La Junta Local de Seguretat de Marratxí acorda l’adhesió del municipi al protocol Viogen

277

Es tracta del pas previ a la signatura del conveni, que convertirà a Marratxí en un dels pocs municipis de Mallorca amb una unitat específica per a l’atenció de casos de violència domèstica i de gènere

La Policia Local de Marratxí comptarà en breu, una vegada se signi el conveni amb el Ministeri de l’Interior, amb una unitat específica d’atenció a víctimes de violència domèstica i de gènere, després que avui la Junta Local de Seguretat del municipi hagi acordat l’adhesió al Protocol de col·laboració i coordinació entre les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i els Cossos de Policia Local a aquest efecte, pas previ a la signatura del citat conveni.

Marratxí es convertirà així, al costat de Calvià i Palma, en un dels pocs municipis de les Illes que compten amb aquesta unitat específica. “Hi ha molt bona col·laboració entre la Guàrdia Civil i la Policia Local del municipi, i avui en aquesta Junta Local ha quedat reflectit. Pel que respecta a la signatura del protocol Viogen, es deixa clara la manera en què han d’actuar tots dos cossos, per la qual cosa si es produeixen aquest tipus de fets puguem actuar de la millor forma en què la víctima mereix, per a protegir-la, i perquè la persona que ha delinquit pugui tenir tot el pes de la llei damunt” ha explicat el batle, Jaume Llompart.

La signatura del conveni significa que la víctima tindrà un agent assignat: un policia tutor que li acompanyarà en qualsevol requeriment i en el seu dia a dia i que li oferirà recursos, com a ajuda psicològica. A més, a partir de la denúncia en el jutjat, els agents realitzaran un test per a saber el nivell de risc i cada mes realitzaran una valoració.

Els agents de la Policia Local s’encarreguen de les actuacions que es poden realitzar en el municipi després de la denúncia, com, per exemple, donar resposta a les inquietuds de la víctima i acompanyar-la a buscar als seus fills a l’escola si té por d’anar sola o si creu que es pot trobar amb algú que atempti contra el seu benestar.

Els agents marratxiners han visitat altres unitats homòlogues a Palma i Calvià, dues dels municipis que més treball realitzen en les unitats de VioGen i que han estat reconeguts amb els premis Menina, que enalteixen la labor d’institucions en contra de la violència de gènere i en favor de la igualtat entre dones i homes. La visita ha servit per a adoptar els procediments que funcionen en les unitats germanes i afermar-los per a crear la unitat de Marratxí, sempre enfocats en la protecció de la víctima.

El secretari general de la Delegació del Govern, Ramón Morey, que ha assistit a la junta en representació del Ministeri per motius d’agenda del Delegat, ha destacat per la seva part que “era una reunió que feia falta, agraïm a l’Ajuntament de Marratxí la seva sensibilitat per a treballar amb nosaltres en la lluita contra la violència de gènere, i ara en el que treballem des de Delegació del Govern és que el major nombre de municipis s’animin a signar aquest tipus de protocols”.

Bases de dades compartides

La Junta Local de Seguretat del municipi no se celebrava des de l’any 2017. Avui també s’ha adonat de la signatura d’un altre conveni, el mes de febrer passat, per a la col·laboració de Guàrdia Civil i Policia Local en matèria de seguretat ciutadana i bases de dades, que tindrà una vigència de quatre anys. El conveni servirà per a reforçar la col·laboració i coordinació entre tots dos cossos en matèria de seguretat ciutadana i com a novetat, se subministrarà els plans i suport informàtic actualitzats del sistema de cartografia municipal digital.

Així, Marratxí és un dels dos ajuntaments de Mallorca, al costat de Campanet, que actualment comparteix les bases de dades entre Guàrdia Civil i Policia Local. Tan sols dos municipis a Mallorca han signat aquest conveni prèviament, Campanet, on comparteixen dades i Calvià, que es troba en procés.

A més del batle i del secretari general de la Delegació del Govern, la Junta Local d’avui ha comptat amb la presència del coronel Cap de la Guàrdia Civil a Balears, Alejandro Hernández Mosquera, el director general d’Emergències i Interior, Sebastià Sureda Mas, i el director del Institut de Seguretat Pública de les illes Balears (ISPIB), Vicenç Martorell. Per part de l’Ajuntament també ha assistit la regidora de Serveis Socials, Elvira García, l’inspector de la Policia Local de Marratxí, Alberto Rodríguez, i l’oficial de la Unitat VioGen, Txema Llofriú.