrat a ca seva”.

El 15 de març de 2018 va suposar el final de la història de Pepsi a Marratxí. Es va tancar la planta i els 26 treballadors que hi quedaven van arribar a un acord amb l’empresa. Ara comença una segona vida a l’antiga fàbrica de Pepsi. Després de l’estiu, les antigues intal·lacions industrials cobraran una nova vida reconvertides en un espai cultural per a tots els marratxiners, on l’antic renou industrial serà sustituït per la música de l’Escola de Música de Marratxí i de la Banda Municipal.