Consulta el paquet de mesures i ajuts del Govern per pal·liar els efectes econòmics de la invasió de Rússia a Ucraïna

354

El Consell de Govern ha aprovat aquest dimecres, en sessió extraordinària, el Decret llei de mesures extraordinàries i urgents per pal·liar la crisi econòmica i social produïda pels efectes de la guerra iniciada a partir de la invasió de Rússia a Ucraïna, dins el pla de xoc de les Illes Balears que complementa les mesures del Govern d’Espanya.

Principalment, el Decret llei inclou accions de caire humanitari, mesures fiscals per a la ciutadania i sectors empresarials afectats, ajuts socials i per pal·liar la pobresa energètica, la revisió de contractes públics per compensar les empreses davant l’increment de preus, mesures per accelerar la transició energètica i afavorir les instal·lacions d’energies renovables, l’agilitació i la simplificació de tots els procediments de concessió de subvencions i ajuts acordats en la Mesa de Diàleg Social i també per agilitar els processos de selecció de personal en l’àmbit de la funció pública.

De manera transversal, el Govern agilita la concessió de subvencions públiques en simplificar i reduir els terminis de les seves tramitacions fins al voltant dels quinze dies per tal de facilitar l’eficàcia de les línies d’ajuts de les administracions de les Illes Balears a tots els sectors destinataris dels ajuts per fer front a l’impacte de la guerra a Ucraïna, tal com ja es va fer per agilitar les subvencions per fer front a la COVID-19.

Així, es torna a implantar un procediment molt simplificat d’elaboració i aprovació de les bases reguladores de les subvencions i permet unificar-lo en el mateix moment amb l’aprovació de les convocatòries, de manera que pretén reduir els terminis habituals d’aquestes tramitacions —fins ara eren quatre mesos com a mínim— fins al voltant de quinze dies. A més, permetrà el pagament anticipat dels ajuts i la simplificació de la justificació corresponent.

Mesures per a les famílies més vulnerables

Dins les mesures socials complementàries impulsades pel Govern de les Illes Balears per pal·liar les conseqüències derivades de la guerra d’Ucraïna en la població més vulnerable, el Decret aprovat avui estableix tres línies concretes impulsades des de la Conselleria d’Afers Socials i Esports.

En primer lloc, s’augmenta en un 15 % l’import de la renda social garantida durant tres mesos. Es destinarà una partida extraordinària d’1,1 milions d’euros, que beneficiarà 4.400 famílies. Per exemple, durant aquests tres mesos, una persona tota sola que rep la renda social passarà de 491 euros a 565,74 euros; un adult i un menor, de 747 euros a 859,11 euros, i dos adults i dos menors, de 934 euros a 1.074,14 euros.

Així mateix, s’habilitarà una partida extraordinària a les entitats socials per ajuts destinats a les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica que no poden fer-se càrrec de les factures de llum i gas.

En tercer lloc, s’ampliarà la partida a les entitats socials que s’encarreguen del repartiment d’aliments perquè no hi hagi problemes d’abastiment a les famílies a les quals presten el servei.

Atenció i acollida a refugiats

El Decret també inclou les noves deduccions de l’IRPF per pal·liar els efectes de la guerra a Ucraïna sobre les persones, les quals seran aplicables a l’exercici fiscal de 2022.

Així, s’estableix una deducció per l’acolliment de persones desplaçades des d’Ucraïna, de fins a 600 euros per contribuent i de 150 euros per persona acollida, sempre que el període d’acolliment sigui superior a tres mesos i no es tracti de familiars de fins a segon grau; i una altra deducció, de fins a 150 euros, del 50 % del valor de les donacions a entitats sense finalitats lucratives que es destinin a activitats i programes per pal·liar els efectes sobre les persones generats per la invasió russa a Ucraïna.

El Decret, per atendre la situació d’emergència humanitària, possibilita la convocatòria d’ajuts econòmics d’emergència destinats a les persones afectades pel conflicte, així com per a entitats socials que ofereixen acolliment en espais d’allotjament col·lectiu.

D’altra banda, per facilitar l’accés al transport públic, des del Consorci de Transports de Mallorca, les persones desplaçades de zones de conflicte, residents a l’illa, tindran dret a viatjar gratuïtament en la xarxa de serveis regulars de transport interurbà per carretera i tren de Mallorca, amb l’expedició prèvia de la targeta intermodal i la inscripció en el sistema. Tots els refugiats tindran aquesta opció mentre siguin considerats com a tals.

