Els primers alumnes a Espanya amb el certificat de professionalitat d’Operacions de Productes Ceràmics s’han format a Marratxí

411

Marratxí Ceràmica és el primer projecte de Taller Mixt a Espanya que duu a terme una activitat relacionada amb la ceràmica amb un certificat professional. Els deu alumnes, tots ells majors de 30 anys, rebran el certificat de professionalitat Operacions de Reproducció Manual o Semiautomàtica de Productes Ceràmics. El taller ha estat clausurat aquest matí, al costat del programa Marratxí administra III, format per altres 10 alumnes que obtindran el Certificat de Professionalitat d’Activitats Administratives en la Relació amb el Client.

Des de desembre de 2022 fins al 12 de novembre de 2023, els alumnes del projecte Marratxí Ceràmica han rebut una formació de 605 hores d’operacions de reproducció manual i semiautomàtica de productes ceràmics, i una formació complementària d’anglès A1, competències digitals bàsiques, i tècniques de recerca de treball. A més, l’alumnat ha dut a terme diferents obres d’interès social i cultural en diversos espais del municipi.

El batle de Marratxí, Jaume Llompart, que ha clausurat els tallers al costat de la regidora de Formació i Treball, Carlota Ariza, i la regidora de Cultura, Carmen Cañellas, ha explicat que “continuar amb la tradició ceràmica del municipi és fonamental, ja que forma part dels nostres senyals d’identitat com marratxiners, per això des de l’Ajuntament apostarem per continuar amb aquesta formació, que promogui el relleu generacional i la permanència de Marratxí com terra de fang”.

Per part seva, la regidora de Formació i Treball, Carlota Ariza, ha destacat que és fonamental oferir formacions “que posteriorment es tradueixin en treball efectiu, cosa que esperem que es produeixi en els alumnes d’aquests dos tallers”.

Obres amb valor social

Coincidint amb el dia mundial de la mort gestacional el passat 15 d’octubre, els alumnes de Marratxí Ceràmica van executar l’obra escultòrica Estrelles i Papallones que consta de dues parts: una placa commemorativa de rajoles i 17 escultures de papallones i estrelles. Amb aquesta obra es va dur a terme, el passat 14 d’octubre, una intervenció al cementiri municipal de Marratxí, creant així un espai de dol perquè les famílies tinguin un espai per a recordar, dignificar i visibilitzar aquesta realitat.

També es van fer dues obres més de temàtica social i cultural: una, El Bosc de la Memòria, situada al Parc del Mediterrani, que consta de 14 columnes confeccionades amb cilindres de diferents mesures utilitzant el torn i la laminadora; i l’altre, Marratxí Emblemàtic, elaborat amb 12 rajoles de 15x15cm en les quals es veuen representats els edificis més emblemàtics de Marratxí utilitzant la tècnica tradicional de la corda seca.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins del Programa SOIB 30 FORMACIÓ I OCUPACIÓ per a 2022 , finançada amb fons de la Conferència Sectorial d’Ocupació i Assumptes Laborals.

El Certificat de Professionalitat d’Operacions de Reproducció Manual i Semiautomàtica de Productes Ceràmics s’emmarca dins de la família professional de Vidre i Ceràmica, en el qual s’imparteixen 4 mòduls formatius per a aprofundir en les tècniques i processos ceràmics: colat i reproducció de motlles, modelatge manual i semiautomàtic partir de diferents fangs, esmaltat i decoració manual, i coccions.

Projecte pioner en l’àmbit nacional

És la primera vegada que es realitza aquest Certificat de Professionalitat a Marratxí i en l’àmbit nacional, i com a iniciativa pionera, la Direcció General d’Artesania del Consell de Mallorca, i la Junta d’Andalusia s’han interessat en ella. Per a dur a terme tant la part formativa com la de treball efectiu, s’ha acreditat, en col·laboració amb el SOIB, l’espai municipal de S’Escorxador (Escola Municipal de Ceràmica Pilar Sastre).