“Sempre estaré agraïda al Collerense perquè em van ensenyar els valors del futbol”

789

Cata Coll, nascuda a Pòrtol al 2001, va seguir des de la banqueta la final de la Lliga de Campions davant el Chelsea a qui van guanyar per 0-4. La portera Coll juntament amb Mariona Caldentey i Patri Guijarro conformen una tripleta mallorquina d’un equip daurat que ja ha passat a la història i que tindrà a Göteborg el que va suposar Wembley per al FC Barcelona masculí al 1992.

Amb tan sols 20 anys Cata Coll s’ha convertit en un referent de l’esport marratxiner i mallorquí. Els guardons esportius s’uneixen als reconeixements socials i institucionals. Enguany l’Ajuntament de Marratxí ha aprovat per unanimitat el canvi de denominació del camp municipal de futbol de Son Caulelles que a partir d’ara s’anomenarà “Camp municipal de futbol Son Caulelles – Cata Coll”, en reconeixement als èxits esportius de la futbolista nascuda a Pòrtol i per a visibilitzar els èxits de l’esport femení. La iniciativa va sorgir de l’Sporting Sant Marçal de Pòrtol, equip on va començar a jugar, precissament en el mateix terreny de joc que ara durà el seu nom.

La nova denominació del camp obeeix als recents èxits esportius aconseguits per la futbolista portolana Cata Coll, que ha fet història amb el seu equip, el Futbol Club Barcelona, en guanyar la primera Champions League femenina per a un club espanyol, títol que es sumava a la Lliga Primera Iberdrola i a la Copa de la Reina. Amb aquests tres títols aconseguits durant la temporada 2021-22, el FC Barcelona es convertia en el primer club en assolir aquesta fita.

Nascuda el 23 d’abril de 2001 a Pòrtol (Marratxí), Coll és considerada una de les porteres amb més projecció a nivell estatal. Formada al Collerense, la temporada 2019-20 va fitxar pel FC Barcelona i va ser cedida al Sevilla FC, on va fer una gran temporada. Coll és una portera molt segura sota pals i una líder en el camp, malgrat la seva joventut.

Del palmarès de Cata Coll cal destacar el títol aconseguit l’estiu de 2018 amb la selecció espanyola sub-17 al Mundial, on va ser una de les capitanes d’aquest històric triomf i on aconseguí el Guant d’Or. Durant la mateixa temporada, Coll també va ser subcampiona del món amb la selecció espanyola sub-20, equip amb el qual va ser titular amb només 17 anys.

El Consistori pretén donar a conèixer el nom i la trajectòria esportiva d’aquesta jove marratxinera amb el canvi de denominació del camp de futbol municipal del poble que la va veure iniciar la seva exitosa carrera esportiva, una carrera que, malgrat la seva joventut, ja l’ha convertida en un motiu d’orgull per als marratxiners i en un exemple que encarna els millors valors de l’esport per als més joves. En aquesta entrevista Cata Coll reconeix que mai no hagués pensat en un reconeixement com aquest. “És una responsabilidad molt grossa, però també contenta de que el meu poble que m’ha vist creixer pensi en jo”.

Entrevista

-Passats uns mesos, com valores la temporada passada. Supós que ara sou més conscients de la fita aconseguida.

Encara no som del tot conscients del que hem aconseguit , ja que no hem tengut temps ni de pensar-ho. Però estam molt contentes del que hem aconseguit.

-Com et vares sentir amb l’homenatge a la Federació Balear de Futbol juntament amb les també mallorquines Patri Guijarro i Mariona Caldentey?

Crec que és un orgull que la teva terra estigui orgullosa de tu, i que siguem reconegudes d’aquesta manera.

-Ets conscient que, malgrat la vostra joventut, aquesta generació sou un referent per als més joves, tal com ho varen ser Koeman, Bakero, Laudrup o Zubizarreta amb la primera Champions del FC Barcelona?

No, no soc consient de res, jo vaig cada dia a fer la meva feina per aconseguir les objectius, supós que quan hem retiri seré conscient de tot.

-Heu començat golejant per 6-0 a la Juventus al trofeo Gamper. Un gran inici després d’una excel·lent temporada. Quins són els teus objectius per enguany?

Els objectius són els mateixos, que es guanyar tots els títols que hi hagi.

-Hi ha hagut molt de moviments al club, inclús amb el canvi d’entrenador. Com valores els canvis, amb cares noves i la marxa de futbolistes molt importants?

Crec que els canvis sempre són bons i estam contentes amb el projecte.

-Com és la teva relació amb la portera titular Sandra Paños, sempre la relació entre porters és especial, i en aquest cas té duu nou anys.

Si, és molt especial, crec que ens feim bé l’una a l’altra i ens fa que cada entrenament donem el 100%.

-Has firmat fins al 2023 amb el FC Barcelona. La primera temporada vares anar cedida al Sevilla. Com encares aquesta temporada?

Il·lusionada, amb les piles carregades per donar guerra, intentant jugar el màxim de partits.

-Què vares aprendre al Collerense i els clubs on vares jugar a Mallorca?

La humiltat que tenc are és gracies al Collerense perquè em van ensenyar molt bé els valors del fútbol i sempre els estaré agraïda.

-Què suposa per tu, amb tan sols 20 anys, que el camp de Son Caulelles dugui el teu nom?

Mai ho hagués pensat, és una responsabilidad molt grossa, però també contenta de que el meu poble que m’ha vist creixer pensi en jo.

-No sé si tant d’èxit, sent tant jove, és difícil de pair?

No, com t’he dit al final tenc un pares que m’han educat molt bé, i sempre tenc els peus en terra.

-Em podries definir com és Cata Coll com a portera, com t’agrada jugar?

Diría que sóc una portera amb molta confiança , una portera segura i que m’agrada jugar baix pressió, destacaría aixó de jo.

-Com valores l’estat del futbol femení i la seva distància amb el masculí, malgrat les fites aconseguides.

Sempre he dit que no ens podem comparar al futbol masculí i que no ho hem de fer, nosaltres només demanam igualtat d’oportunitats.

-Com t’expliques que hi hagi fins a tres futbolistes mallorquines a un club d’elit com el FC Barcelona?

Crec que això vol dir que feim la feina ben feta a les illes, i que ho tenim que seguir fent perquè cada vegada ni hagi més.

-Què és lo que més t’agrada de Marratxí, allò que trobes a faltar quan estàs a Barcelona?

Em fa falta Pòrtol, la gent del poble, que vagis pel carrer i la gent te demani com estàs. Al final tots ens coneixem i jo sempre pas les meves vacacions a Pòrtol perquè ho tenim tot.