Mesures fiscals per ampliar l’abast de les deduccions autonòmiques de l’IRPF

El Decret llei incorpora un paquet de mesures fiscals destinades a pal·liar els efectes de la crisi energètica sobre les persones i diversos sectors empresarials més afectats, com també per fer front a les conseqüències de l’emergència humanitària creada per la invasió militar de Rússia a Ucraïna que ha provocat una afluència massiva de persones afectades pel conflicte i el seu acolliment en altres països. També inclou un gravamen reduït per afavorir l’adquisició de vehicles elèctrics i híbrids, dins les mesures en l’àmbit energètic.

Dins les mesures tributàries, el Decret llei actualitza i incrementa els límits de renda per poder beneficiar-se de les deduccions autonòmiques de l’IRPF. Així, s’augmenten en un 10 % els límits de la base imposable de les deduccions vigents. Aquesta mesura ja es podrà aplicar en l’exercici fiscal de 2022.

Entre d’altres, es tracta de deduccions vigents, per despeses escolars de fills de fins a sis anys; per cursar estudis superiors fora de l’illa de residència habitual; per lloguer d’habitatge habitual per diversos col·lectius (menors de 36 anys, persones amb discapacitats i famílies nombroses, enguany ampliada a famílies monoparentals amb dos o més fills o amb un fill amb discapacitat); per inversions en la sostenibilitat de l’habitatge habitual; pel lloguer d’habitatge derivat del trasllat temporal per motius laborals; per adquisició de llibres de text; per aprenentatge d’idiomes estrangers, o per donacions relatives al mecenatge cultural, científic i de desenvolupament tecnològic.

Bonificacions de taxes portuàries a la pesca i el transport de mercaderies

El Decret llei també preveu beneficis fiscals a determinades taxes portuàries de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, que afecten les embarcacions professionals pesqueres i les navilieres dels vaixells de transport de mercaderies, durant el primer semestre de 2022.

En el cas de les embarcacions professionals pesqueres, se’ls exonera de la taxa de subministrament d’aigua i energia elèctrica i de la taxa d’emmagatzematge. Durant la pandèmia per la COVID-19, aquestes dues taxes es varen bonificar al 50 %. També es bonifica en un 50 % la taxa portuària, relativa als beneficis de la venda del peix. Aquesta taxa no es va bonificar durant la pandèmia.

Així mateix, també es preveu una rebaixa del 50 % de la taxa portuària de les navilieres dels vaixells de transport de mercaderies que prestin servei regular amb destinació a port de competència autonòmica.

Reduccions fiscals a la compra de vehicles elèctrics i híbrids

A més, també s’incorporen altres beneficis fiscals en relació amb els vehicles elèctrics i híbrids. En l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, s’introdueix un tipus reduït per a la compra d’aquests vehicles —un tipus del 0 % en el cas de vehicles d’emissions zero i del 2 % en els classificats com vehicles ECO. En conseqüència, també s’aplica una reducció del 50 % i el 25 % respectivament del valor d’aquests vehicles en l’impost sobre successions i donacions.

Mesures per afavorir instal·lacions d’energies renovables

En matèria energètica, el Govern considera que accelerar la transició energètica es presenta com la millor opció en el mitjà i llarg termini per deixar de dependre de combustibles fòssils que venen de l’exterior, víctimes de preus volàtils i a més contaminants

Així, es considera que la millor manera d’abaratir de manera estructural la factura energètica de la ciutadania i dels nostres sectors productius és prenent un seguit de mesures normatives que milloraran no només l’accés a les energies renovables, sinó que també blindaran l’autoconsum com a dret.

Per tant, amb aquest Decret llei es modifica l’article 52 de la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica. Amb aquesta modificació, el Govern introdueix el dret a l’autoconsum dels ciutadans i ciutadanes de les Illes, és a dir, el dret a produir i consumir la nostra pròpia energia tot respectant la integració d’aquestes instal·lacions en entorns patrimonials que hauran de delimitar els consells insulars.

