Marratxí ha gaudit durant els mesos de juliol i agost d’una atapeïda agenda d’activitats socials i culturals. Malgrat la pandèmia, el Consistori ha organitzat, respectant els protocols sanitaris, tres grans programes d’activitats: Estiu Jove, Cultura a la Fresca i Wow Happy Days.
‘Cultura a la fresca’, organitzada per l’àrea de Cultura, ha estat un mes ple de música i teatre, des del 7 d’agost fins a l’11 de setembre, que ha comptat amb artistes com la cantautora folk anglessa Saskia Griffiths-Moore, Andreu Valor o Pep Suasi i els Electrodomèstics
Un ampli programa musical i teatral per a tots els públics celebrat a Sa Cabaneta, Es Figueral, Pòrtol, Sa Nova Cabana i Es Pla de na Tesa durant les nits d’estiu que ha estat molt satisfactori.
“Cultura a la Fresca segueix la tònica dels darrers anys. Enguany amb un aforament de 80 persones hem exhuarit les reserves a cada activitat. És un cicle molt eclèctic, a on intentam incloure música d’autor, jazz, teatre,activitats d’arts escèniques, i musicals de tot tipus. I també és un públic més heterogeni, dels dels 20 als 80 anys. La veritat és que ha agradat molt i els comentaris són satisfactoris i estem molt contents”.
‘Cultura a la fresca’ ha comptat també amb la Jove Orquestra Simfònica de Marratxí que va actuar a Es Pont d’Inca, amb Waterfalls.
El dijous 9 de setembre actua a Es Pla de na Tesa Guaret. Colectivo Banana Ros – We Never Sleep [CACIM], una obra de teatre coproduïda pel Colectivo Banana Ros i We Never Sleep i ideada i interpretada per l’actor Pedro Mas, on la poesia d’en Damià Huguet serveix per omplir el buit d’una pèrdua.
I es tanca el cicle el dissabte 11 de setembre a Es Figueral Santa Aina Latin Jazz [CACIM], un concert de la mà de tot un veterà de l’escena jazzística mallorquina, Miquel Àngel Pericàs, que ens porta de la mà d’aquest gènere les obres més populars d’un mestre de la guitarra com Carlos Santana.
El batle de Marratxí, Miquel Cabot, ha explicat que aquesta aposta per l’agenda cultural malgrat les restriccions obeeix a què créiem que “la cultura afegeix uns valors molts importants a la nostra societat i per això hem creat aquest programa cultural tant ampli i divers, i ho fem de forma segura, tal com recomanen les autoritats sanitàries”.
WOW HAPPY DAYS
Marratxí també ha celebrat aquest estiu per primera vegada els ‘WOW Happy Days’ amb quatre concerts gratuïts de bandes locals al juliol i l’agost. L’Ajuntament de Marratxí ha col·laborat amb Happy Mondays Live Music, una iniciativa nascuda al 2019 per tal de promoure les bandes de música locals.
Happy Mondays Live Music, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Marratxí, ha programat quatre concerts de bandes de música locals durant els ‘WOW Happy Days’, que s’han celebrat a Marratxí durant quatre dijous de juliol i agost:
-15 de juliol (20 h) Go Cactus, a Sa Cabaneta (Museu del Fang).
-29 de juliol (20 h) La banda del Loki (Es Figueral, plaça de l’associació de veïnats)
-12 d’agost (20 h) Queen Marsa. (Pòrtol, Plaça Can Flor)
-26 d’agost.(20 h) Yoko Factor (Parc de Cas Capità).
“Wow Happy Days és la primera edició que feim, i tot i la conjuntura actual, ha estat una activitat molt satisfactòria perquè hem arribat a un públic que no solem arribar, que és un públic de poc rock, rock alternatiu, punk, música que normalment l’Ajuntament no programa. Han estat quatre bandes, que totes tenen vinculació amb Marratxi, i hem arribat a un públic que normalment ens és complicat arribar. Ha estat tot un èxit perquè hem exhaurit les entrades en els quatre concerts, així que la valoració és més que positiva”, ha destacat Josep Ramis, regidor de Cultura.
