L’Ajuntament de Marratxí ha presentat ‘Farmaciola Covid’, un projecte de l’àrea de Joventut per facilitar als centres educatius del municipi la tasca d’apropar als alumnes del primer cicle d’educació secundària la situació extraordinària provocada per la pandèmia. És una forma de que els alumnes aprenguin jugant uns coneixements essencials per a la salut dels propis alumnes i del seu entorn.
La ‘Farmaciola Covid’ és un maletí que conté material educatiu sobre el coronavirus i que pretén identificar el problema sanitari, explicar les mesures de prevenció i desmuntar mites sobre el virus. Amb aquest material, els alumnes aprendran de forma senzilla què és el Covid-19, quin va ser el seu origen i com es va transmetre fins convertir-se en una pandèmia mundial que ha obligat a unes estrictes mesures de prevenció.
Irene García, regidora de Joventut, ha explicat que “hem creat ‘Farmaciola Covid’ per oferir-la als centres educatius del municipi, des de sisé de primària a segon d’ESO, per reforçar la importància de la protecció front al virus i desmitificar creences”. El projecte es desenvoluparà a les aules a través dels tutors o dels dinamitzadors de joventut, en funció dels centres.
El batle de Marratxí, Miquel Cabot, ha explicat que “des del principi d’aquesta crisi sanitària hem dit que l’ajuda dels joves és clau per concienciar en la prevenció i combatre el virus, amb ‘Farmaciola Covid’ creiem que és una oportunitat per aportar als joves els coneixements perquè coneguin bé que és el Covid i quines són les mesures per poder-lo evitar a través de dinàmiques pràctiques i participatives”.
La farmaciola, que ofereix una part educativa i un altra lúdica, conté l’anomenat Joc del contagi, un joc de cartes en el qual cada alumne rebrà una d’aquestes tres cartes: ‘infectat’, ‘protegit’ i ‘desprotegit’. Cada alumne haurà de ‘saludar-se’ amb tres companys i anotar a un paper amb qui ha mantingut contacte. A la pissarra s’anotarà el nom de ‘l’infectat’ i dels seus tres ‘contactes’. Si el contacte anava ‘protegit’ no segueix la cadena de contagis. En cas contrari la persona ‘no protegida’ passa a ser ‘infectat’ i es repeteix el procés de rastreig de contactes. Es repeteix el procés fins que es determina el nombre final de ‘contagiats’.
La ‘Farmaciola Covid’ també conté ‘Kahoot’, una eina educativa que consisteix en un total de 15 preguntes, algunes d’elles es poden resoldre amb vertader o fals, les altres tenen quatre possibles respostes. El joc pot fer-se de forma individual mitjançant un mòbil o en una dinàmica de grup on la classe sencera debat sobre la possible resposta.