Escola d’Adults: Mai no és tart per aprendre

701

L’Escola d’Adults de Marratxí està en funcionament des de l’any 2007. El coneixement de la seva existència i l’oferta de cursos ha propiciat que la demanda hagi anat augmentant per part de la ciutadania. Cada curs escolar, hi ha dos períodes de matriculació: un a l’octubre i l’altre el febrer. En aquest darrer cas, de febrer a maig s’imparteixen els cursos d’idiomes (anglès i català en distints nivells) i també els d’informàtica i fotografia.

Juntament amb Maria Antònia Janer, que dona suport administratiu, Carol Salom, com a tècnica d’Educació de l’Ajuntament és la responsable del funcionament de l’Escola d’Adults, integrada en l’organigrama de la regidoria d’Educació. “Hi ha un fet que ens agrada destacar i és que tenim bastants alumnes que fan un curs i posteriorment es matriculen en un altre. Són repetidors, en el millor sentit de la paraula, i això demostra que els agrada la formació que impartim. De mitjana, podríem dir que tenim uns 15 alumnes per cadascun dels cursos. D’altra banda, a Marratxí hi ha qui reivindica o reclama una escola d’idiomes, que, a efectes pràctics, és molt complicat dur-la al municipi, de manera que l’Escola d’Adults la substitueix, fins a cert punt”.

Salom explica que el perfil de l’alumnat respon a dos grans prototipus. “D’una banda, tenim alumnes que fan cursos d’idiomes com a preparació per a les titulacions que expedeixen tant l’Escola Oficial d’Idiomes com la Conselleria d’Educació del Govern. De l’altra, tenim alumnat jubilat que es matricula al curs d’informàtica bàsica o d’idiomes, en aquest cas, segons diuen ells mateixos, per poder-se entendre quan viatgen i per mantenir la ment activa”. Pel que fa als docents, aquests els subministra l’Associació Amés, com a entitat subcontractada per l’Ajuntament.

Coqui Terrones, professora d’anglès a l’IES Marratxí, explica que “me causa una enorme satisfacció el fet que l’alumnat es decideix a trencar el gel i comença a parlar en un nou idioma, cosa que mai no és fàcil. Me satisfan especialment la il·lusió i les ganes d’aprendre que mostren tots a les classes”. Pel que fa al perfil de l’alumnat, explica que “majorment, són persones jubilades, que aprenen l’idioma perquè els és útil a l’hora de viatjar. També tenim alumnes que estan treballant i que necessiten l’anglès per a la seva feina”.

Ana María Pereiro, de 50 anys, subratlla: “És el tercer any que venc a aprendre anglès. Jo partia de zero i crec que he millorat força, gràcies a les classes i a la professora, que és molt bona i crea un ambient molt amè. L’anglès és important tant a l’hora de viatjar (és l’idioma universal) com també per la feina”.

Francisca Artigues, de 63 anys, diu: “En el meu cas, és el segon any de classes i estic molt satisfeta, perquè l’anglès s’entén pertot i me permet relacionar-me amb persones del meu entorn que parlen en aquesta llengua”.

Antoni Billón, de 70 anys, raona que “som aquí perquè els idiomes (sobretot l’anglès, el francès i alemany) sempre m’han interessat molt. Professionalment, com a enginyer químic, sempre me va fer molta falta l’anglès, i ara el reforç per tenir facilitat de comunicació en els viatges i, especialment, per poder llegir llibres en aquesta llengua. A més, voldria agrair a l’Ajuntament que ens brindi aquesta oportunitat, perquè ens surt cada classe per poc més d’un euro, quan si fos una classe particular n’hauríem de pagar 20”.

Margarita Cánaves, de 68 anys, destaca que “m’he apuntat als cursos d’anglès perquè gairebé l’havia oblidat, i això que per la meva feina -treballava a Ibèria- me feia falta professionalment. És el tercer any que hi venc, i la veritat és que l’ambient és extraordinari, ens ho passam molt bé”.

