La solidaritat, la cara amable de la pandèmia

562

Recol·lecció i fabricació artesanal de màscares per als centres mèdics, contacontes telemàtic des de les biblioteques; missatges d’ànim de personatges rellevants de Marratxí; vídeos motivadors d’entitats esportives; activitats virtuals dels Espais Joves; actes també on-line per a la gent major… Es pot ben dir que la solidaritat és la cara més amable de la pandèmia del coronavirus.

En el cas de la fabricació artesanal de màscares, tot va arrancar quan el doctor Valverde, del centre de Salut Martí Serra, de Sa Cabana, va fer arribar a la Policia Local el missatge que els feien falta màscares de busseig, ja que tenien constància que a Itàlia van ser importants, ja que es poden adaptar als respiradors. “La resposta va ser brutal. En tot just 24 hores des del moment de la nostra crida vam rebre 273 màscares. De fet, nosaltres les vam passar a recollir a cada domicili. Des del Martí Serra ens van dir que ja eren suficients”, rememora Miquel Ramis, membre de la Policia Local.

D’altra banda, la participació popular també va ser de primer nivell en l’elaboració de màscares de tela: els veïnats en varen cosir unes 300, que l’àrea de Gent Gran de l’Ajuntament repartirà entre les persones majors com a mesura preventiva de contagi.

En aquesta línia, també els Espais Joves van organitzar un tutorial ensenyant a fer màscares. A més, cada setmana organitzen un repte mental i un repte esportiu. També tenen en marxa la iniciativa ‘La primavera ens espera’, on ensenyen a fer flors de paper i penjar-les en els balcons mentre duri la quarantena. Innovadors, els Espais Joves també van dur a terme el concurs el millor pijama de la quarantena. 

De la mateixa manera, també personatges significats de Marratxí han estat a l’altura de les circumstàncies, quan des de l’Ajuntament se’ls ha demanat la seva col·laboració per fer-se vídeos casolans amb la idea base de ‘Queda’t a casa’. Ha estat el cas d’Agnès Llobet, Marc Fosch,  Raphael Pherrer, Bernat Quetglas, Marta Barrio, Joan Pere Català, Bel Mestre, Pep Salvà, Guillem Massot o Miquel Àngel Duran.

Des de l’àmbit esportiu, el Sispal Handbol Marratxí ha publicat un vídeo en el qual membres del club expressen en primera persona la seva gratitud a tots aquells ‘herois’ anònims que continuen fent feina (el personal sanitari, els cossos de seguretat, les farmàcies, els professionals de l’alimentació o els cuidadors de les residències…), a pesar de les adversitats derivades de la pandèmia del COVID-19 i de l’estat d’alarma. 

L’enllaç del vídeo és: https://www.youtube.com/watch?v=_KuzRxCIMzA&feature

A les biblioteques tampoc no s’han quedat amb els braços creuats, sinó que hi han posat imaginació i han activat una sessió de contacontes on-line, cada dia a les onze del matí. 

Des de l’àrea de Gent Gran no han volgut ser menys. Així, cada dia de dilluns a dissabte (a les 10.30 h) hi ha sessió on-line de gimnàstica o de chi-kun, mentre que de dilluns a divendres (a les 16.30 h) hi ha sessió d’aula cultural, també anomenada Activa-ment. Per si fos poc, cada dos dies la psicòloga de l’Ajuntament envia a la pàgina de facebook de Gent Gran Marratxí recomanacions per passar el confinament. Igualment (dos pics setmanals) fa la mateixa regidora, Cristina Alonso, per encoratjar els nostres majors.

Però més enllà de totes aquestes aportacions, el principal acte de solidaritat cap als altres és simple i de mèrit al mateix temps: romandre a casa cadascú de nosaltres sense sortir-ne més que quan sigui absolutament necessari.