La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha visitat aquest divendres el CEIP Ses Cases Noves, a Marratxí, per inaugurar l’inici del curs escolar 2021-2022, en què torna la presencialitat completa a les aules. A la visita, en què s’han pogut veure de primera mà les obres d’ampliació fetes recentment al centre, hi han assistit també el batle de Marratxí, Miquel Cabot; el conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March; el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante; l’inspector del centre, Josep Lluís Bonnín, i la directora del CEIP Ses Cases Noves, Catalina Nolla. A l’acte també ha assistit la regidora d’Educació de Marratxí Aina Amengual.
El 2021-2022 és el primer curs amb completa presencialitat a les aules gràcies a l’elevada vacunació entre el professorat (90 %) i l’alumnat (el 71 % dels alumnes d’entre 15 i 19 anys i el 54 % dels alumnes d’entre 12 i 16 ja tenen la pauta completa de vacunació), la més elevada de l’Estat. A més, el Govern ha mantingut per a aquest curs el servei de substitució exprés de professorat, els 567 professors de reforç contractats el curs passat, la dotació addicional per a monitors de menjador als centres públics i s’està adjudicant el servei de neteja extraordinària per als centres, amb un pressupost d’1,3 milions d’euros. A més, hi ha en marxa una licitació per comprar filtres HEPA, que, juntament amb els mesuradors de CO2 adquirits el curs passat, contribuiran a garantir la purificació de l’aire.
Durant la visita, Armengol ha afirmat que “l’escola ha demostrat que és un espai segur, un espai apropiat i adequat per exercir educació de qualitat” i ha agraït a docents, famílies i alumnes que “l’any passat van saber adaptar-se d’una manera excel·lent” a la realitat de la pandèmia, però que a més enguany han respost massivament a la crida a la vacunació.
La presidenta també ha recordat que, des del 2015, “l’educació és una prioritat absoluta” i que, després d’anys de crispació de la comunitat educativa, “ara podem dir no només que hem tornat a la normalitat, sinó que tenim bones xifres que ho reflecteixen a l’informe PISA. I això es deu a haver augmentat el pressupost de manera exponencial, al diàleg amb la comunitat educativa, a la inversió en la millora dels centres i a la incorporació de nou professorat”.
Per part seva, el conseller March ha explicat que “volem que el d’enguany sigui un curs de transició a la normalitat” després de “l’èxit col·lectiu” que va ser l’anterior. També ha valorat els nous sistemes de ventilació, l’experiència acumulada en la gestió de la pandèmia dins dels centres i l’elevada vacunació de docents i alumnes. Tot i així, també advertit que “no hem d’abaixar la guàrdia” i que és imprescindible respectar els protocols de seguretat, ja que tornar a la normalitat “permetrà fer tots els processos d’innovació que es necessiten al sistema educatiu”.
El batle de Marratxí, Miquel Cabot, ha donat la benvinguda al nou curs i ha expressat el seu desig de que els mestres i alumnes disfrutin l’ampliació i renovació del centre escolar. “Reivindicar aquest esforç que estem fent entre la conselleria, l’Ajuntament i els equips directius de tots els centres de Marratxí per tenir tots els recursos adients per als nostres alumnes. Crec que podem dir que els centres educatius de Marratxí són centres preparats, de qualitat i on es mira pels nostres alumnes, així que donar les gràcies a la Conselleria i al Govern per pensar en Marratxí i per invertir en els nostres centres”.
El CEIP Ses Cases Noves
El centre visitat avui és un dels onze centres que estrenen una gran ampliació aquest curs. Amb una inversió d’1,3 milions d’euros, enguany l’escola passa de tenir una línia a tenir-ne dues i s’han eliminat les cinc aules modulars de què disposava.
Mitjançant el Pla d’Infraestructures de la Conselleria d’Educació i Formació Professional, des del 2015 s’han fet actuacions en el 94 % dels centres educatius de les Illes Balears. Només aquest estiu, s’han invertit 21 milions d’euros en obres a 59 escoles i instituts. A més, s’està treballant en 33 projectes més que suposen una inversió de gairebé 54 milions d’euros i que permetran la retirada de 23 aules modulars.