Futbol-in, l’equip comunitari de Serveis Socials i Joventut que no s’ha rendit ni tan sols durant la Covid

530


Cada dijous una vintena de joves de Marratxí acudeixen al camp de futbol d’Es Figueral per jugar a futbol. Al 2017 va sorgir aquest projecte de futbol comunitari de Serveis Socials, una iniciativa per la qual ja han passat devers 200 al·lots d’entre 13 i 22 anys i on han trobat en l’esport una eina d’integració i de creixement personal. Actualment els joves arriben a Futbol-in tant a través de Serveis Socials com d’Espai Jove. Cada dijous entrenen al camp de futbol d’Es Figueral a la vegada que adquireixen rutines i valors com el compromís, la puntualitat, la disciplina, el respecte o el companyerisme.

Toni Arbós, educador social de Serveis Socials de l’Ajuntament, explica que l’evolució dels joves “és molt positiva perquè en Futbol-in aprenen valors i perquè és un grup molt cohesionat i molt compromès”. Tant que durant el confinament part dels jugadors continuaven els entrenaments físics però de forma online. Una disciplina i passió per l’esport que no s’ha interromput malgrat que fins ara no estava permès el contacte en els esports no federats. “Els pares dels més joves ens conten que estan súper contents i que el projecte els serveix als seus fills per integrar-se o per adquirir rutines saludables”, apunta Arbós.

Rubén, un dels participants en Futbol-in, conta que ja duu sis anys a aquest equip de fútbol. “Abans venien a entrenar però ho feièm per venir, per divertir-se, però amb el temps hem començat a prendre límits i normes, la qual cosa m¡’ha servit per millorar com a persona i com a esportista”.

El perfil dels joves que arriben a Futbol-in és molt variat. Hi ha al·lots que estudien, que cerquen feina o que ja s’han incorporat al mercat laboral. Arriben a Futbol-in perquè cerquen una activitat d’oci, per carències personals o parentals, gent que té timidessa i troba en l’esport una forma de socialitzar. Altres han arribat per Serveis Socials, es tracta de joves als que es hi costa complir normes o d’altres que pateixen qualque trastorn de l’espectre autista. “Vaig venir per recomanació del meu cosí. Els primers dies varen ser molt durs, feiem entrenaments físics i mentals, parlaven de les normes i del grup. És molt divertit, ens serveix per desconnectar de l’escola i d’estar en casa. Abans no m’agradava tant el futbol però els meus amics m’han ajudat a superar-me i ara superaria qualsevol prova”, ens conta Manuel, un dels jugadors de Futbol-in.

“Es tracta de donar suport a aquests joves i de donar-los rutines i dinàmiques de compromís, i de disfrutar del futbol a la vegada que es comprometen amb les regles i adquireixen conciència de comunitat”, afirma Jaume Pizà, dinamitzador de l’àrea de Joventut, que aprofita aquest projecte per donar a conèixer als joves totes les activitats i alternatives que tenen al seu abast a través dels Espais Joves del municipi.

Martí és altre dels joves que juguen a Futbol-in. Malgrat les restriccions que han hagut de patir pel covid que ha impedit durant molt de temps el contacte físic, Martí conta que són un grup molt cohesionat i compromès amb l’esport. “Durant aquest temps hem fet molt de físic i de tàctica i esperem poder jugar al futbol quan es pugui. Tenim un grup de whatssapp i tothom està molt compromès”. Martí repeteix una vegada i un altra la paraula compromís i il·lusió, els principals valors que ha après a a Futbol-in.

Abans de participar en Futbol-in, els joves firmen un full on es comprometen a assistir als entrenaments i als partits. Així, joves que tal vegada no tindrien cabuda en un equip federat per questions tècniques o d’estat físic, podem jugar al seu esport favorit a la vegada que consoliden valors jugant en equip.