El ceramista Joan Pere Català Roig i l’artista Albert Pinya han tancat amb èxit la seva participació en la Fira d’art contemporani Urvanity. Una exposició en la qual han portat una cinquantena de peces ceràmiques, elaborades per Joan Pere Català i pintades per Albert Pinya, que tots dos han creat durant dos anys al taller de Pòrtol de Joan Pere Català.
Català i Pinya conten que van sintonitzar des del principi. Pinya es va integrar en el taller de Pere Català i van fer feina tots plegats per crear aquesta obra que s’ha exposat a la galeria holandesa Art3035 dins la fira d’art contemporani Urvanity. I posteriorment fan una exposició a Milà entre juny i setembre d’enguany, a la galeria italiana Martina Corbetta. Una exposició que arribarà a Palma el 2022.
Albert Pinya va començar a pintar en estil pop i amb missatges irònics i de denúncia sobre plats i botelles ja elaborades per Pere Català i posteriorment Joan Pere va crear peces per ser pintades per Albert Pinya, una tasca que va suposar una posada en comú per definir volum, altures i les tècniques més adients.
Aquesta ‘joint venture’ s’ha fet completament al 50%, “on un ego no està per damunt de l’altre. La veritat és que ens varen entendre molt ràpidament perquè l’essència és la mateixa”, conta Joan Pere Català, que subratlla que el primer objectiu era trobar-se còmodes i contents i que la ceràmica no quedàs supeditada per la decoració ni a l’inrevés.
El procés creatiu ha estat molt còmode per tots dos. “Jo faig la feina tot sol i ell ven un parell de dies a la setmana, té la seva habitació amb el seu bany i cadascú té el seu moment de tranquil·litat per fer la seva feina”, explica Joan Pere.
Entre tots dos han creat una cinquantena de peces, però el procés va ser molt dur fins trobar el punt inspirador que anaven cercant. Pinya explica que els inicis van ser difícils perquè no havia treballat mai sobre aquesta superfície. Una fase que amb el temps es va tornar en fascinació per la ceràmica gràcies a la gran quantitat de possibilitats i recursos que ofereix la ceràmica.
Una fascinació que sembla que s’ha produït també entre els amants de l’art, que van comprar la meitat de la producció en la primera jornada de la fira. A més de l’èxit de les vendes, la fira Urvanity ha estat profitosa en un altre sentit. Ja han sortit dues noves exposicions, una a Amsterdam i una altra a Catalunya, que s’ha d’acabar de tancar.
L’univers de Pinya té molt de pop enèrgic. Mitjançant la juxtaposició d’expressions tradicionals i contemporànies, l’aliança amb el ceramista Joan Pere Català va crear un camp nou que ha sentat molt bé a tots dos. Joan Pere Català explica que la col·laboració amb Albert Pinya ha estat molt profitosa perquè ha servit per sortir de la zona de confort i per això cal investigar, refrescar coneixements i, a més, “hem connectat moltíssim en poc temps i ens hem convertit en amics per al futur”.
Joan Pere Català reflexiona sobre l’estat d’efervescència que viu el món de la ceràmica. “L’interès s’ha multiplicat per deu. Actualment, vivim un boom, la qual cosa té coses bones i dolentes. Està clar que després hi haurà una davallada i el seu és que arribi una etapa d’estabilitat perquè ara et telefona una galeria i una altra i gairebé no tens temps a fer tot i has de dir que no a certs encàrrecs”.
Català confessa que és sorprenent i estrany alhora aquest fenomen perquè la ceràmica sempre ha estat la mateixa. En aquest sentit, apunta que “ara hi ha un interès global en l’essència, en el fet a mà, en les coses autèntiques, fetes a poc a poc”, que són més accessibles i fàcils de comprar gràcies a les xarxes socials.
Joan Pere Català també explica que l’èxit de la cuina d’autor ha servit per impulsar la ceràmica perquè no té sentit cuinar amb un gran xef sobre un plat qualsevol, perquè es menja d’una altra manera i s’ha realçat.
Català Roig explica que entre els seus clients hi ha bastant d’estrangers residents i no residents, i gent de l’illa que té una gran sensibilitat i valora aquestes peces. No obstant l’èxit de la ceràmica, Joan Pere lamenta que no hi hagi cap galeria totalment dedicada a la ceràmica. “Arribem tard respecte a Europa perquè a altres països sí que hi ha aquest tipus de galeries”.
Sobre el futur, Joan Pere Català confessa que li ha agradat fer aquesta col·laboració amb Albert Pinya, però no vol aventurar-se sobre si tornarà a repetir amb altres artistes i disciplines perquè “en un any i mig, la pandèmia ens han demostrat que el millor és anar dia a dia, i no fer plans”.