Covid-19: informadors a peu de carrer

677

Quatre informadors de l’Ajuntament recorren cada dia els comerços i els mercats municipals de Marratxí per vigilar les mesures sanitàries envers el Covid-19.L’àrea de Promoció Económica, Comerç, Indústria i Turisme ha posat en marxa aquest projecte per conscienciar a comerciants i consumidors de les passes necessàries per fer una compra segura. Els informadors fan un balanç positiu del grau de compliment però adverteixen que no cal abaixar la guàrdia.

Des de desembre de 2020 quatre informadors de l’Ajuntament recorren cada dia els comerços i els mercats municipals de Pla de Na Tesa, Sa Cabana, Pòrtol i Pont d’Inca per analitzar el compliment de les mesures sanitàries i per  recordar a veïnats i comerços la importància de ser rigorosos per fer front a la pandèmia.

Els informadors fan ènfasi en l’ús de mascareta, la neteja freqüent de mans, la distància social, la desinfecció del material i la ventilació dels espais tancats, mesures que són les millors armes per evitar els contagis.

L’objectiu del projecte de l’àrea de Promoció Econòmica i Comerç de l’Ajuntament de Marratxí és reduir al màxim el número de contagis per tal de que no es vegi afectada la salut de la ciutadania ni tampoc l’activitat econòmica del teixit comercial. Es tracta de conscienciar a comerciants i consumidors de que si prenen mesures de protecció individuals front a la Covid-19 es protegeixen a ells mateixos i ajuden a que l’activitat econòmica es desenvolupi amb garanties i sense riscos.

Els informadors han repartit més de 9.000 mascaretes entre comerciants i clients dels mercats municipals i del petit comerç de Marratxí. També s’han realitzat tasques de vigilància de les àrees comercials i s’ha informat del correcte compliment de les mesures per a la prevenció de la Covid-19 en els comerços i dels protocols i bones pràctiques en funció del tipus d’establiments.

Els informadors, que formen part d’aquest projecte de l’àrea de Promoció Econòmica i Comerç de l’Ajuntament de Marratxí, han trobat una bona acollida i gran sensibilitat per part dels veïnats del municipi que han valorat la iniciativa per tal de lluitar contra la pandèmia perquè sóns conscients de la gravetat de la situació actual tant sanitària com econòmica.

“Hem trobat una bona predisposició dels comerciants i dels veïnats de Marratxí, que han valorat positivament aquesta iniciativa malgrat les restriccions”, explica Eugènia Román, coordinadora dels informadors.

El projecte de dinamització de salut i comerç té una durada de 4 mesos en dos torns de contratació. El primer torn es va iniciar al desembre i finalitzarà en abril de 2021. L’equip actual està format per quatre persones que es trobaven en situació d’atur i actualment formen part d’aquest projecte de dinamització de salut i comerç, que l’Ajuntament realitza amb el programa SOIB Reactiva.

Els informadors fan un balanç molt positiu d’aquests programa perquè han trobat a la gent molt receptiva amb la proposta. “La bona feina del comerciants i l’activitat dels ciutadans condueixen a la tranquilitat d’efectuar una compra segura”, apunta Román.

Els informadors han constatat que allò que més costa a alguns comerços és concienciar-se de la importància de la ventilació per evitar el risc de contagi. “A l’hivern han tengut l’entrada principal tancada a molts de comerços a causa del fred i de l’aire. Als ciutadans allò que més els costa és la distància social: a l’hora d’esperar el seu torn per fer la compra si respeten les distàncies, però en el moment que comencen una conversa, no s’adonen de la distància social prudent”, explica una de les informadores.

Després de quatre mesos d’experiència analitzant els comerços i els mercats del poble, els informadors conclouen que no cal confiar-se perquè l’eficàcia de les mesures depén de la conscienciació, responsabilitat i solidaritat d’empreses i consumidors, uns factors que a la fi són els que garantiran les compres segures dins el municipi.