Miquel Verdera fa anys que munta el seu betlem artesanal. Primer ho feia a ca seva, però enguany ho ha instal·lat per primera vegada a la residència de Son Caulelles, oberta el passat mes d’octubre. Des de les 10 fins a les 18 hores tothom va poder atracar-se fins a la residència pública per veure-lo. Es tracta d’un betlem fet amb materials reciclats.
Miquel explica que al seu betlem de vint metres quadrats hi ha un ambient de dia i un altre de vespre. “Hi ha figures nostres, figures antigues i figures noves. I tot repintat amb un mateix estil de còmic, molt alegre i amb molt de color”.
Verdera conta que es tracta d’un betlem eclèctic i molt sentimental que ha tardat un mes en tenir-lo enllestit. “Teníem coses d’una tia de la meva padrina i he anat integrant peces noves: casetes, un sembrat, una casa moblada on hi ha un quadre que és un segell de cartes que mon pare ens enviava quan va emigrar a Argentina”.
El betlem té un caire ecològic amb pedre, fusta i peces de fang. “Varen començar a muntar el betlem fa vuit anys. Ho feien a la casa del seu pare on la gent podia visitar-lo. “Mon pare estava malalt i només de veure la casa plena i tanta de gent estava content”. Enguany l’han exposat per primera vegada de forma pública, a la residència de Son Caulelles. “Mon pare va morir fa mig any i encara estic de dol i enguany no tenia moltes ganes de fer-lo, però veient com ha quedat i la gent que l’està visitant estic content i se’l vull dedicar a ell”.
És un betlem mallorquí ambientat a Marratxí amb les cases de Pòrtol i Sa Cabaneta, on n’hi ha els pebres penjats a les façanes com es feia antigament, i també hi ha una olleria. “Tothom està encantat amb el betlem, et donen l’enhorabona. N’hi ha cadires on la gent gran pot seure i mirar-lo”.
Al betlem de Verdera hi ha un carro lleter, els pebres penjats, les olleries o la tradició de cercar el frare, quan els nins jugaven a intentar amagar-lo i el joc consistia en trobar-lo”, explica Verdera.
Enguany ha ampliat l’olleria i ha fet un torrent que duu aigua, a més d’un parell de casetes noves. Verdera explica que durant l’any va arreplegant materials com endomassades d’oliveres, plomes de gavines, esponges de la mar o elements naturals. “És un betlem per a totes les edats. Els nins ho disfruten, però la gent gran encara el viu més perquè veuen molts d’oficis i eines que han desaparegut”, conclou Miquel Verdera.
Betlem de Pòrtol
A Pòrtol trobam el betlem creat per la Confraria de la Mare de Déu del Carme. Fa onze anys que l’instal·len. Fan feina durant set mesos a l’any. Comencen per l’abril a fabricar casetes, marges, arbres, cases, i to el necessari. Per l’estiu descansen i reprenen la feina al mes de setembre. Al novembre el comencen a muntar, una feina que els duu un mes sencer, ja que es tracta d’un betlem de trenta-cinc metres quadrats. “Reproduïm cases típiques mallorquines, cases de Pòrtol i també hem reproduït el convent de Ca Ses Monges i l’olleria de Can Vent”.
Les quatre persones que col·laboren de forma més activa es mostren molt contents de la feina feta i reconeixen que és “una satisfacció personal” rebre tantes de visites any rere any perquè la gent “ho admira i ho valora”, reconeix Juan Pedro Bonaque.
Una tasca artesanal que, a més, els dona més feina gràcies a la qualitat del seu betlem. De fet, el rector de Sant Marçal ha encarregat a la Confraria que els faci per l’església un naixement i una casa que ja es troben una mica malmeses.
Aquest betlem romandrà a l’església de Pòrtol fins a Sant Antoni. Llavors començarà el seu desmuntatge i emmagatzamat fins a l’any que ve. Un ritual que es repeteix any rere any gràcies a la generositat i a la capacitat artesana dels seus membres que pertanyen a un grup de betlemistes que organitzen rutes per l’illa visitant betlems. Una forma més d’atreure visitants a Pòrtol i d’imbuir-se de noves idees i tendències i dur-les fins al betlem de Pòrtol. Una tradició de cada vegada més arrelada i estimada per gent de totes les edats, i pel mateix Consistori que la promou i dona suport sufragant el cost del material necessari per elaborar el betlem, que de cada vegada atreu més visitants i fa més gran la seva empremta.