L’Ajuntament de Marratxí s’oposa als dos parcs fotovoltaics que hi ha projectats al municipi

191

L’Ajuntament de Marratxí ha mostrat el seu rebuig respecte als dos parcs fotovoltaics que es projecten al terme municipal: el de Son Bonet i el projectat a Puntiró, instal·lat a Palma, però amb gran part de la seva infraestructura a Marratxí. 

El batle del municipi, Jaume Llompart, acompanyat per la regidora d’Indústria i Comerç, Odette Torres, i el regidor de Medi Ambient, Manuel Martínez, ha assegurat que “no estam en contra dels parcs fotovoltaics en general, sinó en contra, o en desacord, d’aquells que la seva construcció s’oposa als interessos de Marratxí”. 

Llompart ha explicat que, quan eren a l’oposició, ja es varen manifestar en contra del Parc Fotovoltaic de Son Bonet. El gran impacte que suposaria la construcció, la qualificació diferent de la parcel·la i la seva ubicació la converteixen en una opció més adequada per a la projecció d’un parc verd. 

A més, el batle ha informat que l’ajuntament redactarà i aportarà a AENA un projecte per construir un gran parc verd a la mateixa zona de Son Bonet, perquè tots els ciutadans que ho desitgin passegin per la zona i practiquin esport.

El consistori també es mostra en total desacord amb el traçat de la línia d’evacuació d’alta tensió del projecte del Parc Fotovoltaic de Puntiró. El parc pertanyerà a Palma, però la línia d’evacuació travessarà els nuclis urbans de Pòrtol i Sa Cabaneta. 

Es tracta d’un tram de 10 km, dels quals 6,3 passaran pel terme municipal de Marratxí. La zona afectada passaria pel Camí de Can Fornés, els carrers Cas Canonge, Trinitat, Sa Torre, Escola, Major i Son Caulelles de Pòrtol. Pel que fa a Sa Cabaneta, afectarà els carrers Jaume I, el camí de Can Domingo, diverses parcel·les particulars i la Ma-3017, és a dir, la carretera de Sa Comuna, fins al terme municipal de Palma.

“Aquestes obres suposaran tancar el municipi de Pòrtol i gran part de Sa Cabaneta amb tot el perjudici i les molèsties per als veïns”, ha afegit el batle. A més, ha explicat que la instal·lació d’aquesta línia es converteix en un obstacle que  hipoteca la implantació futura de serveis bàsics com els d’aigua potable, aigües residuals, recollida de pluvials i enllumenat públic. “Serveis essencials que no es podrien ampliar, millorar o renovar en un futur si això es dugués a terme, per això ens posicionem en total desacord”.

L’equip de govern va traslladar dilluns passat la seva negativa al Govern, concretament al conseller d’Indústria, Alejandro Sáez de San Pedro. El projecte de Puntiró està pendent de l’autorització de la Direcció d’Indústria, però el consistori insistirà a l’empresa responsable a que opti per una altra línia d’evacuació, ja que, al projecte s’hi inclouen fins a quatre alternatives, i cap d’aquestes afecta Marratxí ni els seus veïns. 

“L’Ajuntament de Marratxí donarà suport i promourà projectes sostenibles i renovables, però no a costa del benestar dels veïns. Davant d’això, sempre ens trobaran en contra”, ha conclòs Llompart.