Així mateix, es declaren d’interès autonòmic les instal·lacions renovables amb la modificació de la disposició final quarta, que introdueix modificacions en la Llei de canvi climàtic i transició energètica, a fi de declarar els projectes de generació d’energies renovables inversions d’interès autonòmic, per tal de reduir el termini dels tràmits per dur a terme les instal·lacions d’aquestes energies renovables.

També es pretén accelerar l’adequació de les xarxes per a la implementació de les instal·lacions renovables i reduir els terminis d’execució per dur a terme les actuacions que requereixin declaració d’utilitat pública; tot això, per avançar en la independència energètica de forma accelerada.

D’altra banda, i amb l’objectiu d’accelerar els tràmits administratius per a la penetració d’energies renovables, s’introdueixen modificacions en la Llei 13/2012, de 20 de novembre, de mesures urgents per a l’activació econòmica en matèria d’indústria i energia, noves tecnologies, residus, aigües, altres activitats i mesures tributàries, per tal d’accelerar l’adequació de les xarxes i la implementació de les instal·lacions renovables i reduir els terminis d’emissió d’informes necessaris per dur a terme les actuacions que requereixin declaració d’utilitat pública.

Revisió de contractes públics i concessions per compensar l’increment de preus

D’altra banda, el Govern, mitjançant aquest Decret llei i uns altres dos acords aprovats, habilita diverses mesures per a la revisió de contractes públics, davant l’escalada de preus, per tal de compensar les empreses contractistes de l’Administració i assegurar l’equilibri econòmic dels contractes i els serveis afectats en els casos en què s’hagi produït una alteració extraordinària i imprevisible —superior al 6 %— dels preus dels materials que s’havien tingut en compte en el moment de formalitzar el contracte.

Aquestes mesures s’estenen als contractes administratius i privats de l’Administració de la Comunitat Autònoma que s’hagin executat o es trobin en execució a partir de la data de l’1 de gener de 2021 —únicament se n’exclouen els contractes menors— i seran aplicables als contractes dels consells insulars i els ajuntaments de les Illes, sens perjudici de l’autonomia local i insular, i als contractes del sector públic autonòmic, sempre que així ho acordin els seus òrgans competents.

Així mateix, en l’àmbit del transport, i per fer front a l’encariment dels costs per combustible, a partir de l’entrada en vigor d’aquest Decret es reconeix als concessionaris dels serveis de transport interurbà regular de viatgers en autobús de Mallorca la possibilitat d’una revisió excepcional del preu del contracte de concessió, que reculli l’increment del cost del consum de gas natural comprimit.

La vigència de la referida revisió excepcional del preu serà fins que s’aprovi una fórmula tipus d’aplicació als contractes de transport regular interurbà de viatgers per carretera amb vehicles propulsats per motor de combustió interna alimentat amb gas natural comprimit, i una vegada modificades les concessions corresponents. La revisió extraordinària del preu del contracte es durà a terme durant el seu període de vigència en cada liquidació mensual a partir de l’1 de març de 2022.

Així mateix, en habitatge, i davant l’increment que han patit els preus dels materials de construcció, agreujat durant el primer trimestre de 2022, es possibilita l’actualització dels mòduls de preu màxim d’habitatge protegit per tal de recuperar la promoció privada d’habitatge protegit. Aquests preus no s’havien modificat des del 2008 i, davant l’increment de costs, feien inviable la construcció en molts casos de la promoció privada d’habitatge protegit.

Comissió Permanent per simplificar i agilitzar processos selectius de personal

Pel que fa a la funció pública, el Decret llei preveu la creació de la Comissió Permanent de Selecció i Provisió de Personal, adscrita a l’Escola Balear d’Administració Pública, amb l’objectiu de fer els processos selectius d’accés a la funció pública com a personal funcionari de carrera o interí i de comprovar els mèrits en els procediments ordinaris de provisió de llocs de treball a l’Administració pública.

Aquesta Comissió permetrà, en definitiva, professionalitzar els tribunals a fi d’agilitzar els processos selectius per accedir a la funció pública i els processos de provisió, així com afrontar amb més garanties el procés d’estabilització per reduir la temporalitat en l’Administració pública per davall del 5 %.

Finalment, es preveu la simplificació de les borses de treball i la presentació i tramitació de sol·licituds, així com la introducció de la declaració responsable en la baremació.