La Fira del Fang torna amb força a la plaça de Sant Marçal

395

La XXXVII Fira del Fang 2022 s’ha celebrat des del 5 fins al 13 de març i ho ha fet per primer pic a la plaça de Sant Marçal i a l’esplanada de la Verònica. Enguany ha estat també la primera vegada que la Fira del Fang s’ha celebrat sota la marca ‘Ceràmica de Marratxí per tal d’unificar la promoció i difusió de la vessant artística, comercial i turística de la ceràmica del municipi. 

Josep Ramis, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Marratxí, fa una valoració d’aquesta edició “més que positiva”. “L’afluència ha estat massiva, estam molt contents perquè ens trobam en paràmetres anteriors a la pandèmia i, a més, a nivell de vendes ha funcionat molt bé”.

Una sensació que ratifica Elionor Amengual, de Can Bernadí, que fa un balanç “positiu” de la Fira després de dos anys sense celebrar-se. “Enguany han vengut menys estrangers, però molt de mallorquins. Es notava que hi havia ganes de Fira i han vengut amb ganes de comprar i la veritat és que hem tingut vendes”.

Durant els nous dies de Fira s’han programat activitats dirigides a tots els públics, on no han faltat tallers familiars, concerts, exposicions, conferències, cercavila, ballades, etc. En aquest sentit, el regidor de Cultura destaca també que les activitats complementàries com la música i els talles han tengut “un èxit molt gran”.

Nova ubicació

La Fira del Fang d’enguany estrenava ubicació a l’església de Sant Marçal, un canvi que segons el Consistori ha estat un èxit. “Enguany hi havia una novetat molt important com el canvi d’ubicació i ha resultat que hi ha un sentiment general que és encertada i ha agradat molt, tant a participants com a la ciutadania”, explica el regidor Josep Ramis.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és DSC03468-1024x683.jpg

En la mateixa línia es pronuncia Elionor Amengual. La propietària de Can Bernadí està molt satisfeta. “Abans estàvem a un aparcament de cotxes i ara, al costat de l’església i envoltats de pins, trob que és molt més guapo. A tots els pobles les fires es posen al lloc més guapo. A més, ara la gent passa amb el cotxe i ens veu i sap que hi ha Fira i un altre dia ve i s’atura. En canvi, abans estàvem amagats”.

En aquesta edició s’ha homenatjat els ceramistes i persones vinculades a la Fira que ja no hi són per la seva contribució clau a la cultura marratxinera. Enguany ha estat també el primer any que la Fira del Fang s’ha celebrat sota la nova marca ‘Ceràmica de Marratxí’ per a la promoció i desenvolupament del sector del fang. “Esperam que la gent identifiqui la nostra ceràmica feta a mà, de qualitat envers altres ceràmiques d’imitació que vénen de fora de la nostra comunitat”, segons va subratllar el batle de Marratxí, Miquel Cabot.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és DSC03411-1024x684.jpg

Valor artesanal

Al discurs inaugural, el batle de Marratxí Miquel Cabot va destacar que la Fira del Fang és un nexe d’unió i de projecte comú del municipi. “Tots els que firem en aquesta fantàstica Fira segur que ens duim a ca nostra peces dels nostres artesans perquè passin a ser part de la nostra vida i el nostre dia a dia. Perquè comprant els productes artesanals que han fet amb les seves mans ens enduim una petita part de tots ells, el seu temps, la seva sapiència, la seva forma d’expressar-se i d’interpretar el món. I això té un preu, però sobretot té un valor, i és un valor molt gran”, va concloure.

A més del suport dels visitants, la Fira del Fang va comptar amb un àmplia i diversa assistència de les principals autoritats de les Balears. A la inauguració va participar el president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomàs; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; el conseller d’Educació, Martí March, que va assistir en delegació de la presidenta del Govern, Francina Armengol;  la Delegada del Govern, Aina Calvo; el conseller executiu de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, entre d’altres.

Tota la corporació municipal va gaudir d’una Fira, clau per a Marratxí, i molt necessària després de dos anys llargs de pandèmia que no només van interrompre aquest esdeveniment, sinó que han impedit durant llargs periodes que la gent es reunís i asistís a esdeveniments multitudinaris. “Després de dos anys, tothom tenia ganes de sortir, de passejar per la Fira i de comprar. Comercialment ha anat molt bé. A més, enguany s’ha celebrat a un espai idílic i la gent passa amb el cotxe i s’atura i això s’ha notat”, explica Jero Sans, regidora de Comerç i Promoció Econòmica.

Els ollers expliquen que enguany han venut molt i fins i tot van haver d’anar a les olleries per enfornar perquè es van quedar sense existències. “Ens van contar que durant la pandèmia es va cuinar molt i que a les cases moltes peces s’han romput i necessitàvem noves peces. Molts han esperat a la Fira perquè sempre ha estat una tradició comprar la greixonera a la Fira del Fang”, sosté Jero Amengual.

Bertomeu Amegual, oller de Cas Canonge, admet que la Fira d’enguany ha estat una sorpresa “molt positiva” després de dos anys de pandèmia. “El temps ens ha acompanyat i la nova ubicació, que en principi estàvem estranyats, ha estat bastant positiva. El lloc ens ha agradat perquè estam més integrats i millor comunicats amb la gent”.

Com altres olleries, reconeixen que durant la Fira d’enguany les vendes han funcionat molt bé”. “Ha estat una sorpresa perquè la Fira ens ha anat millor que les vendes a les fires o a l’olleria perquè ha vengut la gent amb ganes de comprar. Hem venut un poc de tot, però sobretot greixoneres”.

Concerts

Els concerts, tallers i activitats complementàries també varen comptar amb una gran participació. Una de les activitats més esperades va ser el concert de L.A., que va actuar al Jardí del Museu del Fang.

També la conferència del xef Miquel Calent sobre la història de la cuina mallorquina va tenir molta expectació. A més de les exposicions, van tenir molt de seguiment els tallers familiars impartits per Toni Vich i Marga Juan per fer tasses, tassons i altres ormeigs de cuina o els tallers de pizzes decoratives de ceràmica i un taller familiar d’impressió d’elements marins sobre cerámica, a càrrec de Virginia Massagué.

Des del primer dia de Fira es va notar molta presència de visitants i s’intuïa que la Fira del 2022 seria la de la recuperació total. “El primer dia va ser un continu venir de gent perquè hi havia moltes ganes de gaudir d’esdeveniments d’aquest tipus i compartir esbarjo i oci amb un mercat de ceràmica de la màxima qualitat”, conta Josep Ramis, regidor de Cultura.

Durant l’acte d’inauguració es va lliurar el premi del concurs del cartell de la Fira. Un cartell dissenyat per Javier Pajares que va tenir molt d’èxit i que molts de marratxiners i visitants han demanat una còpia per tenir-lo a ca seva. També es va reconèixer durant la Fira la tasca fonamental que desenvolupen les entitats col·laboradores de la Fira com Protecció Civil, Xeremiers de Marratxí, Geganters de Marratxí, Banda Municipal de Música de Marratxí i Amadip-Esment.