CLUB VÒLEI PÒRTOL, 25 ANYS DE PASSIÓ PER L’ESPORT

649

Qualsevol entitat que compleix 25 anys té al darrere una llarga història, plena de noms propis i d’altres que, anònimament, han ajudat en el dia a dia. És el cas del Vòlei Pòrtol, fundat per Ricardo Ramos el 1993 i que just aquest desembre arriba al quart de segle, després d’haver travessat per distintes fases. Entre els noms propis significats, hi ha el dels tres presidents que el club ha tengut fins ara: el mateix Ricardo Ramos, Sebastià Barceló i Carme Gayà.

Ramos explica com va sorgir la possibilitat i el moment de fundar el club. “Jo sempre havia estat ficat en el voleibol en campionats universitaris, des de la meva època d’estudiant d’Econòmiques a Barcelona. A Mallorca, el primer club que vaig fundar va ser la Unión Deportiva Voleibol Mallorca, el 1977, després d’haver entrenat tres anys l’Udyr. Més tard, quan vaig haver de partir a Salamanca per motius professionals, vaig ser elegit president de la Federación Salmantina, on vaig estar entre 1978 i 1981. Finalment, el 1993 vaig fundar el Club Voleibol Pòrtol, els primers equips del qual varen ser el cadet i el sènior femení, als quals varen seguir poc tems després els equips masculins. Des del principi, sempre vàrem tenir equips per competir, fins i tot venien jugadors d’altres clubs de l’illa, perquè ens anàvem fent un nom”.

Així, amb molta il·lusió i moltes hores de dedicació, Ramos va possibilitar el creixement constant del club. Els jugadors varen passar progressivament de ser amateurs purs i durs, a semiprofessionals i, fins i tot a professionals, en funció de les categories en què s’havia de competir. Aquest darrer nivell (la professionalitat) va arribar amb l’ascens a la Superlliga la temporada 2000-2001, per a la qual el club es va reforçar amb jugadors peninsulars i també de l’estranger, sense perdre mai però les arrels”. Prova d’aquest fet és que aleshores un dels jugadors de la plantilla era Andrés Torres, entrenador de l’equip femení a dia d’avui. En primera instància, els partits dels distints equips es disputaven al pavelló de Pòrtol; més tard va ser a la La Salle del Pont d’Inca.

Per motius d’incompatibilitat (en haver estat elegit de la Federació Balear, l’any 1999, Ramos va haver de deixar la presidència del Vòlei Pòrtol, i va ser substituït en el càrrec per Sebastià Barceló, fins al 2000. Amb l’entrada al segle XXI, el club va viure els seus millors moments. En categoria masculina, va ser dues vegades sotscampió d’Europa, essent l’entrenador Marcelo Méndez, els anys 2005 i 2006. A més, entre 2005 i 2008 va ser tres vegades campió de la Lliga espanyola i dues més campió de la Copa del Rei.

El 7 de juliol de 2009 va acabar una etapa en el club, amb la dimissió de Ricardo Ramos, i en va començar una altra, amb l’arribada a la presidència de Carme Gayà. Ella mateixa recorda que “va ser un moment molt difícil i complicat, hi havia gent que me donava el pèsam”. La crisi econòmica, en efecte, tenia efectes devastadors per a moltes entitats, i el Vòlei Pòrtol no en va ser cap excepció. “Ens vàrem veure obligats, amb tot el pesar, a renunciar a la Superlliga masculina el setembre de 2011. En aquella època, l’objectiu del club no era altre que la supervivència. Amb molts d’esforços de molta gent, ho hem aconseguit. No hem desaparegut, cosa que sí que ha passat amb més d’un club històric del voleibol espanyol”.

Havent estat a l’elit del vòlei, no havia de ser fàcil renunciar-hi. “Els darrers anys hem fet una aposta molt forta per la base, aquest és el nou projecte de club a dia d’avui, i el cert és que n’estam molt orgullosos”, proclama la presidenta Gayà.

Quan se li pregunta per les possibilitats de tornar als màxims nivells del voleibol espanyol i europeu, admet que “no és una empresa fàcil, però mai no se sap què ens pot dur el futur. El que estam fent és treballar amb la base, i ho feim amb molta d’il·lusió”. Una il·lusió que es pot constatar diàriament en els jugadors i jugadores que entrenen al pavelló Blanquerna, al Costa i Llobera, a l’IES Marratxí i a la escola Santa Teresa del Pont d’Inca. Una il·lusió que també manifesten els nins i nines d’entre sis i onze anys que s’inicien en aquest esport. O tots els joves que els mesos d’estiu canvien les pistes dels pavellons per les pistes de vòlei platja de Marratxí. A dia d’avui, el club esta format per més de 260 jugadors i una plantilla de 20 entrenadors.

Ramos i Gayà, Gayà i Ramos… Dos llinatges sense els quals seria impossible entendre els 25 anys del Club Vòlei Pòrtol,. “El vòlei ha estat un element determinant a totes les facetes de la meva vida”, diu Ramos. “Per a mi, el vòlei és una il·lusió vital”, hi afegeix Gayà.

Al final d’aquesta temporada 2018-2019, el club  celebrarà al pavelló Blanquerna una gran festa commemorativa d’aquet quart de segle que amaga il·lusions, esforços, reptes, dificultats… Vida, en definitiva. Molts d’Anys!!!