El Consell de Mallorca i la Conselleria de Salut i Consum han signat un conveni per a cedir 30 places de la residència de Pòrtol a pacients hospitalaris que requereixin atenció sociosanitària. L’anunci, fet per la presidenta del Consell, Catalina Cladera, i la consellera de Salut, Patricia Gómez, té un import d’1,2 milions d’euros. La Conselleria pagarà 115 euros diaris per plaça, mentre el pacient rebi atenció sociosanitària i rehabilitació al llarg sis mesos. Després serà l’Institut Mallorquí d’Assumptes Socials (IMAS) el que assumeixi el pagament de la despesa que es generi.
La residència de Pòrtol, que obrià a l’estiu amb 100 places, tindrà gràcies a aquest conveni 30 places destinades a pacients de més de 65 anys o a partir de 55 amb alguna discapacitat reconeguda, amb gran complexitat clínica i dependència temporal o permanent; o bé a pacients amb úlceres per pressió vascular que necessiten cures continuades d’alta complexitat que no es poden fer en el seu domicili; a persones amb malalties neurodegeneratives; o a pacients pendents d’una plaça en un hospital sociosanitari.
La finalitat de l’estada serà “proporcionar les cures necessàries” als usuaris amb dèficits funcionals i cognitius mitjançant l’aplicació de mesures de suport i preventives, en incloure l’atenció social, el tractament psicològic, mèdic i rehabilitador “ajustat a les necessitats de l’usuari”, ha apuntat el Consell.
Cladera ha explicat que aquestes places aniran destinades a aquelles persones que necessitin prolongar la seva estada en un centre sanitari, amb l’objectiu oferir-los “una millor atenció”, ja que poden requerir “cures complexes” i per no ser “fàcil” prestar aquests a domicili, se’ls “brinda la possibilitat de tenir un espai en una residència”, segons Europa Press.
“Es tracta de pacients que necessiten estades llargues per a curar-se i ser atesos des de l’atenció sociosanitària, i així també s’alliberen places als hospitals”, ha puntualitzat la presidenta de la institució insular. Preguntada pel perquè d’aquest termini d’estada de sis mesos, Gómez ha remarcat que es tracta de la mitjana que hi ha a l’Hospital Joan March o Sant Joan de Déu durant els períodes de “convalescència i rehabilitació en general, perquè hi ha moltes persones majors que passen per un hospital i després necessiten més temps per a acabar-se de recuperar” i en la Conselleria consideren que “l’entorn residencial és més adequat que un hospital”.