Ca’s Canonge celebra el seu 40 aniversari en plena pandèmia

737

L’olleria Ca’s Canonge va néixer a Pòrtol fa 40 anys, al gener de 1981, de la mà dels germans Bartomeu i Bernat Amengual Reynés. Llavors només tenien 19 i 17 anys. Aprengueren l’ofici del seu pare, Bernat Amengual Serra, a l’olleria de Sa Penya. “Des de ben petits tots els estius anàvem a l’olleria de Sa Penya a aprendre l’ofici”, explica Bernat Amengual.

Bartomeu és mestre artesà oller, amb la carta número 117, i Bernat, mestre artesà escudeller amb la carta número 116. Els germans Amengual són descendents de diverses generacions d’artesans del fang. Calculen que són la sisena generació d’ollers, però creuen que seran la darrera perquè, de moment, cap dels seus fills està interessat en seguir amb l’olleria. “El futur de les olleries el veig difícil, sobretot perquè algunes no tenen relleu i perquè és un treball molt feixuc en què has de fer feina de dilluns a diumenge, i quan no estàs al taller, estàs a les fires”.

Pandèmia

Ca’s Canonge, com la gran majoria de negocis, va quedar “completament aturat” durant la pandèmia. “Sort que almanco pogueren agafar alguna ajuda i així ho varen poder passar, malgrat que les ajudes varen tardar a arribar, conta Bernat.

Els germans Amengual aprofitaren el temps de la pandèmia per reformar tant el taller com la tenda. A més, com també varen fer moltes olleries, es van bolcar en les xarxes socials per tal de connectar amb els clientes.”Varem apostar per Facebook i per Instagram. Molta gent ha vengut gràcies a això i inclús turistes”. Tot i que la recepta autèntica de l’olleria no ha canviat en els darrers 41 anys. “Sempre hem fet molta feina i ben feta i tractar bé el client i no enganar-lo”, sosté Bernat Amengual.

Ca’s Canonge va arrencar amb els germans Amengual i arribaren a ser set treballadors en els millors temps, entre els anys 2000 i 2005. “Ara tornam a ser nosaltres dos. En Tomeu fa les greixoneres i jo els plats, però si n’hi ha molta feina d’una cosa tots dos fem el mateix”, explica Bernat.

Apart de fer peces de color, de pastes blanques que tenen molt bona acollida darrerament, Ca’s Canonge mai no ha deixat de fer les tradicionals greixoneres i olles amb la terra vermella de Pòrtol, peces de gran qualitat per cuinar tant amb foc de llenya com amb butà o vitroceràmica. Tampoc mai no han deixat de banda els plats morenos i els siurellls, malgrat ja no estiguin tant de moda entre les noves generacions. A la tenda també podem trobar tot tipus d’objectes com guardioles, fanals o articles de jardineria com pasteres o cossiols.

Orígens

“El nostre pare va ser un referent molt bo per a nosaltres. Quan obrirem, ell va seguir fent feina a l’olleria de Sa Penya, però sempre que podia ens donava una mà”, relata Bernat, que considera que els clients actuals han canviat. “Son més exigents, els agrada les coses artesanes i disfruten molt de veure’ns treballar al torn”.

“La nostra clientela principal és la gent particular que ens compren tant a l’olleria com als mercats setmanals de Sineu i Inca”, conta Bernat, que reconeix que la venda als mercats pot arribar al 40% del total de la facturació. També venen a hotels, restaurants, tendes i envien una part de la seva producció a altres països. També ofereixen la possibilitat de crear peces per encàrrec, totalment personalitzades.

.