Forn des Pla de na Tesa, una tradició creixent des de 1899

804

El Forn del Pla de na Tesa està a punt de complir 122 anys. Va començar sent un petit forn i des de llavors no ha aturat de créixer. Ara està al front la tercera generació on fan feina 25 persones. La meitat de la producció es distribueix a altres forns de Palma sota la marca Es Forn i la resta es despatxa al propi local del Pla de na Tesa.

El Forn del Pla de na Tesa va néixer l’1 de juliol de 1899. Llavors es deia Forn de Can Lluc, en honor al propietari. Era un forn molt  petit que al 1962, es va vendre “a la nostra padrina Maria i al seu marit Jaume. El dia 19 de Febrer de 1986, els fills de na Maria i en Jaume, en Miquel Vidal i na Antònia Vidal, juntament amb les seves respectives parelles na Montse Bordoy i en Biel Miralles es posen al cap davant del negoci familiar durant més de 30 anys. “Nosaltres som la tercera generació, en Maties i en Jaume, qui des de l’1 de Gener de 2020 hem agafat el relleu dels nostres pares, tiets i padrins”, conta Jaume Miralles.

UN GRAN EQUIP

Actualment treballen al Forn del Pla de na Tesa 25 persones: nou forners, sis pastissers, cinc a la botiga, dos de neteja, dos a oficina i un xofer. Abans la distribució de pà era la principal via de negoci, però en els darrers anys la venda directa i la distribució tenen la mateixa rellevància. Jaume explica que a la distribució han fet “molt de mal” les grans industries de pa i productes de pastisseria congelat, “ja que fan feina amb uns preus on els artesans com nosaltres no podem ni volem competir”.

“La venda directa és on el client aprecia el producte i sap que compra amb un preu més elevat que una altra banda però s’endú un producte artesà i fresc del dia”, assenyala Jaume Miralles.

Amb 121 anys d’història els propietaris d’Es Forn consideren que la constància i l’esforç diari, juntament amb l’evolució i la formació són vitals per mantenir-se, per saber el perquè de les coses i com poder millorar-les”.

DECISIONS CLAUS

En tots ells negocis hi ha moments claus que marquen la diferència. “Els nostres predecessors van prendre decisions molt encertades a nivell comercial que ens van permetre fer el camí del que som avui. Algunes d’elles com fer el pa i pastisseria per la cadena de Supermercats Gigante (avui ja desapareguda), participar a fires i exposicions presentat una ensaïmada o un gató gegant. Vam ser de les primers forns/pastisseria en treballar amb zones de fred.També vam guanyar un distintiu a nivell europeu en matèria de prevenció de riscs laborals.

El darrer encert a nivell empresarial ha estat “la incorporació d’en Maties sense cap dubte ell ens ha aportat al negoci familiar un punt extra de qualitat degut al seu coneixements, experiència i punt creatiu i artístic”.

Per a Jaume Miralles el pà és un dels seus productes estrella. “També podem trobar El Músic és un producte on molta gent ens reconeix que son realment bons i podríem destacar amb la nova linea de torró que venim fent des de fa uns 4 anys i aquest darrer any el panettone ha estat el producte estrella”.

Als mostradors podem trobar tota mena de productes, des de pa pagès, ensaïmades, panades, cocarrois, tartes, pastissos, torrons, panettone, panellets,… “Aquells que ens coneixen ja saben cada temporada o festivitat els podem oferir els productes més tradicionals i típics i també d’altres més innovadors i diferents al que s’ha fet fins ara”, explica Jaume Miralles.

CONSUM DE PÀ

Al 2006 es consumien 47 kilos de pà de mitjana per habitant, actualment 37 kilos.  “Es veritat que no s’ha fet bona publicitat del pa però això ara pareix que es reverteix ja nutricionistes i especialistes recomanen el pa sempre que no sigui un pa industrial molt processat i no amb molta abundància”, diu Jaume.

Sobre la qualitat del pà que es ven actualment, Jaume Miralles explica que “en general tractem que la qualitat sigui la millor i sigui com la de tota la vida però es ben cert que hi ha un problema amb el tema del blat. El blat nacional cada vegada es més escàs i per tant més car, això fa que moltes farineres el duguin d’altres països com Ucraïna i llavors facin la farina a Espanya. Nosaltres estam molt damunt les farineres i exigint sempre el millor producte. A Mallorca per sort encara queden forns on fan un pa de qualitat excel·lent”.

De cada vegada tanquen més forns tradicionals, un fet que posa en risc un ofici indispensable.“Sí està en risc. Per això cada vegada es tanquen més forns i les noves generacions no volen ficar-se als negocis familiars i cerquen altres sortides. També cada vegada costa més trobar gent jove que vulgui aprende l’ofici de forner ja que sacrificar hores dels cap de setmana o les festes i axecar-se molt prest ens costa molt a les noves generacions”.

Per evitar la desaparició dels forns tradicionals, Miralles explica que és necessari incrementar la formació. “El futur és que si no ens formam i cercam mètodes per poder fer el pa de dia i allargar les fermentacions l’ofici de forner i per tant els forns estam abocats a desaparèixer”.

Actualment el Forn del Pla de na Tesa té una cinquantena de clients als que serveix pà. Es tracta de pastisseries que han prescindit dels fornets per no haver de fer feina de nit o bé botigues de queviures, cafeteries, bars o restaurants.

ALIMENT BÀSIC

El pa artesà, defensa Jaume Miralles, sempre ha estat un aliment que sempre ha format part de la dieta mediterrània com una font d’hidrats de carboni, fibres, i minerals.

Volem que Es Forn des Pla de Na Tesa perduri per molts més anys.  Estam atraient una clientela jove que havia desaparescut o que no acudia amb tant regularitat, el que feim amb els nous productes és seduir-la perquè tastin aquestes coses noves que feim i la gent sempre respón, per això continuam motivats per fer coses noves”.

Miralles explica que han viscut la pandèmia “amb una mica de por” al principi i ens vam adaptar a las circumstàncies com per exemple fent servei de domicili durant la Setmana Santa o implantant una botiga online”. Crec que hem aprés a anar més a poc a poc i pensar una mica més les coses”.

Jaume Miralles conclou l’entrevista dient que no sap dir quin és el millor pà de Mallorca però sí destaca alguns pans que li agraden molt.”Uff no sabria dir-te el millor per a mi, però si que podria dir-te d’alguns que m’agraden molt el de Pa Moreno de es Forn de Es Molí de Es Llombards, Forn de sa Creu d’Algaida i els pans més especials de S’era de Sineu o de Rústic de Binissalem”.