LA FIRA DEL FANG, HISTÒRIA AUTÒCTONA DE MARRATXÍ

704

La Fira del Fang es va començar a celebrar l’any 1984, per iniciativa de l’Ajuntament, del qual el batle era Guillem Vidal i el regidor Cultura, Bernadí Homar. Hi ha qui diu que la Fira va revitalitzar significativament el món de les olleries de Marratxí, algunes de les quals no passaven el millor moment.

“Record que les primeres edicions la Fira era més curta que ara i acabava per la Puríssima, al desembre”, explica Toni Mesquida, de Can Vent. En efecte, la primera edició es va celebrar entre 29 de novembre i el 2 de desembre; i la segona, del 28 de novembre al 8 de desembre. Ja a les primeres edicions es varen superar els 30.000 visitants.

De la seva banda, Miquel Mut, per encàrrec d’Homar, l’any 1983 va començar a preparar el catàleg, amb nombroses fotografies de la que havia de ser la primera Fira. “Hi havia molta feina a fer, per la qual cosa juntament amb Biel Massot i el mateix regidor, vàrem escometre la tasca de documentació de les olleries aleshores actives i la recopilació de les peces que s’hi fabricaven”, rememora.

“Record que per a la primera edició la temàtica va estar centrada en les peces de fang vermell, el típic de Pòrtol, mentre que a la segona s’hi varen afegir les peces de construcció, com teules, bigues… per promocionar també el fang blanc”.

Mut també recorda que “els primers anys de celebració de la Fira es parlava molt del canvi que havien de fer les olleries per adaptar-se als nous temps, ja que les olles, les cassoles i altres peces per cuinar havien de ser de base plana per encaixar bé amb les cuines de butà, que havien substituït les cuines econòmiques, fet que va implicar un canvi important en la forma de fer les peces per part dels ollers, que havien fet feina de la mateixa manera durant segles”.

Fins al 2012 la Fira es va celebrar a Ses Tres Germanes, a la carretera d’Inca. Des de llavors i fins a l’actualitat, l’espai que s’habilita a propòsit per a la celebració és la Verònica, a Sant Marçal. Coincidint amb el canvi d’ubicació, aquell mateix any es va canviar també la data, que es va traslladar al maig. Però ja l’any següent la Fira es va tornar a celebrar el mes de març, vist que el canvi no tenir els efectes desitjats.

La Fira va gaudir des del primer moment de l’acceptació popular, de la mateixa manera que també anava augmentant el nombre d’expositors. Any rere any, hi han anat exposant els seus productes les olleries de Marratxí, també de la resta de Mallorca i de la península. En alguns casos, fins i tot, els expositors procedeixen d’altres països, com en l’edició de l’any passat, amb participació d’expositors de Portugal i d’Alemanya.

“La Fira del Fang de Marratxí -argumenta el regidor de Fires, Josep Ramis- té un prestigi reconegut dins del calendari de fires europees. Probablement, les de més renom siguin les d’Aubagne (a França) i Faenza (Itàlia). Segons els ollers locals, els anys d’or varen ser els vuitanta i noranta, sobretot per la novetat de la Fira, que cridava molt l’atenció. En tot cas, i això és una opinió personal, crec que els darrers quatre o cinc anys la ceràmica artesanal està vivint un altre bon moment, ja que hi ha una tendència clara d’usar la ceràmica com a element decoratiu sinó també com a element funcional”.

Pel que fa al nombre d’expositors, el màxim que permet l’espai són 40, dels quals una dotzena es reserven sempre per a les olleries de Marratxí.