El cicle cultural ‘Reminiscències. Història i memòria del nostre passat’ s’allargarà fins al 30 d’octubre

440

L’Ajuntament de Marratxí, a través de l’àrea de Cultura, presenta ‘Reminiscències. Història i memòria del nostre passat’, un cicle que té com a objectiu ser una porta d’entrada al nostre passat mitjançant la divulgació de la recerca entorn la història i de la memòria col·lectiva. Aquest cicle es desenvoluparà entre el 8 i el 30 d’octubre i inclourà arts escèniques, música, conferències i presentacions de llibres. Hi haurà aforament limitat i caldrà reserva prèvia al web cultura.marratxi.es

El regidor de Cultura, Josep Ramis, ha destacat que és un cicle de nova creació que pretén “fer un repàs del nostre passat de forma molt oberta, sense cenyir-nos a la història local, sinó de tot Mallorca. És un cicle eclèctic, on hi ha diferents disciplines artístiques, de recerca o divulgatives que s’hi troben per  difondre la història i la memòria del nostre passat”.

El cicle començarà a Pòrtol el 8 d’octubre amb la presentació del llibre ‘Els Norats’ (1936-1949). L’acte comptarà amb les intervencions del seu autor, Mateu Morro, i Biel Massot.El llibre narra la història d’Honorat i Jaume Tries, pare i fill, portolans, que vivien a Santa Maria i que, arran de l’esclat de la Guerra Civil al 1936 s’amagaren durant tretze anys a les muntanyes de Coanegra.

El 14 d’octubre es presentarà a Es Pont d’Inca el llibre ‘Magaluf, més enllà del mite’, a càrrec dels seus autors, Tomeu Canyelles i Gabriel Vives. Des d’una perspectiva històrica àmpliament documentada, Canyelles i Vives generen una reflexió crítica sobre el model turístic de sol i platja.

El 16 d’octubre el cementeri municipal de Son Blanc acollirà l’obra de teatre ‘Antígones 2077. Petites formes’.El mite d’Antígona serveix per donar veu a les companyes dels represaliats desapareguts durant la Guerra Civil i la postguerra que varen quedar vives. Esposes, germanes, filles i nétes. És un intent de donar veu a l’herència del silenci.

El 23 d’octubre el jardí del Museu del Fang,a Sa Cabaneta, acollirà ‘Pot ser Morlà’, un concert a càrrec de Damià Timoner i Martí Llabrés que fa un repàs a la discografia del poeta, cantautor i músic Toni Morlà, que va viure els darrers anys de la seva vida a Marratxí i que va comptar amb una extensa trajectòria musical, iniciada a finals dels anys setanta i que va posar fi el 2006 amb el seu darrer disc, Pot ser demà.

I el 30 d’octubre es tancarà el cicle a Sa Nova Cabana amb ‘Microteatre per recordar’. El Somni Produccions presenta històries contades a partir de les experiències narrades per persones del poble d’Andratx. Es tracta d’obres universals que tenen un denominador comú marcat per la migració i les diferents formes de viure.