Entra en vigor l’exigència del certificat Covid per accedir a restaurants, cinemes i gimnasos

302

Aquest dimecres 29 de desembre entra en vigor l’ampliació del certificat Covid a tota la restauració, cinemes i gimnaos i, en general, a activitats de major concentració social. Unes mesures que s’aplicaran a les illes que actualment es troben en nivell 3 d’alerta sanitària –Mallorca, Menorca i Eivissa–, que inclouen l’obligació de demanar el passaport en tots els establiments de restauració, independentment del seu aforament, així com a establiments culturals i esdeveniments organitzats amb motiu de festes populars.

El Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) ha donat llum verda a l’ampliació del certificat COVID per a garantir “espais segurs per a tots”. A més dels àmbits on ja s’exigia el certificat segons el nivell d’alerta, l’aval de la justícia permet aplicar aquesta mesura a uns altres, com són gimnasos i instal·lacions esportives, acadèmies de ball, esdeveniments culturals i esportius en espais interiors –cinemes, circs de carpa, teatres o auditoris–, així com congressos, seminaris, jornades, assemblees, reunions de negoci o conferències.

A més, també es demanarà el certificat en els clubs de persones majors, sales de joc i apostes, competicions esportives i entrenaments d’àmbit autonòmic a l’aire lliure i interior per a majors de 12 anys i establiments de restauració amb aforament interior de menys de 50 persones. Sobre aquest últim, també s’aplicarà als espais amb servei de restauració situats en allotjaments turístics, segons Europa Press.

Festes populars

El Govern ha explicat que, quan un territori es trobi en nivell 3 d’alerta o superior, i en referència a festes populars, s’hauran d’establir controls d’aforament per a l’accés de tots els actes duts a terme en espais oberts o a l’aire lliure.

Quant a les fogueres, no es podran realitzar torrades ni habilitar zones destinades al consum d’aliments i begudes. A més, la màscara serà obligatòria per a balls populars que es duguin a terme en qualsevol esdeveniment. D’altra banda, les celebracions religioses hauran de respectar l’aforament màxim dels llocs de culte i els participants han de romandre asseguts i fer ús de la màscara. L’entrada i sortida al recinte es farà de forma ordenada.

Quant a la Cavalcada de Reis Mags, s’ha de procurar que els assistents mantinguin la distància de seguretat. També es recomana ampliar els recorreguts i les zones on es desenvolupin aquestes activitats per a evitar aglomeracions. Així mateix, els esdeveniments multitudinaris, com a concerts o Cap d’any, s’han de fer en espais delimitats que garanteixin el control d’accés. Serà obligatori l’ús de la màscara i es podran dur a terme activitats amb assistència d’un màxim del 80 per cent d’aforament en espais tancats i del 100 per cent a l’aire lliure.

Vacunació

El Govern manté que la vacunació i la precaució són “fonamentals per a tallar la transmissió de contagis”, i han recordat que prop de 36.000 persones han rebut la primera dosi durant les festes de Nadal, generalment menors de 12 anys, o la de reforç en edats adultes, “que millora la protecció contra la variant ómicron”. Amb tot, han aconsellat reduir els contactes socials i evitar situacions de risc: reunions amb molta gent, espais sense ventilar i llocs on les persones no fan ús de la màscara.

En cas de participar en una trobada social, s’han de mantenir sempre les mesures de seguretat –ventilació, higiene de mans, màscara i distància–, i si algú presenta símptomes o és contacte directe, cal extremar totes les precaucions, evitar contactes i fer-se una prova de detecció, segons ha informat el Govern de les Illes a la seva pàgina web.