De la seva banda,Sebastià Torrens, professor de fotografia a l’IES Marratxí i a l’Oficina d’Ocupació, Formació i Treball (OFT) de Sa Cabana, subratlla que el fet d’exercir com a tal li du moltes sorpreses. “En general, són bones o molt bones. L’alumnat que tenim és ampli i es tracta de persones motivades per aprendre. Això no direm que faci la meva feina més senzilla, però sí més agradable. En els cursos de fotografia, combinam les explicacions teòriques amb les sortides a l’exterior i crec que aquest fet agrada. El cas és que acostum a sentir enveja sana, com diuen, davant les fotos que fan la majoria d’alumnes. En definitiva, la meva feina a l’Escola d’Adults és satisfactòria, ja que permet encendre l’espurna de la fotografia entre l’alumnat”.

Catalina Jiménez, de 53 anys, comenta que “aquest sobre la fotografia en blanc i negre és el quart o cinquè que faig amb en Sebastià. A les classes, aprenem molt i a més ho passam molt bé. Sovint, s’organitzen sortides, com la darrera que vam fer a Río Tinto (Huelva). El problema és que els cursos tenen molta demanda i no és fàcil aconseguir-hi plaça”.

Fernando Cárdenas, de 65 anys, refereix que “el curs me permet aflorar la creativitat i descobrir facetes ocultes de la fotografia. Sempre hi adquireixes coneixements nous. Ara estic jubilat, però la fotografia és una afició que he tengut sempre. Diríem que és un virus latent dins meu”.

Juan Antonio Díaz, de 55 anys, assegura que “el curs m’aporta molta satisfacció personal. Hi he redescobert part de la meva creativitat perduda. Ara, amb el blanc i negre, perceps les múltiples possibilitats que té, els ambients i les atmosferes que pots crear. A més, de l’aprenentatge propi del curs, aquest també és molt ric com a exercici de convivència, ja que feim moltes sortides”.

Curs de competències bàsiques i primers auxilis

A banda dels cursos per a adults pròpiament dits, també s’imparteix a partir de febrer (com a novetat en l’oferta) el curs de competències bàsiques, que va adreçat a aquell alumnat jove sense l’ESO que ha de millorar el nivell en determinades matèries (català, castellà i anglès) per accedir als certificats de professionalitat del SOIB. A les oficines de l’Oficina de Formació i Treball (OFT) de Sa Cabana reben la formació -fins al mes de maig- abans de ser avaluats per la Conselleria en l’anomenat competència clau de nivell 2.

En paral·lel, hi ha cursos monogràfics de primers auxilis i suport vital bàsic. Seran quatre sessions de dues hores, que es duran a terme el mes de març. Per altra part, també hi ha un taller d’economia domèstic i cistella de la compra, amb caràcter gratuït. També s’ha obert un nou curs de català, el de llenguatge administratiu que comença el mes de març fins el mes de maig.

Pel que fa a la formació reglada, l’Escola d’Adults també disposa mitjançant el Centre d’Educació de Persones Adultes des Raiguer de cursos que s’imparteixen a Binissalem (en horari de matí) i a l’IES de Marratxí, a Sant Marçal, per als torns d’horabaixa. Aquests cursos són de preparació a les proves d’accés a la Universitat per a majors de 25; per a majors de 45 anys i també per accedir als cicles formatius de grau superior de la Formació Professional. En aquest cas, s’ha sumat a l’oferta que hi havia d’Humanitats, el grau superior a la branca de Ciències.

Els cursos vigents (formació no reglada):

Competències bàsiques

Català (A2, B2 i C1)

Anglès (A1, A2 i B1)

Informàtica

Fotografia: Monogràfics de Natura com a font d’inspiració fotogràfica (1) i Fotografia en blanc i negre (2).

Certificats d’assistència i d’aprofitament

Una vegada acabats els respectius cursos, l’alumnat que hagi assistit a, com a mínim, el 80% de les classes programades rebrà un certificat d’assistència. A més, aquell alumnat (que sol ser el 90% o més) que supera amb èxit la prova final rep un certificat d’aprofitament.

Les inscripcions es poden tramitar a través del telèfon 971 60 70 80 o bé a través del correu electrònic escolaadults@marratxi.es