La ceràmica té moltes funcions. Una d’elles és la decorativa, i en aquest sentit s’han de contemplar els nous particulars cossiols que hi ha en els jardins de la Reina de Palma i dels vuit que hi ha a la Costa de la Seu. I encara que sigui una circumstància desconeguda per molts, aquestes copes estan vinculades amb Marratxí, concretament amb la gerreria Pere Coll, de Pòrtol.
“Un bon dia de fa 12 o 13 anys, quan estava a punt de tancar la fàbrica de Can Riera d’Establiments, l’amo me va telefonar i me va preguntar si me podrien interessar els motlles d’aquestes copes, que abans, a més de a la plaça de la Reina, també havien estat en el passeig del Born de Palma. El cas és que vàrem arribar a un acord i les vaig adquirir. Aquí els tenc, són motlles de llarga història, de prop de 200 anys d’antiguitat, però me serveixen per atendre les demandes de clients de Mallorca que cerquen un producte semblant per decorar les clàssiques possessions mallorquines”. Així explica Pere Coll com va adquirir els motlles en qüestió i la sortida que els dóna.
Els encàrrecs que rep són tots de Mallorca. “Des que vaig adquirir els motlles, potser hagi rebut una vintena d’encàrrecs de particulars per a les seves finques. Per l’estètica de les mateixes copes, és evident que no encaixarien bé en una casa moderna, però sí en les cases tradicionals de Mallorca”, diu. En tot cas, també el Consell de Mallorca li va fer un encàrrec, en aquest cas institucional. “Va ser -específica- per a la finca de Natzaret, i és una versió un poc diferent de les altres”.
El procés de fabricació té com a punt original els motlles, després (com a qualsevol peça ceràmica) es passa pel forn i, una vegada eixugada la peça, toca la feina dels retocs. “En el cas de les copes, com que els motlles són molt antics i tenen imperfeccions, aquests retocs són més importants i laboriosos que els passos previs del procés”. En ocasions, se sumen a les copes altres motius ornamentals, sempre a gust del consumidor.
En la majoria dels casos, les copes es col·loquen com a motius arquitectònics decoratius a jardins de les possessions, i ho fan amb el color natural del fang amb què s’han fet.
S’ha de recordar, d’altra banda, quedes de fa més de dos anys, la mateixa plaça de la Reina de Palma presenta una nova imatge, com a resultes del vestiment amb rajoles que es va fer de la font i de la il·luminació amb llums LED. Sobre el projecte original de l’arquitecte municipal de Palma Federico Climent (mort prematurament el 2016) i que els anys vuitanta havia viscut a Pòrtol, el ceramista marratxiner Joan Pere Català Roig va ser l’encarregat de materialitzar l’obra.