Cercant noves formes per celebrar el 8M, Dia Internacional de la Dona, les alumnes de primer i segon curs de Promoció d’Igualtat de Gènere del CIFP Son Llebre decidiren revisar la guia de carrers de tot Mallorca. “Ja sabíem que estàvem poc representades, però mai no ens varen imaginar fins a quin punt”, explica una de les alumnes.
Així va néixer el projecte de retolar les aules i zones comuns del centre per visibilitzar el nom i la biografia de dones pioneres que han estat amagades als carrers i espais públics. “Fent un estudi dels carrers dels pobles i ciutats de les Illes Balears ens adonaren que són molt poques les dones representades i, a més, moltes de les que tenen un carrer amb el seu nom són santes, reines o religioses”, explica una alumna.
“Ens hagués agradat trobar noms com els de Marga Melià, Isidra Escribano, Marta LLiteras o Maria Durán i Febrer…icones actuals, pioneres en els seus camps i exemples a seguir per les noves generacions”, explica una de les participants al projecte.
Per això, decidiren convertir el centre en una petita ciutat on els passadissos i les aules s’han transformat en carrers, avingudes i places amb nom de dona. Al costat de la placa s’ha instal·lat un codi QR amb la seva biografia perquè es conegui la raó per la qual són pioneres en el seu camp.
Alba Parra, alumna de segon de Promoció per la Igualtat de Gènere, explica que “volíem donar visibilitat a dones importants d’àmbits socials, mèdics o científics que normalment no estan representades als carrers. Va ser un repte trobar les seves biografies senceres perquè moltes d’elles havien fet coses molt importants però realment eren difícils de trobar. La nostra intenció era donar-lis la veu que la societat no les està donant”.
47 carrers retolats
En total, retolaren 47 carrers, places, aules i zones comuns del CIFP Son Llebre. Passejant pel centre podem veure el nombre de dones brillants com Montserrat Casas, Alicia Sintes, Aurora Picornell, Rosa Estaràs i Valeri, Teresa Matas o Jerònima Verd Palou, primera dona farmacèutica de Mallorca.
Les alumnes participants en el projecte fan un balanç “molt positiu” perquè “hem fet una tasca de conscienciació i sensibilització dins el centre i de companys d’altres cursos. A nosaltres en ha servit per aprendre molt sobre dones que no han estat tingudes en compte al llarg de la història”, assenyala Silvia Capó, participant del projecte.
Per la seva banda, Remeis Martorell, professora d’Informació i Comunicació en Perspectiva de Gènere del CIFP Son Llebre, explica que el projecte ha servit “per engrescar l’alumnat i per adonar-nos que encara hi ha molts d’àmbits on hem de continuar fent un esforç perquè bona part dels carrers de dones són de reines o santes i per tant veiem que tota la tasca que està fent la dona no es reconeix”.
Les alumnes del cicle Promoció d’Igualtat de Gènere del CIFP Son Llebre han deixat palès l’anomalia i desigualtat que pateixen les dones, infrarrepresentades també als carrers, i reivindiquen la visibilització de la dona en tots els àmbits. Per això, demanen que aquest projecte no quedi com una acció puntual, sinó que sigui el camí cap a una igualtat real entre dones i homes.