ESTIU JOVE
I ‘Estiu Jove’ ha estat el plat fort per als nins i joves del municipi, que han gaudit d’un ampli catàleg d’activitats basades en un oci saludable. L’Ajuntament de Marratxí, a través de l’Àrea de Joventut, ha programat un laboratori de robòtica, activitats, a més de projeccions de cinema, teatre i concerts.
Unes activitats en què han participat 199 joves d’entre 12 i 30 anys. Tot i que la majoria dels participants pertanyen a la franja de 12 a 25 anys.
Al laboratori de robòtica els participants, d’entre 12 i 16 anys, han aprés a construir i programar un robot, entendre els mecanismes bàsics de les màquines, conèixer com funciona una impressora 3D i construir prototips aplicables a solucions reals. Una activitat on es van omplir totes les places. Els participants s’han mostrat satisfets d’haver assistit a aquest laboratori, sobretot perquè són cursos “difícils” de trobar.
‘Estiu Jove’ ha funcionat per als més joves com una forma de desconnectar de la pandèmia i com una via de sociabilització després d’un any de moltes restriccions socials.
L’activitat ‘Dimarts a l’aigua’, dirigida a nins a partir de 12 anys, ha tengut un gran èxit i on molts de casos s’han omplert totes les places disponibles. Els joves han fet activitats com una excursió a la Dragonera, una visita a Aqualand, a Mallorca Warriors, i Coastering, on els assistents participen en un circuit dinàmic de salts, tirolines, coves aquàtiques, psicobloc, snorkeling, etc.
‘Espai Teatre’ ha estat altra de les activitats programades per apropar-se al món de les arts escèniques. ‘Txifest’ és una iniciativa lúdico-festiva per promocionar l’oci saludable entre la joventut del municipi que ha previst tres concerts durant el mes de juliol. El dissabte 10 de juliol va actuar Cris Ibarra. Dissabte 17 de juliol al Pla de na Tesa, Toni Servera i Slow Savage, i el dissabte 24 de juliol va actuar Ivo al Pont d’Inca.
“Des de l’àrea de Joventut ens plantejarem impulsar activitats d’estiu per millorar la sociabilitat, la il·lusió, l’oci i l’aprenentatge dels joves després d’un curs escolar atípic i una època de relacions socials molt restrictiva”, explica Irene García, regidora de Joventut, que avança que després del suport rebut pel joves i les seves famílies “treballarem per seguir impulsant aquests tipus d’activitats”.
Els joves marratxiners també han tengut durant tot l’estiu a la seva disposició l’Espai Estudi Actiu, de l’Edifici Erika, un lloc on estudiar tots els dimarts i dijous entre les 16 i les 20 hores.
Els organitzadors d’Estiu Jove fan un balanç molt positiu de les activitats programades perquè el joves s’han mostrat “molt contents amb les activitats, han tingut l’oportunitat de conèixer altres joves i ens han comentat que aquest tipus d’activitats en exterior són més atractives que activitats com tallers o cursets”, explica Maria Dolores Maya, tècnica de l’àrea de Joventut.
Els tècnics conten que els pares i mares “ens han comentat que estan molt satisfets amb l’oferta d’activitats ja que la franja d’edat dels 12 als 17 anys en ocasions és difícil de cobrir. A més, aquest tipus de propostes ofereixen als pares la tranquil·litat de saber que els seus fills (principalment els menors ) estan realitzant activitats supervisades i amb totes les mesures de seguretat”.
Un ‘Estiu Jove’ amb activitats de lleure i d’oci perquè els joves no perdin la sensació de vacances, però “també té un fons d’aprenentatge : valors d’esforç, deportivitat, cooperació , coneixement del nostre entorn, respecte als altres. Oferim també la possibilitat que facin i coneguin activitats que pot ser d’altra manera no farien”, conclou Maria Dolores Maya, tècnica de l’àrea de Joventut.