El polígon industrial de Marratxí acull la primera fàbrica de mascaretes FFP2 de les Balears. L’empresa Protección Sanitaria Balear aspira a produir 1,5 milions de mascaretes mensuals amb 25 treballadors. Les mascaretes, destinades fonamentalment al sector públic, es podran comprar a les farmàcies a menys d’un euro. La fundació d’aquesta empresa ha despert el reconeixement d’empreses i institucions. La presidenta del Govern ha dit que aquesta empresa permetrà “no dependre de l’exterior i autoabastir-nos, per diversificar i enfortir l’economia, cal apostar per la indústria local”.
L’impulsor d’aquesta empresa és Ricardo Alonso, un empresari de Marratxí del sector de la distribució d’aliments, que va decidir fundar-la davant la manca alarmant de mascaretes que hi havia a Espanya al principi de la pandèmia. Eran els moments en què es demanaven voluntaris per cosir mascaretes per al personal sanitari que havia d’enfrontar-se al covid sense la protecció suficient. “Protección Sanitaria Balear neix de la necessitat de cobrir als sanitaris. Al març de 2020 vèiem als sanitaris que havien de protegir-se amb bosses de fems i que havien d’importar mascaretes de Xina i no sabíem si anaven a arribar i amb quines condicions”.
Alonso conta que ha sentit el suport de les institucions, que van animar a les empreses a reconvertir-se de forma urgent per satisfer una necessitat vital davant la mancança de materials sanitaris com les mascaretes o el gel hidroalcohòlic que es va produir fa un any. “Estem molt contents de l’acceptació, del suport de l’Ibsalut, de les institucions i també dels particulars, que ens diuen que estan contents de comptar amb un producte fet a Balears. A més, és un gran suport que la presidenta Armengol hagi vengut a la inauguració de l’empresa”.
La presidenta del Govern va dir durant la inauguració que la creació d’aquesta empresa és una mostra de “valentia i compromís amb aquesta terra”, dedicada a fabricar un material que és “essencial”. “Puntera a Europa i orgull de Balears”, va assegurar Armengol que va visitar l’empresa acompanyada del batle de Marratxí, Miquel Cabot. Armengol també ha destacat que aquesta empresa permetrà “no dependre de l’exterior i autoabastir-nos, per diversificar i enfortir l’economia, cal apostar per la indústria local. Aquesta iniciativa és un exemple del que volem seguir impulsant des del Govern i convidam a més empreses a sumar-se”.
Cinc capes i 98% de filtració
Alonso explica que va veure tot d’una que hi havia un nínxol de mercat. Protección Sanitaria Balear produeix mascaretes compostes per cinc capes, que garanteixen el 98 % de filtració i compleixen el Reglament europeu UE 2016/425 CE “Aquesta mascareta FPP2 és la millor que hi ha a Europa, porta cinc capes front a les tres o quatre que duen altres mascaretes xineses o europees”.
El gerent de PSB, que té una empresa de distribució d’aliments per a hotels i restaurants, explica que la pandpemia ha demostrat que el teixit empresarial de les Balears ha de canviar i en aquest sentit recorda que només fa uns mesos els ciutadans havien d’apuntar-se a una llista per poder comprar una FPP2 i pagar un preu de vuit o deu euros. “Ha d’existir voluntat política i de la iniciativa privada. Si no ho feim, estarem en mans d’importadors, d’especuladors i de qui paga més tant en mascaretes, tests com termòmetres”. Alonso posa com a exemple que Espanya, amb la meitat d’habitants d’Alemanya, ha importat de Xina el doble de mascaretes que el país germànic, la qual cosa significa que no hi ha productors nacionals d’un element bàsic.
Inversió
Tot en PSB (Protección Sanitaria Balear) és nou. La nau al polígon industrial de Marratxí alberga aquesta empresa pionera a les Balears. La inversió supera els 1,5 milions d’euros en una moderna maquinària italiana i en totes les sales asèptiques que garanteixen l’esterilitat de les mascaretes. Fins ara tot han estat despeses perquè a la maquinària cal afegir totes les auditories i certificats necessaris per vendre aquest producte. “L’endeutament és total, no he tengut cap ajuda, el 100% és amb recursos propis i endeutament, allò més car són els quiròfans, les sales de quarentena perquè si vols el millor producte has de tenir la millor instal·lació”. Alonso explica que han fet un gran esforç econòmic i que encara no han tengut cap retorn i que necessiten vendre un gran volumen per obtenir beneficis perquè no volen que cada mascareta passi dels 99 céntims.
L’empresari marratxiner demana el suport de les institucions perquè continuin comprant les mascaretes mallorquines perquè “això ha de consolidar-se en el temps perquè si no empreses com la meva poden desaparèixer en tres mesos. Recorda que hi ha mascaretes xineses que es venen per 40 cèntims. “Hem d’aprendre de l’error i hem de ser consecuents, allò més important és generar riquessa a ca nostra i no tenir desprotegits els nostres sanitaris”.
Ricardo Alonso explica que com a marratxiner no va dubtar en establir la seva empresa a Marratxí, malgrat haver tengut la possibilitat d’instal·lar-se a Santa Maria o a Son Castelló.
Procés industrial
La nau industrial de PSB té dues portes: una de matèria primera i altra de producte acabat. Tota la matèria primera s’ha d’etiquetar per traçabilitat, després passa 15 dies a la sala de quarentena i d’allà passa a la sala de fabricació on hi ha cinc bobines que es desenrotllen i passen per la làmpara ultravioleta que eliminen els germens que hi pugui haver. D’allà passa a l’estació 1 on s’inserta el clip nasal, passa a l’estació dos on es dibuixa i es marca la mascareta, es prensa i es posen els elàstics, després es plega i es solda i passa al rodet de tall i finalitza el procés en la sala d’envasat.
Els principals clients són les institucions públiques, l’Ibsalut, les conselleries, ajuntaments, a més d’importadors o distribuidors.
Ricardo Alonso explica que hi ha altres empreses de l’illa que han fet bates, gel hidroalcohòlic, hi ha molta iniciativa privada que ha lluitat contra el covid, “tant de bó haguessin estat el doble”. “No ens podem confiar perquè això pot tornar a passar i perquè no torni a ocórrer hem de tenir un sector productiu real. És molt bó el turisme i cal seguir conservant-lo però també hem de donar-nos compte que hem de ser autosuficients en almanco allò més esencial”.
L’empresari marratxiner explica que li va semblar “increïble” quan va conèixer que cada any l’Ibsalut gasta 85 milions d’euros en material fungible com xeringues, bates o mascaretes i que res d’axò crea riquessa i llocs de feina a les Balears perquè el 100% es compra en Xina o a intermediaris en la península.
La pandèmia de Covid-19 suposa un abans i un després en la història contemporànea. Un virus que ha trabalsat totes les fronteres i els marcs sanitaris i intelectuals. També els marcs productius. La pandèmia ha deixat palès que la manca de productors de productes bàsics a les Balears pot suposar un desabastiment i un risc sanitari i econòmic. Empreses com Protección Sanitaria Balear han respost a la cridada de les institucions que van demanar que les empreses es reconvertissin per cobrir un forat essencial a l’economia de les Balears. Ara el que falta és que aquestes empreses es consolidin perquè puguin garantir el subministrament de material sanitari fet a Marratxí de forma continua i, perquè en cas d’una nova alerta sanitària, les Balears estiguin millor preparades.