El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha anunciat que “des del departament de Cultura estem treballant en un nou reglament que afavoreixi els artesans i el producte local davant la competència deslleial que ve de fora de les nostres illes”
“Ni volem ni hem d’oblidar-nos del que hem estat, sinó tot al contrari, volem fer valdre i destacar el nostre sentit de pertinença a aquesta terra amb la nostra ceràmica com a nexe comú”, declara l’alcalde, Jaume Llompart
L’espai de venda d´exposició i venda es compon de les 11 olleries i siurelleries del municipi més una altra quinzena d´artesans de la resta de Mallorca i de la Península
A les 10 del matí, amb el tall de cinta i el ball dels gegants del municipi, els siurells Bet i Marçal, ha arrencat la XXXIX edició de la Fira del Fang de Marratxí, que es prolongarà fins al 10 de març. El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, la vicepresidenta primera i consellera de Cultura i Patrimoni, Antonia Roca, i l’alcalde, Jaume Llompart, juntament amb la resta de membres de la corporació han estat els encarregats d’inaugurar la fira, després d’això que han visitat un per un els 26 estands dels artesans presents a la fira.
“És una fira molt important per Marratxí, però també per Mallorca, perquè representa una part molt important de la nostra cultura, de les nostres tradicions i sobretot dels productes arrelats a aquesta illa” ha declarat Llorenç Galmés. El president del Consell ha aprofitat per anunciar que “des del departament de Cultura estem fent feina amb el que seran les bases del reglament que permetrà instaurar a la nostra terra una marca de producte artesanal, que diferenciarà tots aquests productes que es fan a casa, amb tècniques que han passat per generacions amb altres productes que venen fora de les illes i que són competència deslleial”.
Per part seva, el batle de Marratxí, ha donat les gràcies per assistir al president i vicepresidenta del Consell, un dia d’actes estret per ser el Dia de les Illes Balears, “senyal, sens dubte, de la importància que concedeixen a aquest esdeveniment”. A més, Llompart ha definit la Fira com “un esdeveniment on s’ajunta la tradició, les arrels, amb el present i futur de la ceràmica”. “Un futur en què ni volem ni hem d’oblidar-nos del que hem estat, sinó tot al contrari, volem fer valdre i destacar el nostre sentit de pertinença a aquesta terra amb el nostre fang, la nostra ceràmica com a nexe comú” ha afegit.
“La ceràmica al món rural” és la temàtica d’aquest any de la Fira, i que consisteix en la mostra de 18 peces de fang que antigament s’usaven al món rural, a les possessions, i que són desconegudes per a molts. Aquesta exposició, a més de l’Escola municipal de Ceràmica, entre d’altres, es podrà visitar a la Carpa situada a la Verònica. I és que les activitats de la Fira es duran a terme a dues ubicacions: la plaça de l’Església de Sant Marçal, que acull la zona d’exposició i venda dels artesans; i la carpa, situada al costat de la plaça, a la zona coneguda com a esplanada de la Verònica, on es duran a terme les exposicions, entre altres actes de la Fira.
A més, hi ha un tercer escenari: el Museu del Fang, on hi ha una exposició permanent de peces de fang antigues, i que és on s’exposa i es podrà visitar l’obra artística guanyadora del premi Benet Mas, l’obra “La fi. L’origen” de l’artista Leticia Muñoz.
Com a novetat, el Museu del Fang aquest any també comptarà amb un esdeveniment gastronòmic en què participaran cinc xefs molt reconeguts de l’illa; Ariadna Salvador, Jordi Cantó, Tomeu Lassio, Miquel Calent i Andrés Benítez, conegut com el Peccata Minuta. Miquel Calent, ha assistit aquest matí a la presentació de la fira i ha explicat que “en aquest especial Pecatta Minuta, entre els cinc elaborarem cadascun una recepta i després les ajuntarem totes en un plat de fang formant així el famós plat tradicional de la terra”. Calent també ha ressaltat la importància de donar suport a aquest tipus d´esdeveniments i fires que busquen promocionar les tradicions d´un municipi.
Entre els tres escenaris, s’habilitarà un tren que farà una ruta diària des de Sant Marçal, el cor de la Fira, fins al Museu del Fang.
A la plaça s’hi ubiquen un total de 26 parets d’artesans: els 11 ceramistes i siurelleres de Marratxí, i 15 de fora del municipi: altres pobles de Mallorca com Binissalem, Lloseta, Llucmajor, Algaida o Palma, i també un artesà de Barcelona. A la plaça també es duran a terme una sèrie d’activitats durant tota la setmana: tallers de fang, que aquest any s’han incrementat atès el seu èxit (11 en total destinats a públic en general, per una banda, però també altres destinats a famílies) . I també amenitzaran les jornades de fira ballades populars, cercaviles, contacontes i concerts.
La carpa acollirà durant tota la setmana, a més, els tallers escolars, en els quals solen participar en total uns 1.500 nens de totes les escoles de Marratxí.
Podeu consultar el programa complet a la web ceramicademarratxi.com.